Novosti
MORNAR: ZA PRIJEVOZ UČENIKA 300 MILIJUNA, TU SE MOŽE UŠTEDJETI

Zbog rebalansa proračuna učenici će od jeseni plaćati skuplji prijevoz
Objavljeno 31. srpnja, 2014.

Vezani članci

MINISTRI NAJAVILI SKORI REBALANS

Krpanje rupa u proračunu: Udar na sve plaće, mirovine sigurne

Vlada je održala posljednju sjednicu prije godišnjih odmora. Na dnevnom redu, između ostalog, i plan provedbe specifičnih preporuka za države članice. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić izvijestio je kako Vlada šalje odgovor na osam preporuka Europske komisije u obliku akcijskog plana. U njega je, rekao je Grčić, ugrađeno sve ono što je istovremeno usklađeno s predstavnicima Europske komisije. Preporuke se odnose na područje javnih financija, mirovinskog i zdravstvenog sustava, tržište rada i zapošljavanje, socijalnu zaštitu, poslovno okruženje, gospodarstvo, pitanja nelikvidnosti te bankarski sektor. Definiran je i skup stručnih timova koji će pratiti provedbu svih mjera i o tome redovito izvještavati Vladu, odnosnu Europsku komisiju. “Sve u cilju da se proces provedbi reformi u Hrvatskoj ubrza i da tu napravimo značajn pomak u odnosu na ono što smo napravili do sada”, kaže Grčić.

U sklopu preporuka Vlada je i rebalans koji će biti predstavljen u rujnu. Ministar financija Boris Lalovac već je ranije svojim kolegama u Vladi najavio da će unutar svojih resora morati dodatno stegnuti remen, a oni uglavnom poručuju da to i neće biti tako lako jer se već štedi na sve strane. Uoči sjednice Vlade, o jesenskom rebalansu proračuna, ministri uprave i obrazovanja Arsen Bauk i Vedran Mornar osvrnuli su se na mogući prostor za nove rezove. "Osamdeset posto razdjela Ministarstva uprave čine plaće, prema tome sve što se napravi za sve, a tiče se plaća, vrijedit će i za ovo Ministarstvo, ostali iznosi relativno su mali i tu se nešto može pronaći, ali ne bi mnogo pridonijeli", rekao je Bauk. "Gledali smo proračun Ministarstva i manje-više sve što se moglo rezati odrezano je. Nama sad predstoje vrlo nepopularne mjere, prijevoz učenika 300 milijuna kuna, 75 posto je subvencija, možda ćemo tamo nešto moći uštedjeti. Mreža škola, oko 30 milijuna kuna uštede, ali to je sve kap u moru...”, kaže Mornar. Na upit je li upravo rekao da će više sufinancirati prijevoz učenika, odgovorio je: “Nisam to rekao, to su samo mogućnosti za uštedu”, kaže Mornar. (MS)

u kulturi se nema što rezati, ali su moguće odgode investicija

"Nema mjesta za rezove u Ministarstvu kulture", kaže ministrica Andrea Zlatar Violić. “Ne postoji prostor, budući da su naša sredstva sva dogovorena i investicijski vezana programom. Jedino što je moguće, ako neke investicije ne budu realizirane, a to ćemo znati u prvom mjesecu, jest to da se njihova realizacija iz objektivnih razloga odgodi za 2015. To može biti riječ o maksimalno dva-tri milijuna kuna, ne više." Upitana za komentar na činjenicu da je Hrvatska odustala od sudjelovanja na EXPO-u 2015. u Milanu, Zlatar Violić je rekla kako joj je žao zbog toga, ali jednostavno, kaže, nije bilo novca. “Ne mogu procijeniti diplomatsku štetu jer Italija je oduvijek bila zemlja koja nas je podržavala i veliki smo partneri u trgovinskom i gospodarskom dijelu i nadam se da će to biti nadoknađeno, makar i kroz parcijalne nastupe. Mi smo kao Ministarstvo htjeli pomoći, ali budžet nije mogao podnijeti još jedno opterećenje."

Možda ste propustili...

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora