Regija
BAGERI RADE PUNOM PAROM

Županja: Konačno obnovljeni “mali trg”
krasit će Aleju Matice hrvatske
Objavljeno 1. kolovoza, 2014.
Jučer je krenulo postavljanje dijela opločnjaka i radit će se 100 kvadrata dnevno

ŽUPANJA – Unatoč nestabilnim vremenskim prilikama, Županja je ovih dana pravo gradilište. Na nekoliko mjesta u gradu bageri rade punom parom, a zahuktala se i dugoočekivana rekonstrukcija trga u Aleji Matice hrvatske. Radovi su počeli sredinom srpnja, a riječ je o projektu Grada Županje koji je prošao kod Ministarstva regionalnog razvoja. Prema najpovoljnijoj ponudi izvođača radova, doznajemo od pročelnika Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Damira Parmaća, vrijednost investicije je 360 tisuća kuna, od čega će Ministarstvo regionalnog razvoja osigurati 140 tisuća kuna. Na takozvanom malom trgu kopa se i radi od ranog jutra, kompletno se mijenja odvodnja koja je stanarima okolnih zgrada do sada činila probleme jer jedan dio postojeće nije bio u funkciji. Mijenja se oštećeni dio trga, kocke i opločnjaci te postavljaju novi. Riječ je o površini od 1.200 četvornih metara. Radovi su počeli sredinom srpnja, trajat će 40 radnih dana i trebali bi završiti do 27. kolovoza, pred Dan grada, koji Županjci slave 29. kolovoza na blagdan Mučeništva sv. Ivana Krstitelja.

Jučer je krenulo postavljanje dijela opločnjaka i radit će se oko 100 kvadrata dnevno. Završetkom obnove trga u Aleji Matice hrvatske, koji će tom dijelu grada dati novi prepoznatljivi štih, brojni mališani koji žive u okolnim zgradama dobit će sigurno i ugodno mjesto za igru. Vodi se računa o uređenosti i funkcionalnosti trga, sačuvano je sve drveće koje će ga i dalje krasiti i stvarati hladovinu nad postavljenim klupama. Spomenuti je trg sagrađen prije tridesetak godina i najveći problem bio je u tome što je opločnjak rađen od dvije vrste materijala, sitnih kockica poput crijepa koje su često pucale i velikih kocki. Sve su uklonjene, a one koje nisu oštećene, a takvih je oko 60 posto, deponirane su, bit će oprane i iskorištene za gradnju dvije staze koje će voditi do savske šetnice, od šećerane i stadiona Graničara.

U drugom dijelu grada, u Svačićevoj, Starčevićevoj, Ulici Melite Lorković i drugima u tijeku je veliki zajednički projekt Grada Županje, Komunalca i Hrvatskih voda. Riječ je o zamjeni azbest-cementnih vodovodnih cijevi i postavljanju suvremenih, a projekt je vrijedan oko sedam milijuna kuna.U Komunalcu pojašnjavaju da te cijevi nisu štetne, ali imaju lošu karakteristiku da pucaju.

U pojedinim dijelovima grada vodovodne su cijevi stare više od 30 godina i rok trajanja odavno im je prošao. Najveći problem sa starim vodovodnim cijevima “ispliva” u sušnim godinama, kada se događa da cijev pukne, a zbog suše kvar se primijeti tek nakon 15 dana.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
ZAMJENA AZBESTNIH CIJEVI

Ovim projektom zamjene azbest-cementnih cijevi bit će riješen velik dio takvih i sličnih problema. Zamjenu azbest cementnih cijevi u Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo smatraju iznimno dobrom investicijom, jer će se, prema riječima pročelnika Damira Parmaća, osigurati bitno kvalitetnija distribucija vode do krajnjeg potrošača.

Vrijednost investicije je 360 tisuća kuna, od čega će Ministarstvo regionalnog razvoja osigurati 140 tisuća kuna

Možda ste propustili...

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike