Novosti
SPAŠENO 30.000 RADNIH MJESTA

Trgovački sud u Osijeku i dalje najuspješnije rješava predstečajne nagodbe
Objavljeno 12. kolovoza, 2014.
U Osječko-baranjskoj županiji predstečajnu nagodbu zatražila su 433 poduzeća

Od početka listopada 2012. godine do kraja prošloga tjedna prihvaćen je plan predstečajnih nagodbi, ili su sklopljene nagodbe u ukupno više od dvije tisuće predmeta.

Time je, može se to i istaknuti, spašeno gotovo 30 tisuća radnih mjesta i razriješene su obveze dužnika u iznosu 33,5 milijardi kuna.

Podaci su to koje je objavila Fina na svojim internetskim stranicama i koji pokazuju kako “Linićev zakon” još uvijek “živi”, premda mu s obzirom na mnoge najave Vlade, slijedi promjene ili čak ukidanje.

Zakonsku mogućnost da predstečajnom nagodbom pokuša izvući svoje poduzeće iz poslovnih problema do sada je zatražilo nešto više od sedam tisuća tvrtki koje zapošljavaju 55.657 osoba, s iznosom od gotovo 63 milijarde kuna prijavljenih obveza. Najveći broj predmeta odnosi se na tvrtke koje imaju manje od deset milijuna kuna obveza - 6274 predmeta. Ukupne prijavljene obveze tih tvrtki su 6,2 milijarde kuna, a one zapošljavaju 16.884 osobe. S druge strane s obvezama većim od deset milijuna kuna predstečajnu nagodbu zatražila je 771 tvrtka s ukupno 38.773 zaposlenika, čije su ukupne obveze 56,8 milijardi kuna.

Nagodbe su do sada sklopljene u 1368 predmeta, a u 703 predmeta vjerovnici su prihvatili plan financijskog restrukturiranja te se može očekivati sklapanje nagodbe. Najviše nagodbi sklopljeno je na Trgovačkom sudu u Osijeku - 381, dok je na Trgovačkom sudu u Zagrebu zaključeno 339 nagodbi. Prema ovim podacima Fine može se zaključiti kako osječki Trgovački sud prilično uspješno radi ovaj posao.

Na području grada Zagreba podneseno je najviše - 1887 zahtjeva za nagodbom, a zagrebački Trgovački sud do sada je rješio samo 339 nagodbi.

Na području Osječko-baranjske županije predstečajnu nagodbu zatražila su 433 poduzeća s 5280 zaposlenih te 5,2 milijarde kuna prijavljenih obveza. Iz Vukovarsko-srijemske županije nagodbu s vjerovnicima zatražile su 273 tvrtke s 3285 zapposlenika, iz Brodsko-posavske 260 poduzeća s 1324 radnika, Požeško-slavonske 139 tvrtki s 571 zaposlenikom, a Virovitičko-podravske 91 tvrtka s 908 zaposlenih.

Igor MIKULIĆ
NAJUGROŽENIJE GRAĐEVINARSTVO I PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA

Prema područjima djelatnosti najviše je nagodbi zatraženo u trgovini na veliko i malo te popravku motornih vozila i motocikala, kao i građevinarstvu i prerađivačkoj industriji. Očito su ove grane u najvećim problemima, posebice građevinarstvo, u kojemu tvrtke koje su zatražile nagodbu s vjerovnicima imaju 15,4 milijardi kuna prijavljenih obveza te 11 tisuća zaposlenih. Prerađivačka industrija ima 13,4 milijarde kuna prijavljenih obveza, ali i više od 20 tisuća zaposlenih u tvrtkama koje traže predstečajnu nagodbu.

Spašene tvrtke

Odluku o Zakonu o predstečajnoj nagodbi trebao bi donijeti i Ustavni sud, s obzirom na to da je podnesen zahtjev za ocjenu njegove ustavnosti. Mnogi vjerovnici nezadovoljni su tim zakonom zbog toga što se njime koriste mnoge tvrtke kako bi izigrale svoje vjerovnike i izbjegle plaćanje svojih obveza. Međutim, zahvaljujući ovom zakonu spašena su mnoga poduzeća u kojima je zaposleno na tisuće radnika, na istoku Hrvatske primjerice vinkovačka Spačva, Nexe, Erdutski vinogradi, Fami...

Borislav Škegro

ekonomist

Alternativa nagodbama je stečaj i likvidacija tvrtki

Ekonomist Borislav Škregro, čiji je Quaestus fond postao većinski vlasnik Spačve nakon predstečajne nagodbe te tvrtke s vjerovnicima, kaže kako je Zakon o predstečajnoj nagodbi koristan instrument. “Iz osobnog iskustva i tvrtki s kojima sam povezan na neki način mogu pozitivno govoriti o predstečajnim nagodbama. Uvijek je pitanje što je alternativa predstečajnim nagodbama. A poznato je kako je alternativa stečaj i likvidacija tvrtki te gašenje radnih mjesta i u tom smislu predstečjne nagodbe sigurno su spasile tisuće radnih mjesta. Ne želim pri tome ulaziti u detalje Zakona i ona pravna pitanja poput prijavljivanja ukupnih tražbina, tretman različitih kategorija... Mnogo je važnije provoditi te nagodbe u što kraćem roku, nego tražiti pravničko savršenstvo tog zakona”, kaže za naš list Škegro.

381

nagodba sklopljena je na Trgovačkom sudu u Osijeku

RAZRIJEŠENE

SU OBVEZE DUŽNIKA U IZNOSU 33,5 MILIJARDI KUNA

Možda ste propustili...