Svijet
AMERIČKI FONDOVI DONIJELI ODLUKU

Argentina na rubu novog bankrota
Objavljeno 30. srpnja, 2014.

Argentini prijeti bankrot, i to već u ponoć prema argentinskom vremenu. Višesatni pregovori predstavnika te zemlje i investicijskih fondova u New Yorku nisu donijeli rješenje problema s otplatom dugova. Ta država mora do ponoći riješiti višegodišnji sudski spor, inače će vjerojatno morati proglasiti bankrot.

Argentinska predsjednica Cristina Kirchner kazala je kako neće platiti dug za obveznice "lešinarima". Bez obzira na njezinu poruku, mnogi se vjerovnici nadaju povoljnom ishodu.

Treće južnoameričko gospodarstvo godinama se bori s investicijskim fondovima koji su nakon bankrota Argentine 2002. godine jeftino kupili njezine obveznice, a potom odbili restrukturirati dugove, tražeći od te zemlje da ih u cijelosti isplati. Prema presudi iz 2012. godine, fondovima bi trebala isplatiti milijardu i 330 milijuna dolara, uz kamate.

Argentinska predsjednica kaže kako njezina vlada vraća dugove kreditorima s kojima je dogovorila isplatu na rate, ali da to ne može učiniti prema onima koji traže isplatu cjelokupnog iznosa. Istodobno, američki sudac upozorio je Argentinu da ne riskira i da plati dug jer će u suprotnom nanijeti štetu svojim građanima. (dc)

Najčitanije iz rubrike