Osijek
NESTABILNE VREMENSKE PRILIKE POGODOVALE KRONIČARIMA

Srpanj na hitnoj: Kroz 24 sata pedesetak poziva, manje srčanih i moždanih udara
Objavljeno 30. srpnja, 2014.

Iako mnogi Osječani kojima su nestabilne vremenske prilike pokvarile dugoočekivano ljetovanje negoduju, blago ljeto s rijetkim skokom temperatura iznad 30 Celzijevih stupnjeva pogodovalo je kroničarima.

Naime, dok je proteklih nekoliko godina u srpnju osječka hitna medicinska pomoć uslijed toplotnih valova u danu znala zabilježiti i više od 100 intervencija, njihov se broj gotovo prepolovio. Kada se pak napravi analiza uzroka intervencija zaključak je i kako je ove godine u srpnju broj primljenih pacijenata sa srčanim i moždanim udarima značajno manji, kao i onih koji su pomoć liječnika zatražili uslijed nesvjestice izazvane vrućinom.

- Prosječan broj intervencija zabilježenih na području cijele županije u srpnju, kroz 24 sata, bio je nešto malo iznad 50, a maksimalan broj zabilježenih intervencija iznosio je 73 i to samo jedan dan. Svakako da su na ove su brojke utjecale vremenske prilike. Naime, osim što temperature nisu bile ekstremno visoke kao ranijih godina, zamijećena je i drugačija zasićenost zraka koja građanima, posebice kroničnim bolesnicima, ne odgovara i zbog koje se drže svojih domova, što je ljeti postao ključni čimbenik za njihovo zdravlje - objašnjava dr. Klara Kereši Bennani, iz medicinske službe Hitne medicinske pomoći sa sjedištem u Osijeku.

No, ističe liječnica, ovo je ljeto na Hitnoj drugačije s još jednog stajališta.

- To što je intervencija tipičnih za vruće dane manje nego ranijih godina, ne znači da sjedimo prekriženih ruku. Naprotiv, i dalje mogu reći da je posla mnogo, no “boljke” građana su drugačije. Tako i u lipnju i u srpnju ove godine bilježimo neočekivano mnogo povreda, ponajviše uslijed padova. Više je i prometnih nesreća, bilježimo svaki dan dvije do tri, a među njima i neočekivani broj onih s ozbiljnim posljedicama - kaže dr. Kereši Bennani. I. Solar

Nikuda bez dragocjene vode

Ako je vjerovati meteorolozima, u kolovozu Osječane ipak očekuju više temperature. Stoga s osječke Hitne savjetuju građanima da se ne trebaju previše “opustiti” te da je od velike važnosti pri naglim skokovima temperature redovno uzimanje terapija i dovoljno tekućine.

Možda ste propustili...

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

“OPERA PERDUTA” U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Humanitarni koncert za udrugu “Moje dijete”

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

Najčitanije iz rubrike