Mozaik
OSJEČKI KANAĐANIN U HOLLYWOODU

Goran Stjepanović glumi uz
Emmu Watson i Ethana Hawkea
Objavljeno 6. kolovoza, 2014.
Svoj pilot-projekt “Posljednja šansa” ponudit će TV kućama u Americi

Instruktor borilačkih vještina Goran Stjepanović, koji godinama živi i djeluje u Kanadi, sve više vremena provodi kao dio američke filmske industrije. Ušavši u svijet celuloidnih i TV projekata, štoviše, taj robusni Osječanin pronašao je pravi prostor za optimalno iskazivanje svojih višestrukih potencijala.

Naime, nakon početnih malih uloga statista, eksponirajući ranije stečena znanja gotovo svih borilačkih sportova i upoznavajući pritom sve više faca u filmskom svijetu, Goran je postupno nanizao i sve primjetnije korake u tom za mnoge virtualnom svijetu stječući sve priznatiji i prepoznatljiviji imidž. Svoje prvo polugodište u 2014. pamtit će i po svladavanju nekih novih sposobnosti često nužnih u scenama akcijskih filmova.

- I ovogodišnje razdoblje za mene je počelo vrlo zanimljivo. Moje prethodno svakodnevno ulaganje u stalnu dogradnju što raznovrsnijih sposobnosti počelo je pokazivati sve prepoznatljivije rezultate o kojima nekad nisam mogao ni sanjati. Osim treninga borilačkih vještina, naime, postupno sam usavršavao kaskaderske i treninge s oružjem, što mi je omogućilo već spominjane sve češće kontakte s važnim ljudima iz svijeta filma. Savjetovali su mi, što sam i usvojio, da za dodatno usavršavanje treniram i taktičko spuštanje užetom s pripadnicima kanadskih elitnih specijalnih jedinica - priča Goran.

Postao stunt-actor

O konkretnim, vidljivim rezultatima svog aktiviranja na filmu kaže:

- Početkom godine prikazana je jedna od najboljih detektivskih serija “Murdoch Mysteries” koja se snima već sedam sezona u Kanadi. Priča je to o događajima potkraj 19. i početkom 20. stoljeća. Na poziv koordinatora za kaskaderske i borbene scene Darrena Marsmana, postao sam u seriji stunt-actor (glumac i kaskader) glumeći prvog atentatora na američkog predsjednika koji se doista i dogodio u Buffalu (SAD) 1901.

Stjepanović je potom postao i koordinator za borbene i kaskaderske scene u glazbenom videu poznate kanadske heavy metal grupe Monster Truck gdje se snimao spot pjesme “The Lion”. Ostvarilo se i Goranovo već najavljeno sudjelovamnje u televizijskom serijalu “Hannibal” s Laurenceom Fishburneom u glavnoj ulozi:

- Uvršten sam zatim, kao dio FBI teama, u TV serijalu “Hannibal” u kojoj glavnu ulogu igra Laurence Fishburne, s ulogom šefa FBI-a. Mjesto i u toj genijalnoj seriji pripalo mi je zbog mojih već dokazanih sposobnosti posebnih vještina (kao special skills, nap.a.) nešto ranije prepoznatih u drugim filmovima i serijama.

Više smo puta pisali baš o Stjepanovićevoj afirmaciji na američkom kontinentu upravo zbog svega onoga što je prošao mukotrpno svladavajući raznovrsne borilačke vještine, što seže sve do onih početnih osječkih, u kick-boxu, karateu... Sljedeći je projekt, međutim zahtijevao i nešto sasvim novo:

- Uslijedilo je i niz odličnih scena posebnih vještina u TV serijalu “Hemlock Grove”, gdje sam igrao plaćenika - eksperta za rukovanje samostrijelom! U istoj epizodi koordinator za kaskaderstvo bio je slavni Matt Birman ponudivši mi da mu budem asistent za kaskaderske scene. Nakon toga, a sve se odnosi na ovogodišnje razdoblje, na poziv mog prijatelja Igora Pečenjeva, koji je u Češkoj snimao svoj kratki film vezan uz događaje u Drugom svjetskom ratu, bio sam koordinator za borbene i kaskaderske scene. Potom sam igrao kriminalca u seriji “Lost Girl” koja se snima već petu sezonu, gdje me angažirao koordinator kaskaderskih scena Plato Fountidakis.

Otmice djece i plaćenici

Filmofile će zaintrigirati vijest da je Goran, nakon igranja u kratkim filmovima “Fight” i “Hiro”, odradio i dosad jednu od najznačajnijih uloga:

- Dobio sam malu ulogu u filmu “Regression” u kojem je i nekoliko planetarno poznatih zvijezda. Uz ostale, u izvrsnoj glumačkoj ekipi su i slavna Emma Watson, glavna glumica serijala o Harryju Potteru, te Ethan Hawke, a film će se početi prikazivati sljedeće kalendarske godine - dojavio je Stjepanović.

Višegodišnja aktivnost u filmskom svijetu rodila je u Goranu ideju o pisanju priče za – autorski prvijenac!

- Odlučio sam napisati priču za autorski pilot-projekt. Team profesionalaca ponudit će ga TV kućama, pa ako netko pokaže zanimanje, možda napravimo i TV serijal po konceptu koji sam napisao. Prošlog tjedna, štoviše, snimanje je završeno i film je u postprodukciji. Osim autora, moja malenkost je i izvršni producent, te koordinator za kaskaderske i borbene scene filma. Zajedno s partnerima Shakom Foroughijem, Yurijem Kaplanom i redateljem Jasminom Geljom, imali smo sjajnu glumačku ekipu djece koja nastupa u filmu, a neka od njih su i glavni glumci - priča Goran.

- Radnja pilot-projekta “The Last Chance” (Posljednja prilika) vezana je uz otmicu djece i plaćenike obučene za specijalne zadatke koji kreću u njihovo spašavanje iz ropstva. To mi je prvi scenarij koji je, uz Geljinu pomoć, dobio željeni oblik. Osim njega, zahvalan sam još nekolicini prijatelja koji su mi i dosad pomagali na mom filmskom angažmanu, kao što su Daniel Levinson (Rapier Wit - Fight Director Canada), osječki karate ekspert sensei Zvonko Čelebija itd. - kaže Goran i dodaje: “Trenutno pišem scenarij za istoimeni igrani film.”

Dragutin KERŽE

“POSLJEDNJA PRILIKA”

JE NAZIV PILOT-PROJEKTA ZA TV SERIJU KOJU JE NAPISAO, A U PLANU JE I FILM

Možda ste propustili...

"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike