Osijek
ANICA FARKAŠ NA 2864 METARA

Umirovljenica osvojila Triglav:
Svaki uspon na planinu
za mene je velik uspjeh
Objavljeno 5. kolovoza, 2014.
Od kada planinarim ne idem kod liječnika

Kada netko u 68. godini osvoji Triglav, najviši vrh Julijskih Alpa i Slovenije, nadmorske visine 2864 metara, onda je to hvalevrijedan uspjeh.

Upravo to pošlo je za rukom osječkoj umirovljenici Anici Farkaš. Ta skromna, samozatajna i jednostavna žena članica je Hrvatskog planinarskog društva Zanatlija Osijek, koje je organiziralo uspon na Triglav. Osvajala je Anica i druge svjetske planinske vrhunce, poput Matterhorna, najvišeg vrha švicarskih Alpa, grčkog Olimpa, vrhunaca Krete, Izraela, Andaluzije i mnogih drugih, a u najljepšem su joj sjećanju Vihren (2914 m n/v) i Musala (2925 m n/v), najviši vrh u Bugarskoj te osvajanje vrha Erciyesa u Turskoj. “Bugarska je nešto posebno, to je prekrasna, nedirnuta priroda koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim”, priča Anica. Najveći “krivac” zašto je postala planinarka je prof. Vlado Obad koji je tako lijepo pričao na jednom predavanju da je odlučila i sama pokušati. Uz njega, hvali i Vladimira Pavičića, koji organizira jako lijepe planinarske rute i prilagodi ih svim sudionicima ekspedicije. “Jedan od najljepših trenutaka u mojoj planinarskoj karijeri bio je susret s čuvenim alpinistom Stipom Božićem, 2010. godine na Mosoru. Našu zajedničku fotografiju čuvam i danas”, priča Anica. Planinariti je počela 2000. godine i otada je prehodala i osvojila sve hrvatske planine, one u susjednoj Bosni i Hercegovini, kao i europske vrhunce. Kaže da uspon na Triglav nije bio ni malo jednostavan, ali je znala da treba ići polako, ne iscrpljivati organizam, ne paničariti i uspjeh nije izostao.

Upravo se sprema na Velebit, tradicionalnu ljetnu destinaciju planinara, gdje će uz penjanje po planini imati vremena i za kupanje u moru.

“Svaki uspon na planinu za mene je uspjeh. Kada planinarim, a to je svake nedjelje, osjećam se dobro, zdrava sam i ne moram ići liječniku. Uz to, družim se s drugim ljudima koji vole planinariti. Planinarit ću i dalje, dok god mogu i dok ne ometam grupu, kaže Anica. Ipak, otkriva nam da joj je želja osvojiti Machu Picchu, sveti grad Inka, smješten u istočnim Andama u Peruu, nadmorske visine 2430 metara. V. Latinović

Osnovna stvar u planinarenju je nikada ne paničariti, jer uvijek ima vremena, treba ići polako, ne smije se iscrpljivati i treba hodati onoliko koliko organizam dopusti.

Najčitanije iz rubrike