Zdravlje
ERGOVITA SLAVI DESETI ROĐENDAN

Stresni život i tegobe su sve očitije povezani
Objavljeno 4. kolovoza, 2014.
Naši su klijenti svih dobi i iz različitih životnih okruženja

Studio za fizioterapiju i rehabilitaciju Ergovita djeluje već deset godina. Bio je to povod za razgovor s Ozanom Pope-Gajić, bacc. fizioterapije, vlasnicom Ergovite, Bowen terapeutom i potpredsjednicom Hrvatske udruge Bowen terapeuta.

S kojim tegobama vam se općenito javljaju klijenti, kojih je problema bilo najviše?

- Na samom početku našeg rada više se osoba javljalo zbog segmentalnih mišićno-koštanih problema (bolova u leđima i vratu, zglobovima i mišićima). No, iz godine u godinu, naše uže usmjeravanje prema holističkim (cjelovitim) zdravstvenim metodama rezultiralo je postupnim proširenjem strukture klijenata. Dolaze nam i osobe s glavoboljama, migrenama, crijevnim i probavnim tegobama, alergijama. Naši su klijenti svih dobi i iz različitih životnih okruženja. Od tek rođene djece do osoba poodmakle životne dobi, vrhunski profesionalni sportaši, trudnice i svi ljudi koji su pod pojačanim stresom. Svakako je zadnjih godina sve vidljivija poveznica između iznimno stresnog života i tegoba koje muče naše klijente.

Koje sve terapije primjenjujete da biste im pomogli?

- Primjenjujemo apsolutno sve što našem klijentu donosi poboljšanje. Od temeljne fizioterapije - procjene, izrade i provođenja terapijskog plana kreiranog prema ciljevima, do cijelog niza potpuno novih pristupa. Novije metode prije uvođenja u Ergovitu temeljito istražujemo, educiramo se i onda ih primjenjujemo na zadovoljstvo naših klijenata. Uglavnom je riječ o manualnim tretmanima koji samo iznimno uključuju uporabu pojedinih fizikalnih procedura (npr. elektro terapija, ultrazvuk). Odlučili smo se na takav rad jer su terapijske vježbe i manualni tretmani prema aktualnoj evidencebased fizioterapiji (fizioterapiji temeljenoj na dokazima) najučinkovitiji.

Je li točno da sve manje primjenjujete u praksi fizikalnu terapiju? Ako jest, zašto?

- Istina je, iako je moje primarno zanimanje fizioterapeut. Tijekom godina, završavanjem dodatnih edukacija proširila sam načine procjene zdravstvenog stanja mojih klijenata i pristupa koji se ne svodi samo na tretiranje pojedinih segmenata nekom od struja ili vježbi. Novim, miofascijalnim tehnikama stekla sam vještine koje primjenjujem u tretmanima, a rezultati su ne samo manja bol i bolja funkcionalnost, što su ciljevi fizioterapije, nego i bolje raspoloženje, kvalitetnije spavanje, mirniji um, dakle stjecanje cjelovitog poboljšanja zdravlja.

Koliko je zastupljen Bowen u vašem radu i za koje ga sve tegobe koristite?

- Unatrag šest godina sve intenzivnije primjenjujem Bowen tehniku. Mogu reći da ju primjenjujem u 90 posto tretmana, a broj zadovoljnih klijenata povećava se iz mjeseca u mjesec. Pristup Bowen metodom ponajprije ću ponuditi ako mi se za pomoć obratila osoba koja ima višestruke zdravstvene tegobe. To znači da je osnovni problem npr. bol u leđima, ali su prisutne i dodatne zdravstvene tegobe kao što su neredovita probava, želučani bolovi, loše spavanje, anksioznost, bolni ciklus ili menopauzalne tegobe. Ciljanim Bowen pokretima otpuštaju se mišićne blokade, uspostavlja se normalna cirkulacija i još važnije protočnost fascije. Sve to rezultira smanjenjem bola, boljom funkcijom, boljim radom unutarnjih organa i izlaskom organizma iz stanja stresa, u kojem je velika većina klijenata.

Za koje tegobe je korisna metoda kinesiotaping?

- Kinesiotaping je izvrsna metoda koja se kao i sve u fizioterapiji treba primjenjivati nakon procjene stanja klijenta i utvrđivanja terapijskih ciljeva. Tek nakon što je utvrđeno gdje i zašto lijepiti, treba sam postupak lijepljenja izvesti što vještije. Na žalost, na tržištu su dostupne trake, kupuju ih i osobe koje nisu educirane te tako izvedene aplikacije nikako ne mogu imati istu kvalitetu kao one izvedene profesionalno. Trake mogu biti od koristi u svakoj terapijskoj situaciji. Kod akutnih bolova i ozljeda u mišićima/zglobovima do podrške u bilo kojem rehabilitacijskom postupku.

Koristite li još neke manje poznate metode, koje su to, zbog čega su dobre i kod kojih tegoba pomažu?

- Trenutno sam završila četvrti stupanj Emmett tehnike, te sam predstavnik i koordinator Emmett organizacije u Hrvatskoj. Smatram je odličnom dopunom mojim postojećim manualnim tretmanima. Riječ je o tehnici u kojoj terapeut poput električara, pritiscima na pojedine točke generira promjene na lokalnoj razini (mišić, zglob) do centralne razine koja dalje organizira promjene na periferiji. Primjenom Emmett tehnike terapeut radi promjene “na licu mjesta”, od toga da u tri poteza klijent može steći pokretljivost veću za 30-50 posto, steći bolji balans ili se riješiti bola. Metoda je kao stvorena za primjenu u sportskoj fizioterapiji, no korisna je svima koji imaju bolove, lošu posturu, nemaju puni opseg pokreta u zglobovima, imaju loš balans.

Vesna LATINOVIĆ
Učenje i dopuna znanja

Kako vidite budućnost Ergovite?

- Kad razmišljam o budućnosti Ergovite, uvijek se vraćam istim smjernicama utvrđenim prije deset godina, a to su: kontinuirano učenje, dopuna postojećih znanja te otvoreni pogledi za prihvaćanje promjena i novosti koje su na dobrobit naših pacijenata. Uz ljubav prema poslu i visoki etički standard rezultati mogu biti samo obostrano zadovoljstvo, nas i naših klijenata.

Što više “alata”

Koje terapije mogu zamijeniti fizikalnu terapiju?

- Možda nije najbolja riječ zamijeniti, nego dopuniti. Temeljna procjena pacijenta i logika izrade programa liječenja, odnosno rehabilitacije, ostaje uvijek ista. No tijekom cjeloživotne izobrazbe fizioterapeuta važno je steći što više „alata“ kojima možete napraviti dobar tretman. Svatko od kolega izabrat će pristupe koje smatra boljima i korisnijima za svoje klijente. Neke metode predstavljaju sastavni dio fizioterapije, dok neki balansiraju između konvencionalnog i komplementarnog pristupa.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike