Tehno
TABLET ZA NAJMLAĐE

Samsung Galaxy Tab 3 Kids: Uređaj po mjeri djeteta
Objavljeno 1. kolovoza, 2014.
Osim posebnog dječjeg načina rada, istovjetan je Galaxy Tabu 3 7.0.

Kako današnja djeca gotovo intuitivno znaju kako koristiti razne uređaje, nije ništa neobično da su neki od njih kreirani upravo za djecu. Vodeći se logikom da djeca znaju i imaju veliku želju učenja novih stvari, Samsung je predstavio Galaxy Tab 3 Kids.

Prema svemu identičan uređaj originalnom tabletu Samsung Galaxy Tab 3, osim po izgledu. Pod izgledom mislimo na boje i zaštitnu masku koja će ovaj uređaj očuvati u situacijama nespretnih dječjih igara, a razlika je još i u izuzetno zabavnom i šarenom sučelju kao stvoreno po mjeri djeteta.

Šareno i zabavno

Vratimo se na izgled. Samsung Galaxy Tab 3 Kids i iz daleka lako je prepoznati kao Samsung. Tanak profil, zaobljeni rubovi, jedna tipka i dvije senzorske, sve su to obilježja mnogih Samsungovih uređaja pa je tako i s Galaxy Tab 3 Kids. Ono što ipak otkriva klijentelu ovog uređaja njegove su boje. Izuzetno živahna žuta boja djeluje totalno otkvačeno, a kao da to nije dovoljno svaku će sumnju otkloniti i stvarno debela i masivna gumirana zaštitna maska u opet još otkačenijoj kričavoj narančastoj boji. Ako i dalje mislite da ovo nije tablet za djecu, svaku će dilemu odagnati sučelje koje donosi poseban dječji način rada. Bazirano na Jelly Bean (4.1.2) operativnom sustavu Android, dolazi s dva korisnička sučelja, standardnim i dječjim. Standardni način je „obično“ sučelje kakvo možemo naći na svim Samsungovim tabletima, tj. Android sustav s TouchWiz sučeljem. U postavkama u „standardnom“ načinu rada moguće je odabrati hoće li se mobitel pokrenuti u standardnom načinu ili u dječjem načinu. Drugi, onaj zabavniji način rada, jest dječji način. Kao što sam naziv kaže, ovaj način rada prilagođen je djeci te se upravo prema njemu ovaj uređaj razlikuje od „brata blizanca“ Galaxyja Tab 3 7.0 i općenito drugih tableta. Ovaj način sastoji se od početnog ekrana na koji je moguće dodavati kratice za razne aplikacije i igrice te od svojevrsnog app drawera u kojemu se nalaze sve aplikacije koje ste omogućili da se vide u dječjem načinu rada. Također, na početnom ekranu moguće je unijeti „profil“, tj. upisati ime i promijeniti „logo“.

A tu su i „dječje postavke“ u kojima djeca mogu paliti/gasiti Wi-Fi, Bluetooth, rotaciju zaslona, zvuk i uštedu energije, prilagoditi svjetlo te promijeniti pozadinu početnog zaslona i okvire aplikacija. Također, postoje i dodatne postavke, ali je za njih potrebno unijeti četveroznamenkastu šifru. U tim postavkama moguće je odabrati koji sadržaj djeca mogu vidjeti na mobitelu (koje slike, filmove), odabrati koje aplikacije mogu djeca pokretati. Također je moguće namjestiti koliko djeca mogu koristiti tablet. Tako je moguće odabrati da se tablet može koristiti od 10 minuta do 1 sat i 20 minuta, ili odabrati u kojem vremenu se može koristiti tablet, ali može se odabrati i opcija „bezvremenskog ograničenja“. Za prijelaz iz standardnog u dječji način rada, dovoljno je kliknuti na ikonu na početnom zaslonu, dok je za prelazak nazad u standardni način potrebno kliknuti na ikonu na dnu početnog zaslona, unijeti četveroznamenkastu šifru te odabrati standardni način rada.

Sve kao i pravi Tab 3

Osim posebnog dječjeg načina rada, Galaxy Tab 3 Kids istovjetan je Galaxy Tabu 3 7.0. To znači da donosi 7-inčni zaslon, no ipak osrednje rezolucije 1024 x 600 točaka. Tu je i dvojezgreni procesor, gigabajt memorije te utor za memorijske kartice. Dakle, sve na svome mjestu i dostojno nekog osrednjeg tableta, što u konačnici i jest Galaxy Tab 3. Spomenuta konfiguracija možda će poslužiti i za neke druge radnje osim dječje igre, no opet problem bi mogao biti malen zaslon i rezolucija koja je za današnje pojmove stvarno niska. Kamera, WiFi, multimedijske mogućnosti se podrazumijevaju pa ćemo fokus zadržati na dječjem karakteru ovog uređaja. No, ipak valja istaknuti nedostatak 3G/4G modula, kao i GPS-a.

Za cijenu od 1.700 kuna jeli Galaxy Tab 3 Kids isplativa kupnja? Pa u jednu ruku je, u drugu i nije. Naime, ako stvarno djeci želite omogućiti uređaj samo za njih, tada nema prave konkurencije za Galaxy Tab 3 Kids i svakako se isplati uzeti ovakav uređaj. S druge pak strane, ako djeci želi dati da smo povremeno koriste tablet, tada je možda bolje razmisliti o nekom drugom uređaju koji se baš i neće isticati kao dječji. Bilo bi odlično kada bi Samsung ponudio kupovinu zasebne dječje aplikacije, koja bi tako svaki tablet koji želimo i kada to hoćemo pretvorila u onaj za djecu. Ono što još može zasmetati je da dječje aplikacije nisu lokalizirane pa treba voditi računa i o tomu, no prilikom testa otkrili smo da djeci to i nije neki problem.

Marin REŽIĆ

PROBLEM

BI MOGAO BITI MALEN ZASLON I REZOLUCIJA KOJA JE ZA DANAŠNJE POJMOVE STVARNO NISKA

Možda ste propustili...

HUAWEI PREDSTAVIO NAJNOVIJU SERIJU

FreeClip slušalice za novo iskustvo slušanja

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike