Svijet
SRPSKI ZELOTI SABLAZNILI JAVNOST PRIZORIMA IZ LJETNOG KAMPA

Pravoslavni fundamentalisti djecu uče pucati iz strojnica!
Objavljeno 6. kolovoza, 2014.
Na ulazu u zelotske manastire stoji crna zastava s natpisom Pravoslavlje ili smrt

Srbijanska policija jučer je počela provjeravati medijske navode o djeci koja su tijekom boravka u tzv. Svetolazarevom pravoslavnom mladeškom kampu vježbala pucanje iz replika strojnica, prenose beogradski internetski portali.

"Pokrenuta je istraga kako bi bile provjerene sve činjenice", rekao je ravnatelj srpske policije Milorad Veljović.

Mediji su prethodnih dana objavili snimak djece, od koje su neka mlađa od deset godina, kako pucaju iz replika ruskog kalašnjikova. Desetodnevni kamp je ovog ljeta održan na Kučajskim planinama iznad Despotovca, nedaleko od ženskog samostana Novi Stjenik, a organizirala ga je manje poznata Srpska istinski pravoslavna crkva (SIPC), koja djeluje od 1995. godine. Tu neregistriranu i nepriznatu vjersku zajednicu čine nezadovljnici i vjerski radikali koji su napustili Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), mahom pripadnici redovništva. Nadstojnica ženskog zelotskog manastira na Kučajskim planinama je igumanija Efrosinija (Nikolić), inače jedan od najvećih medijskih glasnogovornika zelotskog vjerskog pokreta među Srbima.

Profirijeva osuda

Srpski zeloti, koje oni koji im nisu skloni nazivaju i turbopravoslavcima, čak i pravoslavnim talibanima, žestoko se opiru globalizaciji, ali i ekumenizmu, odnosno bilo kakvom približavanju katolicima ili protestantima. Inače, zeloti (ili srpski: ziloti) sebe smatraju pravoslavnim fundamentalistima te ne priznaju SPC jer ih smatra raskolnicima. Na ulazu u gotovo sve zelotske manastire istaknuta je crna zastava s križem, mrtvačkom glavom i ćiriličnim natpisom Pravoslavlje ili smrt.

Predstavnici SPC-a osudili su tu, kako su naveli, sablažnjivu zloporabu djece, ocijenivši kako je to pitanje za državna tijela. Nedavno ustoličeni mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić) poručio je kako obuka djece na takav način i uopće organiziranje takvog kampa nema nikakve veze s Kristom i evanđeljem te je pozvao državna tijela da ispitaju uvjete u kojima djeluje ta samozvana skupina koja se lažno predstavlja.

Da je to pitanje državnih tijela, smatra i protojerej-stavrofor Velibor Džomić, inače stručnjak za crkveno pravo. On je pozvao vjernike da ne nasjedaju na promidžbu i da svoju djecu ne stavljaju pod zapovjedništvo "duhovno neutemeljenih i neutvrđenih tipova poput Akakija". Ugledni vjerski analitičar Živica Tucić kaže da ni jedna politička stranka, sportski klub, a kamoli vjerska zajednica ne smije imati bilo kakav vojni kamp. Naročito jer kršćanstvo nije ratoborna religija, kaže Tucić.

Prvi čovjek te nepriznate crkve, episkop Akakije (Stanković), za internetski je portal B92 rekao kako se djeca u kampu koriste replikom oružja. "Ja ću vam reći da je od tih deset dana i svih mogućih aktivnosti od igre i zabave, sportskih aktivnosti, planinarenja... streljaštvo bilo samo jedan dan tijekom cijelog programa. I mislim da je sva ta priča oko oružja u kampu i zloporabe djece u svezi s tim potpuno preuveličana", kaže Akakije. Episkop Akakije je dodao da se u kampu djeca na vjeronauku uče o povijesti srpskog naroda.

 

 

Srpski puritanci

Umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije (Jevtić) u svojoj knjizi o zelotima u Srbiji napisao je da u SPC-u zelote nazivaju raskolnicima, hereticima, ratobornim i isključivim. Zeloti, pak, SPC nazivaju "državnom crkvom", a za sebe tvrde da se bore za čistoću pravoslavne vjere.

Sve pravoslavne autocefalne crkve, osim njihovih, koje nazivaju "istinskim pravoslavnim crkvama", prema njihovom mišljenju, početkom 20. stoljeća poklekle su pred iskušenjima: napadima komunističkih vlasti, promjenom crkvenog kalendara (što u Srbiji nije slučaj, još uvijek vrijedi julijevski kalendar, koji je dekretom uveo rimski car Julije Cezar), ekumenizmom i posuvremenjivanjem liturgije. Zato se zelotizam ili "istinsko pravoslavlje" smatra više društvenim fenomenom, borbom protiv suvremenog svijeta, modernizma i globalizma nego što je to pitanje vjere i njezine obrane. (dc)

POBUNA SVETOGORACA IZ ESFIGMENA

Zelotski pokret u Srbiji potekao je iz manastira Esfigmena na Svetoj gori, na poluotoku Atosu, redovničkoj republici koja uživa samoupravu u sastavu Grčke. U njegovu susjedstvu je srpski manastir Hilandar. Esfigmenski redovnici odvojili su se od Carigradske patrijarhije sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je nekoliko pravoslavnih mjesnih crkava prešlo na grgurovski kalendar. Njima su se pridružila tri srpskih monaha 1995. godine, u vrijeme kada su svetogorski zeloti prosvjedovali zbog odlaska carigradskog patrijarha Vartolomeja (Bartolomeja) u Rim, u posjet papi Ivanu Pavlu Drugom. Jedan od triju srpskih redovnika, otpadnika iz SPC-a, danas predvodi Srpsku istinski pravoslavnu crkvu. Osim muškog manastira na Fruškoj gori, na Kučajskim planinama danas djeluje i ženski manastir te nekoliko parohija (župa) i paraklisa (filijala) koje okupljaju više stotina vjernika. Svoju crkvu nazivaju Srpska istinski pravoslavna crkva (SIPC) i ona je pod privremenim okriljem Grčke istinski pravoslavne crkve te u dosluhu s Ruskom istinski pravoslavnom crkvom ili Katakombnom crkvom, koja je djelovala u ilegali tijekom postojanja SSSR-a.

Srpski zeloti, turbopravoslavci, odnosno pravoslavni talibani, žestoko se odupiru svakom obliku ekumenizma

Možda ste propustili...

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam

POVIJESNO SUĐENJE BIVŠEM PREDSJEDNIKU

Trump cijeli mjesec na sudu zbog podmićivanja

Najčitanije iz rubrike