Dome slatki dome
DAJE PROSTORU KONAČAN UGOĐAJ

Kreativna rasvjeta: Nezaobilazan trendovski element uređenja
Objavljeno 14. kolovoza, 2014.
Dovoljan je samo jedan detalj koji će pokazati svu profinjenost i ljepotu svjetla

Neovisno o uređenju prostora, rasvjeta prostoru daje konačan ugođaj. Monotona i jednolična rasvjeta nagrdit će i dinamično dekorirane prostore, a kombinacija različitih vrsta i dinamike rasvjete naglasit će pojedine zone ili grupu elemenata i tako pojačati prostornu raznolikost.

Razvoj rasvjetnih tijela u funkcionalnom i dizajnerskom smislu omogućuje sve veću kreativnost u osvjetljavanju prostora pa je kreativna rasvjeta postala nezaobilazan trendovski element uređenja. Ona se ugrađuje u pod, zid, strop ili elemente namještaja, može biti pojedinačna, točkasta ili longitudinalna. LED rasvjeta omogućila je uštedu električne energije, niže zagrijavanje rasvjetnih tijela pa tako i ugradnju na mjesta na kojima to do sada nije bilo prihvatljivo, kao npr. u elemente namještaja. Mogućnost mijenjanja boja te različiti programi njihove izmjene dodatno pojačavaju ugođaj u prostoru. Ipak, kreativnost treba ograničiti na osjećaj ugode i sklada.

Funkcionalno i dekorativno

Indirektni efekti rasvjete izuzetno su ugodni i mogu se koristiti u različite svrhe, funkcionalne ili dekorativne. Pravilnim postavljanjem rasvjetnih tijela u dnevnom boravku može se potpuno izbjeći tzv. centralna rasvjeta. To će biti osobito zanimljivo ako rasvjetu ugradite u police koje će istovremeno svoriti vizualne efekte na namještaju, ali i stropu. Centralna rasvjeta stvara jednoličan i pomalo dosadan ugođaj u prostoru pa je ovo idealan način da budu zadovoljene i funkcionalne i estetske potrebe. Rasvjeta u namještaju je hit pa ćete tako zadovoljiti i želju za trendovima!

Centralnu rasvjetu u blagovaonici moguće je izbjeći različitim kreativnim konstrukcijama koje će u jednom smjeru davati direktno, a u drugom indirektno osvjetljenje i tako stvoriti zanimljive odnose svjetla i sjene. Komoda svakako treba sadržavati indirektnu rasvjetu, a ukupan svjetlosni doživljaj bit će vrlo efektan.

Radni kutak

Radni kutak može također biti osvjetljen indirektno, jer često ne zauzima veliku površinu te služi potrebama pojedinca. Indirektno osvijetljenim stolom stvorit će se ugodan ambijent u cijelom prostoru, a potpuno zadovoljiti potrebe za svjetlom tijekom rada. Preporučljivo je da je rasvjeta longitudinalna.

Hodnici su najčešće uski prostori i često su opremljeni ogledalom. Ne zahtijevaju previše svjetla, osim u zoni ogledanja. Ugradnja rasvjete ispod ogledala nezaobilazan je trend pa iskoristite taj efekt za indirektno osvjetljenje hodnika.

Spavaća soba je prostor koji, uz dnevni boravak, treba biti osobito ugodan i opuštajući, pa su indirektni efekti ondje vrlo poželjni. Iskoristite uzglavlje kreveta i ugradite rasvjetu kako bi se snop indirektne rasvjete širio na stražnji zid. Ta količina rasvjete zadovoljit će potrebe za čitanjem, ali bez iritiranja pogleda prevelikom količinom svjetla. Vizualni efekt bit će odličan.

Centralnu rasvjetu moguće je izbjeći ugradnjom rasvjete u ormare, a dodatne efekte postići ćete dekorativnom rasvjetom ogledala na toaletnom stoliću, koja će odlično poslužiti i za potrebe šminkanja.

Dječja soba

Dječja soba je veseo i živ prostor pa joj indirektni efekti odlično pristaju. Može se koristit za zadovoljavanje funkcionalnih ili samo estetskih potreba, svjetlo može biti u boji ili bijelo.

Ako ste skloniji klasičnoj rasvjeti, predlažemo integriranje rasvjete u dekorativne police, kao diskretan naglasak u prostoru. Dovoljan je samo jedan detalj koji će pokazati svu profinjenost i ljepotu svjetla, a vama omogućiti svakodnevni užitak u pogledu.

foto: Natevo

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna