Novosti
PRODAJA ODLIČJA IZ DANA PONOSA I SLAVE

Razočarani dragovoljac prodaje svoju medalju iz “Oluje” za - 299 kuna
Objavljeno 7. kolovoza, 2014.
Prodajem medalju jer sam pomalo razočaran u naš vojni i sustav uopće, kaže jedan od prodavatelja

Vezani članci

SJEĆANJA SLAVONACA I BARANJACA KOJI SU OSLOBAĐALI HRVATSKU

Borili su se u Oluji za bolju Hrvatsku, nakon devetnaest godina još je čekaju...

Dok je Hrvatska proslavljala 5. kolovoza – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, odnosno 19. godišnjicu “Oluje”, na oglasnim prostorima poput njuškala.hr osvanuo je niz oglasa o prodaji odličja iz tih dana ponosa i slave.

Iza oglasa su često skupljači vojnih zbirki, no jak je i dojam kako se iza njih krije i nezadovoljstvo, gorčina i razočarenje nakon svega što je uslijedilo iza tih pobjedničkih dana. Sama činjenica da ih vlasnici prodaju te većinom neveliki iznosi uz oglašeno na svoj način govore kako je tadašnja euforija odavno prošla te ustupila mjesto razočaranju, zaboravu, borbi za egzistenciju pa se odličja nerijetko prodaju i da bi se preživjelo.

“Medalja mi danas ne znači mnogo”

Upravo na Dan pobjede oglašivač iz Karlovca oglasio je prodaju medalje Oluja po cijeni od - 299 kuna.

U jučerašnjem telefonskom razgovoru anonimni oglašivač odmah na početku rekao nam je kako prodaju nije oglasio zbog novca ili skupljanja “militarije”, nego, kaže, bio je dragovoljac Domovinskog rata od 1991., sudionik je “Oluje”, a od prije dvije godine je umirovljena djelatna vojna osoba. Priznaje, prodaju medalje oglasio je jer je “pomalo razočaran u naš vojni i sustav uopće.”

- Imam fakultet no vojska to nije vrednovala, kao što ne vrednuje ni danas. Bio sam sudionik “Oluje” za što sam dobio i medalju, no ona mi danas ne znači mnogo. Istina, ponosan sam na svoj ratni put, no ne živim u prošlosti, a po umirovljenju taj dio prošlosti želim zaboraviti i okrenuti se budućnosti - kaže 57-godišnji Karlovčanin.

Cijenu medalje od 299 kuna odredio je, kaže, “od oka”.

– Javljaju mi se na oglas, nude manje, no za manje ne dam, iako ju ne prodajem zbog novca - kaže Karlovčanin.

Istoga dana oglasio je za prodaju i svoju Spomenicu domovinske zahvalnosti, i to za 550 kuna, koja je, sudeći po 1350 pregleda, traženija od medalje “Oluja”, čiji je oglas do jučer u podne pregledan “samo” 870 puta. I spomenicu, kaže, prodaje iz istih razloga.

“Kakva država, takve i medalje”

Na Njuškalu se trenutačno prodaje i medalja “Bljesak” za 300 kuna.

– Iako sam dragovoljac koji je iz srednjoškolskih klupa išao za Vukovar, medalja nije moja. Nisam čak dobio ni Spomenicu Domovinskog rata - kaže oglašivač medalje “Bljesak”, a dolazi iz Zagreba.

- Medalju sam dobio “pod račun”. Ja sam, naime, trgovac novčanicama - pojašnjava Zagrepčanin. Ogorčeno kaže da je tek uz silne peripetije regulirao svoj status.

- Kada sam u vojnoj knjižici vidio da piše kako sam služio vojni rok i to u Sesvetama, a ja njih za vrijeme rata ni vidio nisam, niti sam bio u ročnoj vojsci, jer sam već s 18 godina, odmah po završetku srednje škole, krenuo za Vukovar, i kada sam im na to ukazao, odgovorili su mi: Pa tko te tjerao! - ogorčen je i Zagrepčanin. Da je za ratni put dobio medalju, kaže da bi je sačuvao, jer ga financijsko stanje ne tjera da prodaje ratne uspomene.

- No, da mi dijete gladuje, a takvih ima, prodao bih te medalje. Uostalom, kakva država, takve i medalje - kaže Zagrepčanin.

Na Dan pobjede oglašena je i prodaja četiri hrvatska odličja poput Trolista i Pletera za po 1000, Hrvatskog križa za 1800 i Bljeska za 400 kuna, dok se Spomenica Domovinskog rata prodaje za samo 70 kuna. Za hrvatski grb traži se 120, za vojne oznake i zastavice 10 do 25 kuna, a za osam oznaka 9. gardijske brigade sto kuna...

Suzana ŽUPAN

IGOR ŠVRAKA

Koordinacija braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Đakova

Prodaju odličja zbog revolta i egzistencije

Igor Švraka, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Đakova i predsjednik đakovačkog ogranka Hrvatskog društva logoraša srpskih konclogora, i sam dragovoljac s 20-ak godina u Vukovaru koji je u srpskim logorima proveo devet mjeseci, kaže kako je prodaja odličja oblik revolta i razočaranja braniteljske populacije. “Vratimo se u rane '90., kada se išlo srcem, ponosom, zajedništvom u rat, u obranu, a kakvo je ozračje danas? Svaki dan sam s ljudima što su prošli mnoga ratišta, ranjavanja, gledali smrti u oči, gledali kako im ginu suborci. Teško je uvijek naći odgovor na njihovo nezadovoljstvo, razočaranost. Jer, vlast priča jedno, a radi drugo – puna su joj usta branitelja, a s druge strane, ukida im prava. Kada sve to pogledate, jedino možete zaključiti da u politici nema morala, poštenja, kulture. Ljudi prodaju odličja i da bi preživjeli, jer ih se ne poštuje. Ovo stanje nije ono za što su se borili, a za sve su krivi političari, zaduživši nas do trećeg koljena”, kaže Švraka.

PRODAJE SE PORCULAN RATNE MORNARICE

Kada je riječ o “militariji”, pod njenim se nazivom prodaje štošta pa tako i ukrajinska vojna kopča za 266 kuna, sablja iz 17. ili 18. stoljeća za 2500, rimsko ili keltsko koplje za 1150, pa i vojni ašov za 75 kuna. Oglašena je i prodaja vojnog raketnog padobrana JNA za 150, američki ratni činovi su 150, plinska maska iz 1982. za 300 kuna, ali i porculanski tanjuri Jugoslavenske ratne mornarice s grbom za 550 kuna. Oglašena je i prodaja vojnih činova - Afganistanske nacionalne vojske za 25, kao i aluminijskih pločica s oznakom “mine” za 50 kuna.

Javljaju mi se na oglas, nude manje, no za manje ne dam, iako ju ne prodajem zbog novca, kaže umirovljeni vojnik

70

kuna je cijena Spomenice Domovinskog rata koja se nudi na prodaju na Njuškalu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike