Osijek
DUBRAVKA KOVAČEVIĆ I KRYSTYNE SZAFRANIEC

Prijateljstvo Osječanke i Poljakinje traje već 40 godina
Objavljeno 31. srpnja, 2014.

Četiri deseteljeća dugo prijateljstvo slave ovih dana Osječanka Dubravka Kovačević i njezina poljska prijateljica Krystyna Szafraniec. I to u Osijeku. Krystyna, njezin brat Piotr i šogorica Dorota, godišnji odmor provode u Osijeku, a njihova domaćica Dubravka nastoji im pokazati sve ljepote, znamenitosti i kulturnu baštinu Osijeka i okolice.

- Upoznale smo se 1974. godine na razmjeni studenata ekonomije. Naime, ekonomski fakulteti Osijeka i Gdanjska već dugo njeguju prijateljsku suradnju, pa je tako Krystyna prije 40 godina došla u Osijek. Tada smo se upoznale i sprijateljile, a zatim sam ja otišla na razmjenu u Gdanjsk. Bila sam na praksi u brodogradilištu i mnogo mi je značila Krystynina pomoć – priča Dubravka. Krystyna dodaje da je za svog prvog boravka u Osijeku radila u Osijek export-importu, tada jednoj od najuspješnijih osječkih tvrtki, a zatim je dva tjedna provela na odmoru u Ulcinju u Crnoj Gori. Već tada se sprijateljila s Dubravkom i dogovorile su ponovni susret.

- Od tada sam još dva puta bila u Osijeku, 1978. i 1988., i svaki put bila sam Dubravkina gošća. U međuvremenu nismo se vidjele 26 godina, ali se redovito čujemo, dopisujemo i razmjenjujemo mejlove – ističe Krystina. Dubravka dodaje da ih prije svega veže razumijevanje. “S Krystynom mogu doslovce o svemu razgovarati i ona me potpuno razumije.”

Poljakinji Krystyni sviđa se Osijek, no od lijepih gradskih vizura draži su joj ljudi. Jako joj je važno prijateljstvo s Osječankom Dubravkom, a iznimno cijeni to što ju je prihvatila cijela obitelj Kovačević, posebice Dubravkina majka, koja se također zove Kristina. Od Dubravke je prije 26 godina na dar dobila umjetničke slike s motivima Tvrđe, koje ponosno pokazuje svim svojim poljskim prijateljima.

- Volim putovati, a dok sam radila u brodarskoj tvrtci obišla sam gotovo cijeli svijet. Ipak, Osijek ima posebno mjesto u mom srcu i svaki dolazak ovdje za mene je sentimentalno putovanje na kojem obnavljam lijepe uspomene – zaključuje Krystyna. V. Latinović

KRISTINA ZNA SVE KIĆINE PJESME

Krystyna, koja živi u Sopotu i radi kao knjigovođa, izvrsno govori hrvatski jezik, a zavoljela je hrvatsku tamburašku glazbu, posebice onu koju izvodi Krunoslav Kićo Slabinac, tako da zna sve njegove pjesme. Piotr i Dorota su iz Krakowa, prvi su put u Osijeku, a sviđaju im se osječki parkovi i perivoji, brojne biciklističke staze i prekrasan pogled na rijeku Dravu iz hotela Osijek u kojem su smješteni. Obišli su cijeli Osijek, posebno im se svidjela Tvrđa, a osobito su uživali u Stalnoj izložbi školjki. Bili su i u Baranji te kušali dio njezine bogate gastroenološke ponude.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

Najčitanije iz rubrike