Regija
EKOAKCIJA NA 10. OBLJETNICU

Vukovarski ronioci z Dunava vadili gume, boce, suđe, stari čamac...
Objavljeno 31. srpnja, 2014.

VUKOVAR/ILOK – Namjera im je probuditi ekološku svijest građana koja, prema svemu sudeći, na krajnjem istoku Slavonije još uvijek nije na zadovoljavajućoj razini. Unatoč redovitim ekoakcijama i posljednja je na svjetlo dana „izbacila“ gomilu svakovrsnog otpada koji, nedopustivo, završava u koritu Dunava. Bila je to, ovih dana provedena, “Eko akcija Vukovar 2014.”, u organizaciji vukovarskog Kluba podvodnih aktivnosti, provedena u dva dana i u Vukovaru i u Iloku.

– U Iloku smo čistili gradsku plažu, na potezu 300-tinjak metara od hotela Dunav nizvodno prema mostu ka Bačkoj Palanci, dok smo u Vukovaru odradili područje od oko 1500 metara od Luke do Otoka sportova. Zaranjajući, čistili smo korito rijeke, odnosno priobalni dio, nekih 30 do 50 metara od obale – govori predsjednik vukovarskog Kluba u kojem je 15 članova, Mario Kamenjaš. A iako je u ekoakciji sudjelovao veliki broj ronilaca, jer su vukovarskoj udruzi u pomoć protekli i ronioci iz drugih gradova diljem Hrvatske pa i BiH, svi su se svojski naradili.

– Svega smo našli, ma ajme! U Iloku smo vadili iz Dunava automobilske gume, razne bačve, u rijeku pobacano posuđe, staklene i plastične boce…. Naišli smo na veliku, uistinu veliku količinu otpada koju je valjalo izroniti i svi ronioci svojski su se potrudili da se to i uspješno odradi. Kod Iloka smo u rijeci naišli i na nekakav kamiončić pod vodom, no bio je do pola utonuo u mulj pa smo morali odustati, jer bi taj posao potrajao cijeli dan – opisuje akciju Kamenjaš i dodaje da je slična situacija bila i drugog dana akcije, na Dunavu kod Vukovara.

– Unatoč smanjenoj vidljivosti pod vodom zbog porasta vodostaja Dunava uspjeli smo i tu izvaditi veliku količinu svakovrsnog otpada, čak i jednu staru čiklju koja je vjerojatno ostala potopljena još od vremena ratne 1991. godine – navodi predsjednik ronilačke udruge čije članstvo dolazi iz cijele Vukovarsko-srijemske županije.

– I naradili smo se i proveselili – dodat će, jer riječ je zapravo o radnom obilježavanju 10. godišnjice postojanja i uspješnog rada Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar. I u radu i u proslavi pridružili su im se kolege ronioci iz mnogih krajeva – Slavonskog Broda, Požege, Karlovca, Zagreba, Duge Rese, Splita, kao i Ljubuškog i Livna u BiH. Prvog dana bilo ih je 35, drugog dana čak 65 ronilaca, sudionika “Eko akcije Vukovar 2014.”. Organiziran je i ronilački kamp, trodnevni, na Vukovarskoj adi, uz svesrdnu pomoć Športsko-ribolovne udruge „Dunav“ Vukovar koja je roniocima u hvalevrijednoj akciji pomogla u logistici, prijevozu čamcima, pripremi slavonskih delicija poput divljači i šarana na rašljama.

– Bilo je i radno, i lijepo, uz druženje i dobru zabavu na dunavskom otoku – zaključio je Kamenjaš, zahvaljujući svima koji su se akciji odazvali.

No, imaju i jedan problem, a to je prostor udruge koji je trenutačno, kako kaže Kamenjaš, umjesto uz vodu, u kukuruzima! Udruga, naime, ima prostor na Lijevoj Bari, a drže kako bi trebali biti pored Dunava, na Otoku sportova, kakvo su obećanje nedavno i dobili od vukovarskih gradskih vlasti pa se nadaju da uskoro doista sele u adekvatnije sjedište udruge, što će im napokon umnogome olakšati ovaj rad neupitno humanitarnog karaktera.

Sanja BUTIGAN
POMAGALI U POPLAVAMA

Međutim, i vukovarski ronioci rado sudjeluju u sličnim akcijama diljem Hrvatske pa su nedavno išli pomoći u Ljubuški, a krajem kolovoza u ekoakciju će na Savu, u Slavonski Brod. Valja reći i da su ronioci vukovarskog Kluba danima aktivno sudjelovali i u pružanju pomoći stanovnicima poplavljenih sela u županjskoj Posavini.

Možda ste propustili...

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana