Zdravlje
LJEKOVITA NAMIRNICA

Zob - Zdravlje na najukusniji način
Objavljeno 4. kolovoza, 2014.

Kada govorimo o zobi, treba naglasiti da je riječ o ljekovitoj namirnici iznimne nutricionističke vrijednosti koju jamči sastav samog zrna zobi. Osim vode, bjelančevina, masti, ugljikohidrata i minerala, zob ima mnogo kalijevih soli, škroba i šećera. Iz oljuštenih zrna zobi dobiva se lako probavljiva hrana za djecu i bolesnike. Ta biljka iz porodice trava postaje vrlo važna biljka za čovjekovu ishranu zato što ima veliku hranjivu vrijednost i najviše masnih kiselina koje su raspoređene u savršenom omjeru.

Jasmina Vrbanec, nutricionistica, istaknula je sljedeće: “Zrno zobi najbolji je izvor kalcija među žitaricama te bitno pridonosi zdravlju zubi i kostiju. Neobično je važna u dijetalnoj ishrani, jer u sebi sadrži sve važnije vitamne i minerale. Beta-glukani u zobi snižavaju kolesterol u krvi i time smanjuju opasnost od bolesti srca i krvnih žila.“

Može se koristiti kao prilog, u kombinaciji s povrćem u salatama i varivima, ili kao nadjev za perad. Kuhana zob može se dodati narezanim rajčicama, krastavcima i luku, preliti sa salatnim preljevom, posipati svježe narezanim začinskim biljem poput peršina i metvice i dobije se osvježavajuća salata. Ako se pirjanom luku, komoraču, tikvicama i gljivama doda kuhana zob, vrhnje, vlasac i peršin, dobiva se nesvakidašnji nadjev za piletinu. Budući da većina ljudi pri spomenu zobenih mekinja pomisli prvenstveno na doručak, Ekozona, prva hrvatska certificirana ekološka robna marka, uz podršku Tamare Gužvinec, gastroblogerice i autorice bloga Cakebydesign, koja je pobijedila na Ekozoninom natječaju, pripremila je zobene recepte prema kojima svatko može pripremiti kreativna i zanimljiva jela visoke prehrambene vrijednosti. (J.Kn.)

Najčitanije iz rubrike