Autoglas
GOODYEAROV POPIS

Za ugodniji godišnji odmor: Deset stvari koje ne treba zaboraviti
Objavljeno 12. kolovoza, 2014.

S obzirom na to da se mnogobrojni spremaju na godišnji odmor tijekom ljetnih mjeseci, na cestama u zemlji i inozemstvu bit će stotine tisuća automobila. Putovanje se zbog toga može i odužiti, a nekoliko jednostavnih i korisnih stvari tu vožnju može učiniti ugodnijom, sigurnijom i bez stresa. Sitnicama koje mogu olakšati vožnju, a koje se najčešće zaboravljaju pripadaju sunčane naočale, voda, odnosno piće i glazba. Goodyear je pripremio popis deset stvari koje je na dugome putu poželjno imati u autu da bi vožnja bila ugodnija.

Vožnja s naočalama je udobnija i sigurnija ako se vozite premao sunčanim krajevima i zato je dobro da su uvijek nadohvat ruke. Neki uvijek u automobilu imaju i rezervne. Ako putujete u inozemstvo, prijeći ćete bar jednu ili dvije državne granice. To također znači traženje radiopostaje s odgovarajućom glazbom i što manje pričanja, što vrlo brzo može postati prava noćna mora. Da biste to izbjegli, unaprijed pripremite omiljenu muziku i uživajte u vožnji. Unaprijed pripremite odgovarajuće piće koje će vam biti u blizini kada je potrebno osvježenje, što pridonosi boljoj koncentraciji u vožnji. Ako vam je nadohvat ruke, nećete morati tražiti pomoć od suputnika koji su možda zadrijemali. Također, novčanik s gotovinom i karticama neka uvijek bude uz vas. Tako ćete sve vrijeme imati uza sebe važan dio imovine, a osim toga brzo ćete ga moći izvući kad bude trebalo nešto platiti, primjerice cestarinu.

GPS uređaj uključite već prije vožnje kako biste dodatno uštedjeli na vremenu tijekom putovanja, kao i mogućnosti da se krećete krivom rutom. Ujedno ćete izbjeći opasno tipkanje po zaslonu GPS-a tijekom same vožnje. Ako se služite zemljovidom, pregledajte put prije polaska i imajte pred sobom potrebnu sekciju puta. Vrećica za smeće jedna je od stvari koja se najčešće zaboravlja, a vrlo je korisna na dugom putu za odlaganje smeća koje se neće kotrljati po automobilu, a i putno okruženje bit će daleko ugodnije.

Komplet prve pomoći obvezan je u svakom automobilu; provjerite je li cjelovit i na odgovarajućem mjestu u vašem automobilu u slučaju da će ga biti potrebno upotrijebiti na putu. Fluorescentni prsluk u većini europskih zemalja pripada obveznoj opremi u vozilu i ako vam se automobil pokvari, obvezno ga morate odjenuti pri izlasku iz automobila. Vodite računa o tome da bude na vidljivom i lako dostupnom mjestu.

Svi smo se našli u situaciji kad smo nešto željeli slikati, a fotoaparat nije bio pri ruci. U slučaju prometne nezgode, fotografije mjesta nezgode i položaja vozila kasnije su uvijek dobro došle pa su fotoaparat i(li) videokamera poželjni dio putne opreme.

I još jedan koristan savjet za kraj. Rezervni ključ držite u džepu. Nećete biti prvi vozač koji je ostavio ključeve u automobilu koji se automatski zaključao. Rezervni ključ u džepu može spasiti vaše putovanje.

Želimo Vam ugodan odmor.

1. Sunčane naočale

2. Glazba

3. Piće

4. Novčanik

5. GPS i/ili zemljovid

6. Vrećica za smeće

7. Komplet

prve pomoći

8. Reflektirajući prsluk

9. Fotoaparat

i/ili videokamera

10. Rezervni ključevi