Zdravlje
POBOLJŠAJTE FLEKSIBILNOST TIJELA

Pravilno držanje ključ je lijepog izgleda
Objavljeno 11. kolovoza, 2014.
Loše držanje manifestira se na razne načine, od krivog držanja glave prema naprijed, do povučenih i zatvorenih ramena, povišenog ramena, izbočenog trbuha...

Koliko ste samo puta vidjeli prezgodnu curu koja se toliko loše drži da njezino tijelo uopće ne dođe do izražaja.

Zašto je to tako? I što zapravo utječe na naš izgled više nego što mislimo? Odgovor je u držanju tijela. Ne samo da osobe koje se pravilno drže bolje uočimo, u isto vrijeme one izgledaju bolje i samopouzdanije.

Postura je kompozicija segmenata tijela u određenom vremenu. Kako bi si lakše predočili, jednostavnije je reći kako postura znači - način držanja tijela.

Tijelo kompenzira

Kada se rodimo, mi nemamo razvijenu posturu. Ona se razvija u skladu s razvojem. Bitno je naglasiti kako položaj jednog dijela tijela utječe na ostale dijelove i cjelokupnu posturu. Ako je jedan dio tijela ispao iz balansa, čitavo tijelo mora kompenzirati. Razni su faktori koji dovode do promjene posture. Do promjene dolazi čak i uslijed trošenja sinovijalne tekućine pa tako navečer bivamo niži. Također se mijenja zakrivljenost kralježnice zbog zamora muskulature tjekom fizičkih aktivnosti. Slično bi se moglo govoriti i o razdoblju od jednog tjedna gdje bi radna okolina, svakodnevni umor, neprikladna obuća i cijeli niz činbenika mogli preoblikovati posturu.

Loše držanje, osim navedenog, nastaje iz zbog preslabih mišića odgovornih za stav. Loše držanje manifestira se na razne načine, od krivog držanja glave prema naprijed, do povučenih i zatvorenih ramena, povišenog ramena, izbočenog trbuha....Vrlo je važno razlikovati prave degeneracije kralježnice (o kojima trenutačno ne govorimo), od lošeg držanja. Kod lošeg držanja nema anatomskih poremećaja kralježnice. Npr. jedan tip loše posture je i skoliotično držanje koje može biti određeno različitim uzrocima kao što su skraćenje jednog donjeg ekstremiteta. Za razliku od „prave skolioze“, kod lošeg držanja nema degeneracije kralježnice.

Kako izgleda idealna postura?

Kod idealnog držanja sile u tijelu se ravnomjerno prostiru kroz tijelo, tako da su svi zglobovi u neutralnom položaju. Gledano s prednje strane glava bi trebala biti u srednjem položaju u odnosu na ramena. Vratni dio m. trapezius treba biti simetričan na lijevoj i desnoj strani (masa mišića i kosina mišićnih niti treba biti ista). Točke ramena su u liniji. Zglobovi ključne kosti i artic. acromioclavicularae su u jednoj ravnini i simetrični su. Kutevi struka su simetrični i ruke su jednako udaljene od struka. Patella na koljenu ima smjer ravno naprijed, a koljena su simetrična.

Ako pogledamo tijelo u profilu osobe koja ima idealnu posturu, trebali bismo moći provući zamišljenu okomitu koja bi trebala prolaziti kroz sredinu uha, vrata, struka, kuka, koljena i ispred skočnog zgloba.

Kako “popraviti“ lošu posturu?

Pokret, pokret i pokret! Vježbe držanja daju vam snažne i elastične mišiće za održavanje pravilnog položaja kralježnice. Korektivnim vježbama iz fizioterapije i kineziterapije upravo se baziramo na otklanjanje disbalansa tijela, jačanje mišića koji su odgovorni za pravilno držanje. Ni jedan drugi dio tijela ne utječe toliko na ukupan izgled kao leđa. Stoga ih nikako ne smijemo zanemariti. Bez obzira na to ako osoba ima genetsku predispoziciju dobro građenog tijela, bez snažnih leđa jednostavno nema uspravnog držanja i lijepe figure.

Kinezi Mix i Fizio Fit programi su dizajnirani upravo za osobe koje pate od problema s lošim držanjem! Nižemo niz pozitivnih iskustava osoba kojima je vježbanje doslovce promijenilo život nabolje. Također preporučujem pilates i jogu na kojima se posebna važnost pridodaje upravo posturalnim mišićima. Dobrim odabirom vježbi ključno se djeluje na jačanje dubinskih mišića kralježnice.

Pravilnim i redovitim vježbanjem poboljšat ćete snagu i fleksibilnost tijela, ispraviti posturu tijela, smanjiti bolove u kralježnici, poboljšati koordinaciju i balans tijela i uma te podići kvalitetu svakodnevnog života na višu razinu. Kvalitetnim odabirom vježbi, uz kontrolu dobrog voditelja možete ispraviti loše držanje.

Držanje je ključ lijepog izgleda! Ispravno držanje nije važno samo za vaše mišiće, nego se ono odražava na vaš imidž, samopuzdanje, energiju, sveukupno zdravlje i disanje. Stoga izdužite kralježnicu, podignite ramena prema nazad, podignite glavu, ojačajte mišiće i otvorite se!

Dopustite tijelu da bude u savršenoj harmoniji.

Martina SLIVONJA, bacc. physioth.
Najčitanije iz rubrike