Regija
PREDSJEDNIK HPK-A POZVAO NA HITNU REAKCIJU

Brlošić: Poplavljene njive napala ambrozija
Objavljeno 6. kolovoza, 2014.

GUNJA - Izaslanstvo Hrvatske poljoprivredne komore obišlo je poplavljena područja na istoku županjske Posavine na kojima je nakon svibanjskih poplava intenzivno počeo rasti korov, među kojim prevladava alergena ambrozija. Predsjednik Matija Brlošić pozvao je resorno ministarstvo, ali i same poljoprivrednike na hitnu reakciju i uklanjanje ambrozije u sljedećih desetak dana, prije početka njenog cvjetanja, kako na tim poljima ne bi u pitanje došla jesenska sjetva. Stabljike ambrozije su u visokom stadiju, a dio biljaka narastao i preko dva metra.

- Krajnje je vrijeme da se određenim mjerama ti korovi počnu uklanjati kako ne bi došlo do osjemenjivanja što bi onda prouzročilo velike zdravstvene probleme alergičarima. Najjednostavnije rješenje je poprskati površine zaražene ambrozijom gdje bi poljoprivrednici osigurali mehanizaciju. Međutim, tu su potrebna zaštitna sredstva i gorivo za traktore - rekao je Brlošić.

S obzirom na to da je na istoku županjske Posavine pod vodom bilo više od 7000 hektara poljoprivrednih površina, procjenjuje se da će za potrebe tretiranja ambrozije biti potrebno osigurati oko milijun kuna.

- Do kraja kolovoza potrebno je i pripremiti te površine za jesensku sjetvu, jer za mjesec dana počinju i optimalni rokovi za sjetvu uljane repice. To će biti i prva žetva poljoprivrednicima na poplavljenom području, s obzirom na ovogodišnji gubitak uroda - kazao je Brlošić nakon obilaska polja.

Pozvao je velike poljoprivredne proizvođače koji imaju velike prskalice da ih daju na raspolaganje kako bi se te površine što prije tretirale herbicidima. Uvoznike i velike proizvođače sredstava za zaštitu pozvao je pak da određeni dio tih sredstava doniraju kako bi pomogli poljoprivrednicima na poplavljenom području. Inače, rezultati analize tla na poplavljenim područjima pokazali su da su poljoprivredne površine i nakon djelovanja vode ostale kvalitetne i nekontaminirane. Ukupna šteta na poljoprivrednim površinama na poplavljenom području u županjskoj Posavini procjenjuje se na oko 60 milijuna kuna.M.Lešić Omerović

7000

hektara bilo je pod vodom

Možda ste propustili...

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

Najčitanije iz rubrike