Ekonomija
INOVATIVNA POLJOPRIVREDA

Kuterovac: Poljoprivreda mora napraviti iskorak u novo razdoblje
Objavljeno 13. kolovoza, 2014.
Ako pametno iskoristimo sredstva iz Programa ruralnog razvoja, poljoprivreda ima svijetlu budućnost, kaže Kuterovac

K rešimir Kuterovac, agronom s više od dvadeset godina rada u struci, nakon niza uspješno provedenih projekata u poljoprivredi odlučio je upustiti se u poduzetničke vode osnovavši tvrtku In@gra.

Vizionarske projekte, uspostavu kontrole svježeg mlijeka i sustava kontrole poljoprivrednih proizvoda, provodio je s timom stručnjaka dok je bio ravnatelj Hrvatskog stočarskog centra, početkom 2001. godine. Sjećamo se i njegova kontroverznog i kratkog izleta u politiku na mjesto državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede. Svojim iskustvom i poslovnim duhom zajedno s timom stručnjaka inovativnim pristupom za pokretanje i realizaciju projekata planira ponuditi rješenja za poljoprivrednike, pred kojima su izazovi postizanja uspješnije i konkurentnije poljoprivredne proizvodnje.

Tvrtka In@gra, koju je osnovao i čija je glavna djelatnost upravljanje i savjetovanje u poljoprivredi, registrirana je u Osijeku i sjedište će joj od rujna biti u Poduzetničkom inkubatoru Bios.

Zanimljiv logotip odmah asocira na novu generaciju prepoznatljivim internetskim “@”, a ime tvrtke kratica je od “inovativna poljoprivreda” pa je naše prvo pitanje i bilo: Zašto?

- Ukupna je poljoprivreda pred velikim izazovima zbog velikih oscilacija cijena na tržištu, strukture proizvodnje te (ne)sigurnosti opskrbe hranom. Također je pred velikim ekološkim izazovima, održivosti ruralnog prostora, diverzifikacijom proizvodnje i ostalog. Sve su to pitanja koja traže prave i brze odgovore kako bi se specijalizirala proizvodnja, poboljšala organizacija, efikasnost i održivost, što će u konačnici rezultirati konkurentnijom proizvodnjom. Poljoprivreda mora napraviti iskorak u novo razdoblje, koje zahtijeva nova znanja, tehnologije, organizaciju i inovativna rješenja - kaže Krešimir Kuterovac te dodaje da je to, između ostalog, i bio razlog zašto je odabrao takav naziv i logo.

Individualni pristup

Dodaje da vjeruje da hrvatska poljoprivreda ima budućnost i upravo je stoga, kako ističe, odlučio sam ponuditi specifičnu vrstu usluga, za koju vjeruje da može pomoći razvoju poljoprivredne proizvodnje.

Razvoj i upravljanje projektima u poljoprivredi, izrada dokumentacije i provedba projekata sufinanciranih iz EU fondova, revizija studija, poslovnih planova, gospodarskih programa, upravljanje i savjetovanje vezano uz poslovanje u poljoprivredi i potpore u poljoprivredi, istraživanje tržišta, restrukturiranje, krizno upravljanje, edukacije samo su neke od djelatnosti tvrtke In@gra. Tvrtka će zapošljavati desetak osoba, uglavnom agronoma, ekonomista, veterinara i srodnih struka. Naglasak u poslovanju stavljen je na razvoj projekta i individualni pristup svakom pojedinačnom korisniku.

- Nakon prepoznavanja problematike zajedno s gospodarstvom razvijat ćemo poslovni model koji je najbolji za njegove postojeće resurse, postaviti optimalnu organizaciju i pružiti tehnološku i stručnu podršku poslovanju. S ciljem unaprjeđivanja konkurentnosti gospodarstva bit će potrebno pametno uložiti i usmjeriti sredstva iz Programa ruralnog razvoja, u čemu ćemo pružati kompletnu uslugu, što je inovativan pristup - kaže Kuterovac.

Iako je riječ o posve novoj tvrtki, iza njezina osnivača postoje rezultati. Naime, Krešimir Kuterovac nekoliko je godina bio izvršni direktor Agrokora za stočarstvo i poljoprivredu. U tom su razdoblju realizirani projekti izgradnje moderne svinjogojske proizvodnje od 350.000 svinja, rekonstrukcije proizvodnje mlijeka 35 milijuna litara na sedam mliječnih farmi, farme za uzgoj i proizvodnju telećeg mesa, sustava otkupa i uzgoja teladi u kooperaciji, proizvodnje teladi na pašnjaku, sustava za proizvodnju goveđeg mesa (18.000 kom) proizvodnje stočne hrane 300.000 tona te mnogi drugi...

Iskoristiti sve resurse

Jedna od važnih djelatnosti tvrtke In@gra bit će pružanje usluge izrade potpune natječajne dokumentacije poljoprivrednim proizvođačima te nadzor nad provedbom projektnog ciklusa projekata sufinanciranih iz fonda Program ruralnog razvoja, kojim je predviđeno da će Hrvatskoj u razdoblju do 2020. godine na raspolaganju biti približno 2,4 milijarde eura za promicanje znanja i inovacija u poljoprivredi, šumarstvu i ruralnim područjima, povećanje održivosti poljoprivrednih gospodarstava te za konkurentnost, promicanje socijalne uključenosti, smanjenje siromaštva i ostalog. Inovativni pristup ogledat će se i u osiguravanju da sva ugovorena sredstva na temelju odluke o potpori budu i opravdana.

- Ako pametno uložimo sredstva, poljoprivredni će proizvođači moći pratiti globalne trendove te će na taj način poljoprivreda kao konkurentna gospodarska grana stvarati dodanu vrijednost društvu. Ključ uspjeha bit će u tomu koliko smo u stanju pripremiti i upravljati pojedinačnim projektima za povlačenje sredstava, što nije ni lako ni jednostavno - kaže Krešimir Kuterovac.

Nadalje, kako navodi Kuterovac, na razini cjelokupnog društva vlada apatija, usporen je razvoj, novih ideja i incijativa nedostaje, a malo je onih koji u poljoprivredi vide priliku i perspektivu - da kroz poljoprivredu ostvare kvalitetan dohodak i poduzetničku karijeru.

- Što se tiče politike, možemo to zorno usporediti s palim MiG-om 21. Zato što nismo sposobni dogovoriti se o ciljevima i ulozi zrakoplovstva desetljećima, moramo letjeti sa zastarjelom tehnologijom, a kad nam padne MiG, čudimo se kako je to moguće i tražimo nečiju krivnju. Slično je i s poljoprivredom, koju politika već desetljećima dezorijentira, bez jasnih ciljeva i usmjerenja luta samo Hrvatima znanim bespućima. Vjerujem da - kad postavimo jasne i ostvarive ciljeve, iskoristimo prirodne i ljudske potencijale koje imamo - znanjem, investicijama i sredstvima na koja Hrvatska ima pravo kao članica Europske unije možemo unaprijediti poljoprivredu i učiniti je uspješnom gospodarskom granom te očuvati naše ruralno područje - zaključuje Kuterovac.

Zdenka RUPČIĆ
Najčitanije iz rubrike