Magazin
DRŽAVA SE NAPOKON ODLUČILA ZARADITI NA NEKRETNINAMA

Vlada krenula u novu rasprodaju: 100 kapitalaca čeka kupce
Objavljeno 9. kolovoza, 2014.

Premda se već otrcala od upotrebe, fraza “mrtvi kapitali”, i da se ne referira na slavno djelo slavnog zavičajca Josipa Kozarca, uvijek dobro dođe za popratiti neko domaće stanje stvari, napose neka materijalna dobra (državna, prije svega) koja čame prekrivena prašinom i zaboravom, a potencijal su koji svaka vlast obećava oživiti, osposobiti i staviti u funkciju, makar i prodajom strancima.

Daklem, povod ovotjednom spomenu naših, hrvatskih, državnih “mrtvih kapitala”, sasvim je konkretan. Radi se o nedavnoj odluci Vlade Republike Hrvatske da svoju imovinu, znači imovinu Lijepe Naše, ponudi na prodaju preko javnog natječaja. Da je u pitanju nekoliko objekata, bila bi to još jedna u nizu uobičajenih vijesti s Markova trga, na kakve smo već oguglali. No ovaj put u pitanju je mnogo ambiciozniji, pretenciozniji i sveobuhvatniji “projekt”, jer se na prodaju kani staviti ni manje ni više nego čak 100 nekretnina čiji je dosadašnji vlasnik država Hrvatska. I ovako, na papiru, to je najveći broj objekata ikad stavljen u ponudu za prodaju na javnom najtječaju otkako je samostalne i nezavisne RH.

Svojevrsni je to “Projekt 100”, kako mu tepaju u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). “Cilj je nekretnine staviti u funkciju, imovina Republike Hrvatske mora i može biti u službi gospodarskog rasta, treba biti pokretač razvoja jedinica lokalne i područne samouprave, ujedno i prilika za inovatore i poduzetnike, investitore, županije, općine, za sve one s vizijom i idejom”, ističe Ured u svome priopćenju javnosti.

Činjenica da se radi o 100 nekretnina i 20 milijuna četvornih metara površine, i to od neizgrađenog do izgrađenog građevinskog zemljišta te objekata, svakako bode oči i izaziva različite komentare. Sve te nekretnine nalaze se u svim županijama, no, zanimljivo, uglavnom je riječ o bivšim vojnim objektima, građevinama i pripadajućem terenu uokolo zdanja.

SVE PO ZAKONU

Koji su objekti u pitanju u Slavoniji i Baranji, mogli ste pročitati u Glasu Slavonije od četvrtka, no budući da se radi o do sada nezabilježenom pokušaju spašavanja državne imovine stavljajući ju prodajom u funkciju, nije zgorega ponoviti najvažnije. Daklem, informacija iz DUUDI-ja, između ostalog, kaže:

Kao najatraktivniji objekti u ponudi za prodaju spominju se vile u Lovranu, Opatiji, Dubrovniku i na Plitvicama, zatim bivša politička škola u Kumrovcu, Muzil u Puli, Hotel IŽ u Zadru, Češka vilu na Visu. Tu su i Duilovo u Splitu, Kovčanje na Malom Lošinju, Željezara Sisak, Goli otok, rezidencijalni objekt u Zagrebu, Data centar Deanovec te zgrada Vjesnika s pripadajućim okruženjem u Zagrebu. Podsjetimo, kako bi sve bilo transparentno i efikasno, Državni ured pokreće savjetovanje sa zainteresiranom javnošću i poziva je da se, popunjavanjem obrasca, obrati mailom na adresu projekti100@duudi.hr sa svojim prijedlozima, mišljenjima i idejama te iskazom interesa za nekretnine u državnom vlasništvu. Ta prva faza trajat će do 15. rujna 2014., nakon čega će se pristigli prijedlozi pregledati te ići u organiziranje javnih natječaja za davanje u zakup, najam, prodaju, itd. Naravno, usput je naglašeno kako je cijela akcija unutar postojećih zakonskih okvira, odnosno da će se sve odvijati u skladu sa zakonom. I da sve bude u kompletu, pregledno i jasno, Državni je ured na svojim stranicama priložio i tablicu s popisom svih nekretnina, njihovom površinom, lokacijom i kratkim opisom.

Kako će takvo “savjetovanje s javnošću” proteći i hoće li i koliko od cijele akcije biti rezultata, ostaje vidjeti. No kad se sve predstavljeno pogleda i pozorno iščita, teško se oteti dojmu kako je Hrvatska zemlja prepuna mrtvih kapitala koje nitko do sada nije znao iskoristiti. Naravno, bilo je i zakonskih bespuća oko pitanja “mrtvih kapitala” u vlasništvu RH, no sad je na snazi Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske (NN, 94/2013.), pa i to olakšava da se objekte koji godinama zjape prazni, koje je već ruiniralo vrijeme, ali i one koji su koliko-toliko očuvani i moguće ih je s malim ulaganjima brzo staviti u funkciju (makakva ona bila), napokon iz puke papirološke evidencije izvuče i proslijedi u javni natječaj za prodaju.

STRAH OD MUĆKI

Druga je, međutim, stvar zašto je upravo sad taj problem došao na dnevni red. Nemali broj ekonomskih i financijskih stručnjaka upozorava da se načelno radi o ispravnoj odluci, no valja biti oprezan jer bi eventualno namaknuti novac od prodaje mogao završiti u krpanju državnog budžeta umjesto da ga iskoriste lokalna zajednica, gradovi i županije, kojima pojedine nekretnine strateški i pripadaju. Drugim riječima, bit će loše ako i iz ove akcije ostanu repovi, ako se bude manipuliralo i politiziralo oko pojedinih i te kako vrijednih nekretnina, ako se iz svega pokušaju izvući predizborni poeni, izigrati lokalna samouprava, gradovi i županije, pa jedinu korist od svega toga bude imao onemoćali proračun RH, odnosno novac namaknut od prodaje završi tamo gdje mu nije mjesto. Jer i ova akcija, kao i mnoge do sada, odmah u sjećanje priziva poslijeratnu pretvorbu i privatizaciju, čije tragične posljedice osjećamo i danas.

Ako se u ovom slučaju sve bude odvijalo po zakonu, bez mućki, transparentno i efikasno, rezultati bi mogli biti pozitivni. Jer zbilja smo se naslušali priča o državi kao lošem gospodaru svog obiteljskog srebra, koje rasprodaje ne vodeći računa o nacionalnim interesima. Nema dvojbe da treba konačno prekinuti takvu praksu, u konkretnom slučaju - treba spriječiti daljnje propadanje “mrtvih kapitala” s popisa “100 najvećih” koji je DUUDI predstavio javnosti, a u kojima se kriju stotine milijuna kuna. U suprotnom, ako od toga ne bude ništa, ili bude vrlo malo, ako sve krene u neželjenom smijeru, moći ćemo samo kukati nad još jednim dobrim planom koji je završio kao i Plan 21. Moći ćemo se dakako sjetiti i Kozarca, pa kao i on davne 1888. zavapiti nad zanemarivanjem i nebrigom za “mrtve kapitale” ne samo u ravnoj Slavoniji nego i u Istri, na Jadranu, u Zagrebu...

Piše: Darko JERKOVIĆ
ŠEST REKORDERA

Na popisu 100 nekretnina koji je objavio DUUDI površinom u četvornim metrima izdvajaju se sljedeći objekti i tereni:

1. GOLI OTOK

(Primorsko-goranska županija): 4,540.000 m2 (izgrađeno građevinsko zemljište)

2. KUKUZOVAC

(Splitsko-dalmatinska županija):

2,545.439 m2 (bivša vojna nekretnina, izgrađeno građevinsko zamljište)

3. BALE (Istarska županija):

2,000.000 m2 (neizgrađeno građevinsko zemljište)

4. MARLERA (Istarska županija):

1,065.280 m2 (bivša vojna nekretnina,izgrađeno građevinsko zemljište)

5. ŠEPURINE (Zadarska županija): 1,019.866 m2 (bivša vojna nekretnina, izgrađeno građevinsko zemljište)

6. CARGO CENTAR (Dugo Selo):

608.420 m2 (poslovna zona, neizgrađeno građevinsko zemljište)

GOLI OTOK
I u Srbiji zainteresirani

Za Goli otok čak su zainteresirani i u Srbiji. U izjavi za Blic srpski povjesničar Srđan Cvetković istaknuo je kako bi “najbolje bilo da ga kupe Srbi ili Crnogorci, jer je najviše njih bilo zatočeno na Golom otoku, ali nije bitno tko će biti vlasnik, već da ima afiniteta da mjesto predstavi kao svojevrstan pečat jednog dijela jugoslavenske povijesti”. No u DUUDI-ju objašnjavaju da nije riječ o prodaji cijelog otoka, nego samo kaznionice, dakle zgrade i pratećih objekata. “Ističem da će se i na Golom otoku i svagdje drugdje gdje nudimo državne nekretnine moći raditi samo i isključivo u skladu s prostornim planovima. Ako netko želi da mu nekretninu prodamo, prodat ćemo, ako želi da mu iznajmimo, a ima dobru ideju kako je staviti u funkciju, iznajmit ćemo. Nakon 15. rujna, kad završi savjetovanje sa zainteresiranom javnošću i kad dobijemo prijedloge i za Goli otok i ostale ponuđene nekretnine, bit ćemo pametniji. Htjeli bismo osigurati uvjete da se na Golom otoku napravi memorijalno-turistički kompleks. Tamo postoje dijelovi koji su predviđeni za turizam. Međutim, nije poenta u tome da mi kao državno tijelo izmišljamo i predlažemo kako staviti u funkciju te objekte”, izjavio je Mladen Pejnović, ravnatelj Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Državna imovina procijenjena je na gotovo 32 milijarde eura, što je čak 68% domaćeg bruto proizvoda. No iz te imovine godišnje izvlačimo 0,7% ili samo 300 milijuna eura...

DOBAR POČETAK
Za Maestral 168,3 milijuna kuna

Iz DUUDI-ja je stigla informacija kako se za većinski dionički paket u vlasništvu države u dubrovačkim hotelima Maestral (na popisu 100) u drugom krugu traži obvezujuća početna cijena od 168,3 milijuna kuna, plus još 90 milijuna kuna za ulaganja. O tome je odlučilo Upravno vijeće Centra za restrukturirnje i prodaju na sjednici početkom srpnja. Natječaj za obvezujuće ponude za Kupare bit će objavljen na jesen, vjerojatno krajem rujna. Premda je teško suditi o daljnjem razvoju siutuacije, takav start bar ulijeva nadu da će biti i nekih konkretnih rezultata. Ako se, naravno, netko javi za kupnju ponuđenog Maestrala, a onda i sljedećih nekretnina u državnom vlasništvu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim