Regija
PO NOVAC U DRENOVCE ILI ŽUPANJU

Počela isplata novca za obnovu kuća u stradaloj Gunji
Objavljeno 13. kolovoza, 2014.

GUNJA - Jučer su počele prve isplate novčanih sredstava za obnovu obiteljskih kuća na području Gunje. Prikupljanje izjava za područje Gunje počelo je u srijedu, 6. kolovoza, a prve isplate bile su jučer. Vlasnici kuća po novac mogu doći u poslovnicu FINA-e u Drenovcima, ili u Županji. Sa sobom trebaju ponijeti osobnu iskaznicu i izjavu o obnovi. Sve do sada potpisane izjave za isplatom novčanih sredstava u postupku su realizacije.

Podsjetimo, prema Programu kojim je propisan postupak obnove na području županjske Posavine vlasnici/korisnici poplavljenih kuća I. i II. kategorije oštećenja mogu se odlučiti žele li prihvatiti novac i sami obnavljati oštećenja na kući, ili će obnovu prepustiti državi. Nakon što se prikupi sva potrebna dokumentacija i pronađe vlasnik/korisnik kuće, koordinacijske službe pozivaju ga na razgovor i ponude izjavu na potpis kojom se on odlučuje za jedan od dva moguća načina obnove. Nakon provjere pitanja vlasništva i identiteta potpisnika, isplatu pripremaju financijske službe ministarstva i prosljeđuju sredstva i podatke u FINA-u.

Tijekom prekjučerašnjeg dana koordinacijska služba zadužena za područje Gunje pozvala je na razgovor radi potpisivanja izjave 90 vlasnika/korisnika kuća. Na poziv se odazvalo 70 pozvanih, a 21 osoba potpisala je izjavu, a ostali su odlučili još malo razmisliti.

Isto tako, tko će od Gunjaca kojima je uskraćena isplata po 4000 kuna pomoći od Crvenog križa, nakon uloženog prigovora ipak dobiti novac, znat će se sljedeći tjedan. Komisija je prije desetak dana razmotrila 470 pristiglih prigovora, 240 ih je pozitivno riješeno, a 230 odbijeno. Načelnik Gunje Hrvoje Lucić od Izvršnog odbora Crvenog križa zatražio je revidiranje takve odluke koju smatra nepravednom u odnosu na odluke koje su se odnosile na stanovnike općine Drenovci i Vrbanja.

Izvršni direktor Robert Markt u ponedjeljak se vraća s godišnjeg odmora i odmah smo dogovorili sastanak. - Vjerujem da će propust ispraviti, jer među odbijenima je velik broj onih koji udovoljavaju kriterijima i koji imaju pravo dobiti novac - kazao nam je jučer Lucić. (M.L.O.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike