Osijek
U OSJEČKIM OSNOVNIM ŠKOLAMA NE RADE SE SAMO STROPOVI

Sve škole dobit će rampu za ulaz osoba s invaliditetom
Objavljeno 13. kolovoza, 2014.

Osječke osnovne škole ovo ljeto sve drugo su no mirovale. U sedam njih u tijeku je rekonstrukcija stropova na način da se uklanjaju potencijalno opasni štukaturni stropovi.

No to nije sve. Grad Osijek zahvaljujući sufinanciranju od strane Ministarstva branitelja, za sve osnovne škole, koje to nemaju, omogućit će gradnju rampi za osobe s invaliditetom.

- Riječ je o investiciji ukupno vrijednoj 300 tisuća kuna. Od tog iznosa 180 tisuća kuna osigurano je sredstvima iz resornog ministarstva, ostalo smo osigurali u našem proračunu - izvijestio je Alen Prnjat, pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša te mjesnu samoupravu Grada Osijeka.

Ovakva rampa trenutno se zida pred ulazom u josipovačku osnovnu školu, koju je dan prije obišao gradonačelnik sa suradnicima.

- Uz ovu, istovremeno se ovakvi radovi obavljaju ispred ulaza u škole Franje Krežme i Fran Krste Frankopana - precizira Prnjat. No od ukupno dvadeset osnovnoškolskih zgrada, samo šest ih ima riješen pristup za osobe s invaliditetom, što znači da će se radovi obavljati na gotovo svim školama.

No to je dokaz da su osječke škole stare. Naime, u vrijeme kada su se gradile, pedesetih i šezdesetih godina, očito se nije vodilo toliko računa o potrebama osoba s invaliditetom.

Iako to nije dio istog programa, podsjetimo, u gradskoj upravi već ranije usvojen je program osiguranja pristupačnosti za osobe s invaliditetom na području cijelog grada za razdoblje od 2010. do 2015. godine. Ovo proljeća tako je rađena rekonstrukcija podloge parkirališta za invalide. (D.Ku.)

Dario KUŠTRO

Od ukupno dvadeset osnovnoškolskih zgrada, samo šest ih trenutno ima riješen pristup za osobe s invaliditetom

Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike