Osijek
ZA LONDON DO 10. STUDENOGA

Iduće sezone iz Osijeka se
planiraju letovi za Njemačku,
Austriju i Švicarsku
Objavljeno 7. kolovoza, 2014.

Velika popunjenost ovosezonskih letova na relaciji Osijek - London, dobar geografski položaj i povoljne cijene taksija, aduti su kojima Zračna luka Osijek raspolaže u borbi za dobijanje još nekoliko međunarodnih linija u idućoj sezoni, u prvom redu prema Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj.

Domagoj Marinić, direktor Zračne luke Osijek, naglašava kako je za njih prvi uspjeh u tom smjeru činjenica da će irska niskotarifna kompanija Ryanair produžiti ljetnu sezonu letova na relaciji Osijek - London.

- Stoga će ona, umjesto do 27. listopada, trajati do zaključno ponedjeljka, 10. studenoga. Djelomice je razlog što je linija uvedena malo kasnije od planiranoga, 4. travnja umjesto u drugoj polovici ožujka, a dijelom jer su u Ryanairu iznimno zadovoljni s popunjenošću ove linije. Naime, popunjenost u prosjeku iznosi između 80 i 90 posto. Drago nam je zbog ovog poteza, jer je to pokazatelj nastavka kvalitetne suradnje i jer će građani ove letove sigurno koristiti i za transport oko blagdana Svih svetih. Ako se tako nastavi, možda ih iduće godine uspijemo zadržati i tijekom zimske sezone, a možda uvedu i koju novu liniju - optimistično procjenjuje Marinić. Napominje da nova ljetna sezona kreće krajem ožujka 2015., a Ryanair će iz Osijeka prometovati najmanje tri godine.

Što se tiče potencijalnih novih međunarodnih linija, već duže, kažu, pokušavaju Osijek povezati s dvije njemačke destinacije - Münchenom i Frankfurtom, te linijama za Beč i Zürich. “Naime, prema poslovnoj i marketinškoj studiji koju je za nas izradila ugledna kanadska konzultantska tvrtka Intervistas, ZL Osijek u idućih pet godina trebala bi svakako postati cargo čvorište te pojačati domaće i međunarodne linije, osobito prema Zagrebu i destinacijama u Njemačkoj i Austriji. Zato s nizom kompanija već duže vrijeme pregovaramo oko uvođenja tih linija. Pregovori nisu laki, ali mi imamo svoje prednosti, a najveće su položaj i cijene”, objašnjava direktor. Među tvrtkama s kojima pregovaraju jesu i niskotarifne i konvencionalne kompanije, čija imena još ne želi iznositi. “Neke od njih iskoristile bi Osijek i neka veća zračna 'čvorišta' za transfer putnika. Siguran sam da ćemo nešto od tih letova imati iduće sezone”, najavljuje Marinić. T. Levak

Loša gospodarska situacija prepreka za cargo letove

- Što se tiče planiranih cargo letova, velike probleme stvara nam iznimno loša gospodarska situacija u gradu i regiji. Nema mnogo događanja ni aktivnosti pa zato za neki cargo prijevoz u kontinuitetu nema robe ni interesa. Da bismo doveli nekog integriranog međunarodnog prijevoznika, tipa FedEx, DHL, UPS, ili TNT, konkurira nam mnogo zračnih luka diljem Europe i velika je i nesmiljena borba za njihovo dovođenje između europskih aerodroma. Ako uspijemo, to bi bilo ravno dobitku na lutriji. To bi pokrenulo gospodarstvo u cijeloj regiji, jer to nosi mnogo zapošljavanja i aktivnosti u sekundarnim sektorima - kaže Marinić.

Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike