Ekonomija
RATARI ZABRINUTI ZBOG NAJAVE NOVIH KIŠA

Od previše vlage stradao suncokret
Objavljeno 12. kolovoza, 2014.

Vezani članci

KIŠNO LJETO POREMETILO POLJOPRIVREDNE RADOVE

Ratari koji zbog kiše tek sada idu u žetvu žanju samo stočnu hranu

Najava novih količina kiša nimalo ne ide u prilog usjevima koji su trenutačno na poljima, izuzev kukuruzu, kaže struka. Od novih oborina najviše bi mogao stradati suncokret koji su već zahvatile bolesti i koji je na nekim područjima ranije pretrpio štete od leda. Kako doznajemo, ove se godine ne očekuju posebno visoki urodi suncokreta. Naime, na nekim područjima suncokret je od prevelike vlage prebujan i glave su mu već od težine počele padati te bi ga nova jača kiša posve dokrajčila. Suncokret je prema nekim procjenama ove godine zasijan na 30-ak tisuća hektara površina i za sada se još nitko ne usuđuje upuštati u procjene o visini uroda. Posebice zato jer mnogi nisu, zbog nedostatka novca, primijenili potrebnu agrotehniku. Samo rijetki izražavaju bojazan kako već ima naznaka da bi se mogla ponoviti katastrofa koja je zadesila usjeve suncokreta prije sedam godina kada je također stradao zbog prekomjernih količina oborina. Žetva se očekuje krajem kolovoza ili početkom rujna.

Stanko Zdravčević, tajnik udruge Zajednice seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB), kaže da je, prema podacima koji mu pristižu s terena, stanje suncokreta zabrinjavajuće i da bi svaka nova količina kiša za njega mogla biti kobna, odnosno past će urod i kvaliteta.

- Malo bi bolje mogli proći oni koji su suncokret ranije sijali i primijenili svu potrebnu agrotehniku. Jača količina oborina ne bi bila dobra ni za soju, koja za sada odlično izgleda, no ako padne više kiše mogle bi početi trunuti njezine mahune. I šećerna repa za sada dobro izgleda, jedino joj nedostaje više sunca. Jedina kultura kojoj je ove godine pogodovala tolika količina vlage jest kukuruz, gdje se očekuje dobar urod, a kod onih koji ga uzgajaju za silažu “leti” u nebo. Kod nekih je narastao i više od tri metra. No, to ne znači da će seljaci na njemu i dobro zaraditi, jer mu cijena već sada pada, kaže Zdravčević, te dodaje kako je ova godina za ratarsku proizvodnju jedna od najlošijih. Z.Rupčić

Manje štete kod onih koji su primijenili svu agrotehniku

Na površinama Novog agrara iz sustava osječkog Žita, kako nam navode iz te tvrtke, usjevi za sada izgledaju prilično dobro. Sustav je to koji vodi brigu i o plodoredu i o primjeni svih agrotehničkih mjera. “Usjevi sijani proljetos - šećerna repa, soja, suncokret, kukuruz, izgledaju čak bolje nego lani. Očekujemo stoga dobru žetvu, jedino ako se ne dogode neki klimatski ekstremi”, navode iz Novog agrara.

Možda ste propustili...

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike