Crna kronika
ZRAČNA LUKA OSIJEK

Britanac u avion za London pokušao unijeti 50-ak šteka cigareta
Objavljeno 13. kolovoza, 2014.
Cigarete i duhan otkriveni su u prtljazi rendgenom

OSIJEK - Da crno tržište duhana i duhanskih proizvoda ne “cvjeta” samo u Hrvatskoj, svjedoči i pokušaj krijumčarenja istih u Veliku Britaniju.

Naime, u Zračnoj luci Osijek u ponedjeljak je prilikom rendgenskog pregleda prtljage na redovnom letu Osijek – London u ručnoj prtljazi 59-godišnjeg državljanina Velike Britanije pronađeno je više desetaka šteka raznih cigareta i nekoliko kilograma rezanog duhana.

- Cigarete i duhan 59-godišnjaku uz potvrdu su oduzeti. Djelatnici carine provode carinski postupak, a 59-godišnjaku omogućeno je putovanje - doznajemo od Darija Premeca, glasnogovornika osječko-baranjske policije.

Prema neslužbenim informacijama Britanac je pokušao unijeti u zrakoplov 50-ak šteka cigareta i oko dva kilograma duhana.

No, nije to u ponedjeljak bio jedini “ulov” policije što se tiče duhana. Naime, kod Viljeva policajci su zaustavili automobil kojim je upravljao 57-godišnjak iz Osijeka.

U automobilu su se nalazile vreće sa sitno rezanim duhanom ukupne težine oko 100 kilograma. I Osječaninu je duhan oduzet, a njemu je uslijedila kaznena prijava zbog nedopuštene trgovine.

U posljednje vrijeme policija i carinici posebno su se usmjerili na sprječavanje crnog tržišta duhana.

Za tu namjenu pomažu im i posebno obučeni psi. Međutim, visoke cijene cigareta i duhana u prodavaonicama i dalje potiču rast spomenutog tržišta na kojem cijene ipak zbog sve manje ponude rastu.

Tako se za 250 grama traži i po 70 kuna, dok cijena kilograma duhana dostiže cijenu i od 200 kuna. Ipak u ovim kriznim vremenima građani se i dalje okreću jeftinijoj varijanti, bez obzira na to tko će u konačnici zaraditi na njima.

Sandra LACIĆ
GODIŠNJE DRŽAVNI je PRORAČUN OŠTEĆEN I DO 900 MILIJUNA KUNA

Ilegalno trgovanje duhanskim proizvodima godišnje državnom proračunu nanese štetu od 800 do 900 milijuna kuna, rečeno je na jednoj od konferencija za novinare u virovitičko-podravskoj policijskoj upravi. Tijekom 2012. godine policija je u Hrvatskoj zaplijenila približno 2,5 milijuna cigareta i nešto manje od 11 tona duhana, što je činilo 1,8 posto ilegalnog tržišta. Kako bi suzbili daljnje krijumčarenje, MUP je 1. rujna prošle godine pokrenuo akciju kojoj je cilj povećanje zapljena ilegalnih duhanskih proizvoda. Tijekom 2013., prema podacima policije, zaplijenjeno je 4,8 milijuna cigareta i gotovo 40 tona duhana.

Možda ste propustili...

HRVATSKI VOJNIK NESTAO JE 17. RUJNA

Za Zlomislićem tragale 334 osobe

ŠTETA VEĆA OD 100 TISUĆA KUNA

Ukradeni pištolj, satovi i nakit u Đakovu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVATSKI VOJNIK NESTAO JE 17. RUJNA

Za Zlomislićem tragale 334 osobe

2

JURNJAVA GA KOŠTALA NA A3

Jurio iznad 200 km/h, zabio se u poluprikolicu

3

ŠTETA VEĆA OD 100 TISUĆA KUNA

Ukradeni pištolj, satovi i nakit u Đakovu