Novosti
KRŠENJE ZAKONA O RADU

Hrvatskim bolnicama prijete masovne tužbe, zaposlenima su pogrešno obračunane plaće
Objavljeno 14. kolovoza, 2014.
Medicinska sestra iz Zagreba prva je podigla tužbu, zbog 395 kuna, i dobila sudski spor

Nakon što je prošlogodišnja prva presuda Općinskog radnog suda u Zagrebu ovoga ljeta postala pravomoćna, a prema kojoj je jedna zagrebačka bolnica svojoj zaposlenici, medicinskoj sestri, dužna isplatiti razliku u obračunu plaće, i to s kamatama, hrvatske bi bolnice mogle biti zasute tužbama zaposlenika.

Naime, prema naputku Ministarstva zdravlja, bolnice su 2012. godine počele obračunavati plaće tijekom godišnjeg odmora, suprotno Kolektivnom ugovoru, ali i Zakonu o radu. Umjesto da obračunavaju plaće tijekom godišnjeg odmora u visini prosjeka triju prethodnih plaća, administracija je plaću tijekom godišnjih odmora počela računati kao iznos prosječne vrijednosti radnog sata u prethodna tri mjeseca. Kako su u međuvremenu dežurstva prestala biti plaćana kao paušal, pa su ušla u satnicu, pokazalo se da radnici imaju mnogo više sati, a time je cijena radnog sata znatno pala. Gola satnica, bez mjesečnih dežurstava tijekom godišnjih odmora, značila je i da su medicinari dobili od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna niže plaće. I dok ih je dio samo slegnuo ramenima, medicinska sestra iz Zagreba svojih je 395 kuna zatražila preko suda. Općinski radni sud ocijenio je da je taj tužbeni zahtjev u cijelosti osnovan. Iako se tužiteljica pozivala na Kolektivni ugovor, koji je još u listopadu utvrđen ništetnim, sud svoju odluku nije temeljio na njemu, već na Zakona o radu i članku 60. Tako u presudi stoji: "Zakon o radu ne predviđa izračun naknade plaće za vrijeme korištenja godišnjeg odmora prema satnici, kako je učinio tuženik, već prema prosjeku mjesečne plaće u prethodna tri mjeseca." Upravo kršenje Zakona o radu ono je na što se sada mogu pozvati svi oštećeni medicinari.

- Točno je da su tako obračunavali plaće i našim radnicima. Konkretno, znam za slučaj kolege tehničara koji je zbog toga dobio za čak 1700 kuna nižu plaću. No najgore su prošli liječnici, koji su zbog godišnjeg odmora ostali bez nekoliko tisuća kuna. Za dio njih znam da je tužio bolnicu, a dio se pomirio sa situacijom. Živimo u vremenu kada se sve radnike diskriminira na sve moguće načine - kaže Marica Stanić, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara za KBC Osijek.

Da se i protiv KBC-a Osijek zbog ovakvih slučajeva spremaju tužbe, potvrdio nam je i jedan osječki odvjetnik.

- Točno je da su krivo obračunavali. Imam nekoliko predmeta koje ću utužiti kao probni balon, da vidim kako će to proći u Osijeku. No, kada krenu masovne tužbe, sud se obično povuče i počne suditi u korist države. Slično sam doživio prije desetak godina, kada su prvo dosudili isplatu 15 plaća razlike, a onda masovno samo tri plaće - upozorava taj pravni stručnjak.

Nefreteta Z. EBERHARD
ZA OVOGODIŠNJE PLAĆE ODGOVORAN COP I FINA

U KBC-u Osijek kažu kako su plaće obračunavane prema naputku tadašnje pomoćnice ministra zdravlja. “Od listopada prošle godine mi više ne obračunavamo plaće sami, već to radi FINA preko Centralnog obračuna plaća. Bude li opet problema, morat će se vidjeti s FINA-om o čemu je riječ. Što se tiče tužbi, nije mi poznato koliko nas je zbog ovog problema do sada tužilo za razliku plaće. No mi kao bolnica pod ingerencijom Ministarstva radimo prema njegovim napucima”, komentirao je situaciju sanacijski upravitelj KBC-a Osijek Saša Lamza.

Liječnici

su u mjesec dana ostali i bez nekoliko tisuća kuna

Saša Lamza

sanacijski upravitelj KBC-a Osijek

Od listopada prošle godine mi više ne obračunavamo plaće sami, već to radi FINA preko Centralnog obračuna plaća