Regija
POD VODOM JE BILO 7000 HEKTARA

Očajni ratari u Posavini: Ambrozija
im prekrila njive, a ministarstvo šuti
Objavljeno 12. kolovoza, 2014.
Poljoprivrednici nemaju čime riješiti problem, jer još nisu dobili obećano obeštećenje

RAJEVO SELO/GUNJA – Očajni poljoprivrednici na poplavljenom području županjske Posavine, čije su njive nakon svibanjskih poplava zaposjeli korov, alergena ambrozija i kojima je hitno potrebna pomoć i dalje čekaju reakciju Ministarstva poljoprivrede. Stabljike ambrozije u visokom su stadiju, a dio biljaka narastao je i više od dva metra. Prije više od tjedan dana predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić pozvao je resorno ministarstvo, ali i same poljoprivrednike, na hitnu reakciju i uklanjanje ambrozije u sljedećih desetak dana, prije početka njenog cvjetanja, kako na tim poljima ne bi u pitanje došla jesenska sjetva. Poručio je da je krajnje vrijeme da se određenim mjerama ti korovi počnu uklanjati kako ne bi došlo do osjemenjivanja, što bi onda prouzročilo velike zdravstvene probleme alergičarima. Najjednostavnije rješenje je poprskati površine zaražene ambrozijom gdje bi poljoprivrednici osigurali mehanizaciju. Međutim, tu su potrebna zaštitna sredstva i gorivo za traktore te je od Ministarstva poljoprivrede zatražena pomoć.

– Kontaktirali smo pomoćnika ministra, upoznali ga s problemom. Ministarstvo planira da se ide u tarupiranje, a mi držimo da je to dosta spora operacija i da se na taj način mnogo toga neće učiniti. Možda bi najbolja opcija bila komibinirati tarupiranje i prskanje, ali još uvijek čekamo povratnu informaciju. Nitko nam do sada nije poslao još nikakav konkretan odgovor - kaže Brlošić.

Upozorava da vrijeme prolazi, a poljoprivrednici nemaju čime riješiti problem i njive očistiti od korova, jer još nisu dobili ni obećano obeštećenje za u poplavama uništene usjeve.

– Ljudi bi to već sami odradili, ali nemaju čime. Novca nemaju ni za gorivo, a kamoli za kakva zaštitna sredstva ili bilo što drugo - kaže Brlošić.

S obzirom na to da je na istoku županjske Posavine pod vodom bilo više od 7000 hektara poljoprivrednih površina, procjenjuje da će za potrebe tretiranja ambrozije biti potrebno osigurati oko milijun kuna. Smatra da to nije iznos koji se ne može prikupiti, tim više što će se uklanjanjem korova ljudima omogućiti da svoje površine kvalitetno pripreme za jesensku sjetvu. Ali ruke su im svezane. S ozbiljnošću problema HPK je, kaže, upoznao Crveni križ i druge nadležne institucije koje mogu pomoći da se nešto poduzme i pomogne stradalim ljudima.

- Obišli smo i neke velike organizatore poljoprivredne proizvodnje, pokazali su volju pomoći, ali dalje od toga nisu otišli. Jako bi nezgodno bilo da se tretiranju pristupi parcijalno i mora se pronaći rješenje za sve poljoprivredne površine. Da je Komori ostalo obvezno članstvo, imali bismo i sredstava za takve namjene i Komora bi to već odavno riješila, ali, nažalost, tako je kako je - zaključuje Brlošić.

Do kraja kolovoza potrebno je pripremiti te površine za jesensku sjetvu, jer za nepunih mjesec dana počinju i optimalni rokovi za sjetvu uljane repice. To će biti i prva žetva poljoprivrednicima na poplavljenom području, s obzirom na ovogodišnji gubitak uroda. Brlošić apelira na resorno ministarstvo da se hitno krene s tretiranjem korova. Pozvao je velike poljoprivredne proizvođače koji imaju velike prskalice da ih daju na raspolaganje, ali i uvoznike i velike proizvođače sredstava za zaštitu poziva da određeni dio tih sredstava doniraju i pomognu poljoprivrednicima na poplavljenom području. Inače, ukupna šteta na poljoprivrednim površinama na poplavljenom području u županjskoj Posavini procjenjuje se na oko 60 milijuna kuna.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

DO KRAJA KOLOVOZA

POTREBNO JE PRIPREMITI TE POVRŠINE ZA JESENSKU SJETVU, JER ZA NEPUNIH MJESEC DANA POČINJU I OPTIMALNI ROKOVI ZA SJETVU

UNIŠTAVANJE PROVESTI ORGANIZIRANO

Na naš upit o tome što namjerava poduzeti i kada će početi tretiranje korova na njivama na poplavljenim područjima, iz Ministarstva poljoprivrede jučer su nam odgovorili da su svim općinama nastradalim u poplavi poslali potrebne naputke. Napominju da su vlasnici i korisnici zemljišta i ostalih površina dužni provoditi mjere uklanjanja ambrozije propisane naredbom. “Ukoliko pojedini stanovnici ne raspolažu mehanizacijom pa uništenje treba provesti organizirano na području poplavljenih općina, preporučamo da se prije početka provedbe organiziranog uklanjanja prikupe podaci o kojim površinama se radi i gdje se one nalaze, dogovori tko je u okviru općine u mogućnosti i čime organizirano provesti mjeru”, poručuju iz Ministarstva. Napominju i to da se uništavanje ambrozije herbicidima provodi u ranijim fazama rasta i da je u kasnijim fazama rasta efikasnije uništavati ambroziju košnjom, tanjuranjem i mehaničkim mjerama, stoji u dopisu. Iz Ministarstva napominju da je, ukoliko postoje sumnje na mine potrebno prethodno kontaktirati Hrvatski centar za razminiranje te da inspekcijski nadzor nad provedbom mjera uklanjanja ambrozije provode fitosanitarna i šumarska inspekcija.

Možda ste propustili...

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike