Zdravlje
LJEKOVITO BILJE

Marmelada i sok od brusnice kao lijek
Objavljeno 11. kolovoza, 2014.
Listovi se beru tek nakon sazrijevanja ploda jer tada imaju najviše ljekovitih sastojaka

Velika je istina da čovjek spoznaje životne nedaće tek kad ga snađu, ali je i velika istina da o svome zdravlju čovjek mora stalno brinuti, primjenjivati spoznaje o načinima čuvanja svoga zdravlja.

Nažalost, mali je broj onih koji tako i postupaju. Moji generacijski prijatelji najčešće mi se obraćaju s pitanjima vezanim uz mjehur i prostatu. Možete zamisliti kako me bijelo pogledaju kad im uz čajnu mješavinu preporučim dijetu s marmeladom ili sokom od brusnice, a za tegobe prostate svakodnevni obrok koštica bundeve. Većini to izgleda smiješno i neozbiljno. No današnja znanstvena istraživanja potvrđuju djelotvornost stoljetnih recepata pučke medicine i ljekovita svojstva brusnice.

Najljekovitiji sastojak brusnice je arbutin koji djeluje kao antibiotik i diuretik, a nalazi se u listovima brusnice. Stoga pripravci od listova brusnice imaju široku primjenu u liječenju: infekcija kandidom, upala izazvanih bakterijama u urinarnom traktu, naročito E. Coli, kroničnog katara i drugih bolesti mjehura te kamenaca, pijeska i ciste na mjehuru, upale bubrežne nakapnice i infekcija mokraćnih puteva, raznih grčeva kao i bolova, koje smiruje, relaksira živčani sustav i pojačava apetit, kod gljivičnih bolesti, svih vrsta proljeva i dijabetesa.

Zapadna pučka medicina brusnicu preporučuje u liječenju artritisa, artroze, infekcija i drugih bolesti urinarnog trakta i upala izazvanih bakterijom Coli, dijareje, gihta, groznice i grozničavih bolesti, hipertenzije, karcinoma, kolitisa, kašlja, krvarenja, rana, upale grla, žučnih bolesti te za relaksiranje živčanog sustava. Također se preporučuje kod proljetnog umora, osjetljivosti na klimatske promjene te kod manjka vitamima C u organizmu.Plod brusnice koristi se u liječenju raka dojki, i to tako da se oblozi od svježe ubranih i izgnječenih plodova stavljaju na oboljelo mjesto.

U zdravoj prehrani brusnica ima zapaženo mjesto kao antioksidans, ali i u dijeti i terapiji kod težih bolesti kao što su rak debelog crijeva i rak dojke.

Ivan LESINGER

30 g lista brusnice kuhati u pola litre vode dok voda ne ispari do pola. Malo ohladiti i dodati žlicu meda. Uzimati do tri šalice čaja na dan.

Posebno se preporučuje za otklanjanje pijeska u bubregu i mjehuru, protiv mokrenja u krevetu, gihta, reume, bolesti dišnih organa, a kako pospješuje znojenje, preporučuje se kod groznice i gripe.

Rakija

250 g svježih brusnica preliti litrom dobre rakije i nakon mjesec dana procijediti. Popiti malu čašicu rakije ujutro natašte ili preko dana.

Vino

Priprema se na isti način kao i vino od borovnice. Prašak dobivamo mljevenjem osušenih suhih plodova borovice. Jedna žlicu od kave praška brusnice dovoljna je za čašu osvježavajućeg napitka. Napitak ima lijepu crvenkastu boju.

Marmelada

Marmelada od brusnice izvrsno je jelo i dobar antioksidans. Pojačava apetit, a koristi i za zaustavljanje proljeva. Ako marmeladi od brusnica dodamo mrkve i jabuke, dobit ćemo vrlo ljekovitu vitaminsku marmeladu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa