Sport
SVJETSKO JUNIORSKO PRVENSTVO U VESLANJU

Zadar i Kaštela slave brončanu medalju
Objavljeno 11. kolovoza, 2014.
Osječanka Teuta Lea Stojaković u samcu na 12. mjestu, a četverac na pariće juniora, s Vukovarcem Haraldom Brandtom, zauzeo osmo mjesto

Završnim utrkama za poredak od prvog do dvanaestog mjesta u svih 13 disciplina, sedam muških i šest ženskih, jučer je u Hamburgu završeno Svjetsko prvenstvo za junior(k)e.

Od srijede do nedjelje na tom natjecanju najperspektivnijih veslač(ic)a uzrasta do 18 godina nastupilo je gotovo 700 mladića i djevojaka iz 26 država, među kojima i šest posada iz Hrvatske.

Zadarsko-kaštelanska kombinacija

Poslije dvogodišnje stanke, imali smo i naše predstavnike u A finalu. Kombinirani četverac bez kormilara, sa po dvojicom juniora zadarskog Jadrana (Josip Banović i Filip Pedić) i Marine Kaštela (Bernard Samardžić i Toni Čavka), veslao je s još 16 čamaca. U kvalifikacijama zauzeo je u četvrtak drugo mjesto (6:21,69) iza Čeha, što mu je donijelo izravni plasman u subotnje polufinale. Kao prema nekom nepisanom pravilu, tada sa 6:30,80, Josip, Filip, Bernard i Toni ugodno su nas iznenadili još jednom uveslavši u ciljnu ravninu kao - drugoplasirani. Brži je bio samo četverac Njemačke, no najvažnija bila je spoznaja da je naš četverac bez kormilara tako postao sudionik A finala na Svjetskom prvenstvu. No, sve to nije bio kraj. U nedjelju rano poslijepodne hrvatsko veslanje dobilo je i brončanu medalju! Od kombinacije Zadar+Kaštela brži su bili samo Nijemci i Rumunji, a iza hrvatske posade ostali su Španjolci, Grci i Talijani! Utrku su, od početka do kraja, kao vodeći odveslali novi svjetski prvaci Nijemci, a mladi Hrvati nakon 500 metara zauzimali su drugo mjesto, potom su pali na treće i – zadržali ga sve do posljednjih metara.

Teuta Lea zaslužuje komplimente

Nedjelja je, inače, tijekom prijepodneva obilovala poglavito B finalima, utrkama za poredak od 7. do 12. mjesta u kojima je hrvatsko veslanje bilo zastupljeno s tri čamca. Naime, djevojke u dvojcu bez kormilara imale su skromnu konkurenciji na SP-u (sveukupno 11 čamaca, nap.a.) pa su i nakon petog mjesta u kvalifikacijama i četvrtog u repesažu nastupile u B finalu. Ivana Vilenica i Tea Kavčić, nažalost, ni jučer se nisu iskazale, iza sebe ostavile su samo dvojac Meksika. Naš četverac na pariće, s Vukovarcem Haraldom Brandtom u čamcu (i Josip Bobinac, Marin Ančić i Tomislav Šain), imao je u Hamburgu složenu zadaću s obzirom na čak 19 konkurenata. No, pobjedama u kvalifikacijama (6:14,26) i četvrtfinalu (6:11,06) dobro su podgrijali optimizam svojih pristaša, ali u subotnjem polufinalu više nisu imali snage. Zacijelo i trema je odigrala svoju ulogu, pa su bili posljednji, šesti, s dotad najslabijim rezultatom 6:20,33. Poslije svega, jučer su morali veslati za poredak od 7. do 12. mjesta, gdje su dokazali da ih je samo nešto slabiji dan, u subotu, zaustavio u ispunjenju velike želje i ulaska u A finale. Harald, Josip, Marin i Tomislav, naime, u B finalu stigli su drugi u ciljnu ravninu (iza četverca Belgije, 6:40,93) s rezultatom 6:41,26 pa se u domovinu vraćaju osvojivši zapaženo osmo mjesto.

Osječanka Teuta Lea Stojaković, debitiravši na jednoj velikoj međunarodnoj regati (kao mlađa juniorka, nap. a.), izborila je u samcu također pravo nastupa u B finalu. Bila je treća u kvalifikacijama (sveukupno 33 skifa!) s 8:43,40, pa u dramatičnoj četvrtfinalnoj utrci ponovila isti plasman (četvrtoplasiranu Ruskinju Pitirimovu, s 8:10,83, nadmašila je pet stotinki sekunde!) što ju je uvrstilo među subotnje polufinalistice. Ovaj put, također u dramtičnoj utrci, plasirala se na četvrto mjesto, jer joj je A finale izmaklo za 25 stotinki! Teuta Lea ostvarila je izvrstan rezultat 8:04,31, dok je trećeplasirana Kineskinja Zhang odveslala dva kilometra za 8:04,06 minuta. Tijekom jučerašnjeg nastupa najperspektivnije veslačice Iktusa u Hamburgu prepoznavao se umor, pa je tijekom cijele utrke bila na začelju gdje je i završila. Pobijedila je Ukrajinka (8:53,68), ispred juniorki Bjelorusije, Srbije, SAD-a, Italije i – Hrvatske (9:35,82). U svakom slučaju, 12. mjesto od 33 veslačice, zaslužuje komplimente.

Dragutin KERŽE
FINALE ČETVERACA BEZ KORMILARA

1. Njemačka 6:47,40, 2. Rumunjska 6:58,15, 3. Hrvatska 7:00,58, 4. Španjolska 7:02,53, 5. Grčka 7:15,10, 6. Italija 7:17,35.

Natjecalo se u Hamburgu 17 četveraca bez kormilara za juniore.

Možda ste propustili...

PAKET24 PREMIJER LIGA ZA RUKOMETAŠE

Vinkovčani ipak nisu pomogli NEXE-u

SLAVONSKI OBRAČUN PRIPAO LIDERU

Dogan pogodio za ostanak bodova u Gradskom vrtu

Najčitanije iz rubrike