Sport
TRENER OSIJEKA LJUTIT NA SVOJE IGRAČE

Razočarani Rukavina:
Trebaju nam pojačanja
Objavljeno 6. kolovoza, 2014.

Vezani članci

ZAŠTO JE VRIJEDILO U NEDJELJU DOĆI NA TRIBINE GRADSKOG VRTA

Josip Mišić i Marko Rog, zbog njih se isplati platiti ulaznicu

Englezi bi rekli „old sad story.“ Stara tužna priča. Bijelo-plavi su uzeli prvi ovosezonski bod, ali su iza sebe opet ostavili brojne upitnike.

U susretu sa Splitom (1:1) opet su nas podsjetili zbog čega u posljednje vrijeme upadaju u probleme. Jednostavno nisu u stanju pronaći balans u svojoj igri. Kod njih nema sredine, ili su očajni kao u prvom poluvremenu, ili lete po terenu kao u nastavku susreta.

Rukavina detektirao probleme

Neuravnoteženost karaktera njegove momčadi dobro je iznervirala i trenera Tomislava Rukavinu. No, on je ostao džentlmen. Nakon susreta je naznačio svoju ljutnju, ali nije želio javno elaborirati o tome.

- Dobro znam u čemu je naš problem. Naravno, neću javno o tome govoriti već u svlačionici, ali otklonit ću ga u svakom slučaju - odlučno je poručio trener bijelo-plavih.

Ne treba čovjek biti doktor znanosti da bi shvatio u čemu je problem bijelo-plavih. U nekim dijelovima svijeta to nazivaju „cojones“ i „guts“, a mi na fini način za to kažemo petlja. Iako se nedostatak tog, za momčadi i sportaše općenito, važnog elementa kod Osijeka manifestira samo dok je rezultat povoljan ili djelomično povoljan za njih. Kada im mač neuspjeha počne visjeti nad glavom, onda idu „k'o avioni“. I to zna biti iritantno. Kao prvo poluvrijeme protiv Splita. Dobro, Split je jaka momčad, ali dobar dio „krivnje“ za njegovu totalnu dominaciju u prvom dijelu ima i Osijek jer se povukao, stao bez imalo napadačkih ambicija. To je teško gledati i prihvatiti i izaziva opravdano ogorčenje kod navijača. Igrači vole govoriti o tome kako je Osijek velik klub s bogatom poviješću, ali na terenu se rijetko postavljaju na taj način. Postavili su se u drugom poluvremenu i slika se, naravno, okrenula za 180 stupnjeva. Uzeli su rizik, koristili su svaku priliku napasti goste i na kraju su mogli i do konačnog preokreta, ali kako kaže i sam Rukavina: „Nismo to zaslužili jer nismo bili pravi od prve minute.“

Aktivni do kraja prijelaznog roka

Nogomet nije moguće uspješno igrati bez rizika ili, ako hoćete, Osijek ga tako ne može igrati. I zato se Rukavina opet sudarao s istim pitanjima. Zašto samo jedna „špica“, nije li to preoprezno? Međutim, to nije pitanje postavke igre već stanje mentalnog sklopa igrača.

- Ne igramo mi 4-1-4-1 već 4-3-3. Međutim, u prvom poluvremenu smo bili previše rezervirani u izlascima prema naprijed - kaže Rukavina.

U nastavku utakmice dogodilo se nekoliko važnih detalja koji su pokrenuli Osijek. Prvi, Josip Mišić odlučio je uzeti stvar u svoje ruke i gotovo sve opasno je kretalo od njega, drugi opet možemo vezati uz ulazak Ivana Barabana. Nije odigrao tako dobro kao protiv Lokomotive, ali on je bar okomit i gleda prema naprijed i, na koncu, Mile Škorić kada je ušao u sredinu terena. Tu je Osijek dobio ravnotežu. Kasnije je ušao i Mešanović, pa je Rukavina utakmicu završio s tri prava napadača. Zato je slika bila bolja. Ova je utakmica vjerojatno raščistila zablude oko toga tko što treba i može igrati. Osijek ima premalo igrača koji su spremni preuzeti rizik igre prema naprijed. Većina pogleda usmjerena je prema natrag i tu nema sreće. I neće je biti dok se ne promijeni razmišljanje. Agresivnost ne znači 100 prekršaja i isto toliko klizećih startova. To je samo slika momčadi čiji igrači uvijek negdje kasne. Agresivnost i presing rade se na nogama, a ne na stražnjicama.

Uglavnom, čini nam se kako je nekima nakon Splita odzvonilo kada je u pitanju prva momčad. I Rukavina nešto najavljuje aktivnosti koje idu u tom smijeru.

- Imamo nešto manje od mjesec dana za dovođenje novih igrača. I bit ćemo aktivni. Analizirat ćemo što nam nedostaje i nastojat ćemo te pozicije popuniti - poručio je Rukavina.

Dalibor KELER
KURTOVIĆ PROPUŠTA DINAMO

Kapetan Osijeka Hrvoje Kurtović propustit će subotnji okršaj s Dinamom jer je već uspio akumulirati tri javne opomene. U svakom od dosadašnja tri kola po jednom je požutio i zbog toga će propustiti susret koji mu je uvijek bio poseban izazov. (D.Kl.)

Tablica

1.Dinamo 3 3 0 0 13:3 9 2.Rijeka 3 3 0 0 8:3 9 3.Split 3 1 2 0 4:3 5 4.Lokomotiva 3 1 0 2 7:7 3 5.Zagreb 3 1 0 2 5:6 3 6.Zadar 3 1 0 2 3:8 3 7.S.Belupo 2 1 0 1 3:6 3 8.Istra 1961 3 0 2 1 2:3 2 9.Hajduk 2 0 1 1 3:5 1 10.Osijek 3 0 1 2 3:7 1

Parovi 4. kola: Zadar - Zagreb (8. kolovoza), Slaven Belupo - Istra 1961, Osijek - Dinamo (9. kolovoza), Split - Rijeka i Lokomotiva - Hajduk (10. kolovoza)

Najčitanije iz rubrike