Regija
NEZAPAMĆENA OKRUTNOST U SUŠINAMA

Letvom do smrti pretukao ždrijebe zaštićene pasmine
Objavljeno 7. kolovoza, 2014.
Nakon desetak dana patnje ždrijebe je uginulo

SUŠINE - Zoran Kragojević iz Sušina, uzgajivač konja izvorne i zaštićene pasmine hrvatski hladnokrvnjak, bio je šokiran prizorom koji se prije deset dana odigrao nedaleko od njegove kuće. Na pašnjaku, uz rub ceste uz koju je odloženi šljunak i kamen ograđen bodljikavom i hrđavom žicom, stanovnik Sušina koji živi preko puta iživljavao se na ždrebetu od dva mjeseca. Okrutan stanovnik teško je ozlijedio ždrijebe, koje je nakon veterinarskog liječenja i svakodnevne njege vlasnika prije nekoliko dana uginulo. Leš uginule životinje odvezen je u kafileriju, gdje će biti neškodljivo uklonjen. Kobnom trenutku svjedočio je i sam Zoran koji je bio zaprepašten prizorom.

- Bilo je strašno i ne znam što je susjedu bilo krivo nevino ždrijebe koje je na kraju završilo u patnjama. Deset dana se borilo s teškim ozljedama od kojih nije preživjelo. Susjed je ždrebetu letvom razvalio donju čeljust i od udaraca mu zadao nekoliko prijeloma. Stvarno ne znam koji su bili susjedovi motivi da masakrira nevinu životinju – ispričao nam je Kragojević, kojemu je nanesena velika šteta.

- Prvo, radi se o autohtonoj i zaštićenoj pasmini konja, drugo, cijena ždrebeta je pet tisuća kuna, a treće, još ne znam koliko će me koštati veterinarsko liječenje i neškodljivo uklanjanje životinje. Te račune još nisam dobio, ali sigurno neće biti mali – kaže ovaj uzgajivač konja koji trenutno ima 48 grla hladnokrvnjaka koji od proljeća pa do zime obitavaju na pašnjaku.

Kragojević kaže kako nikada do sada nije bilo napada na njegove životinje, sve do prije dvadesetak dana.

- Tada sam uočio da nešto nije u redu s jednim ždrebetom, ali sam pomislio da se samo ozlijedilo. To ždrijebe se drži, a kako će završiti, vidjet ćemo. No nakon što sam vidio kako je susjed udarao ždrijebe koje je na kraju uginulo, a tomu je svjedočio i drugi susjed koji se zatekao na pašnjaku te je dao iskaz policiji, sklon sam vjerovati da je i prvo ždrijebe napao susjed, a s kojim svih ovih godina bavljenja konjogojstvom nisam imao problema - veli 49-godišnji Zoran.

Do stanovnika Sušina koji je teško ozlijedio ždrijebe, a koje je od zadobivenih ozljeda i uginulo, nismo uspjeli doći.

Snježana FRIDL
KONJE PRODAJE TALIJANIMA

Uzgoj konja dugogodišnja je tradicija obitelji Kragojević, no Zoran kaže da se od toga sve teže može živjeti. Hrvatski hladnokrvnjak, koji je najbrojnija vrsta, uz lipicance, posavce te međimurske konje koji su najugroženija vrsta, pasmina je konja koja ima pravo na poticaj. “Poticaji za držanje autohtonih pasmina se smanjuju ili ukidaju i naravno da nisam sretan. Dobro nam dođu ti poticaji jer većina nas konje drži iz ljubavi, a ne zbog nekakve zarade. Osim što je poticaj za kobilu umanjen, za ždrijebe koji je iznosio dvije tisuće kuna je ukinut”, kaže Kragojević. Njegovi stariji konji završe uglavnom u talijanskim klaonicama, jer u Europi je zbog svoje kvaliteto konjsko meso na sve većoj cijeni.

Čeka ga zatvorska kazna

Iz PU osječko-baranjske potvrdili su da rasvjetljavaju prijavljeni slučaj iz Sušina. ''Provode se izvidi nakon čega će dokumentacija biti poslana Općinskom državnom odvjetništvu koje će odlučiti o kaznenom progonu'', rekao nam je glasnogovornik PU Darijo Premec. Ako se utvrdi da se radi o kaznenom djelu, predviđena je zatvorska, a ne novčana kazna. Novi Kazneni zakon koji je stupio na snagu s prvim danom 2013. godine ukinuo je mogućnost da se za mučenje ili ubijanje životinja propisuje novčana kazna, kao što je to bilo u starom zakonu. Umjesto dosadašnje kazne do šest mjeseci zatvora, člankom 205. propisano je da: ''Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.''

Možda ste propustili...

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

Najčitanije iz rubrike