Regija
PROJEKT “MEĐUKULTURALNI SUSRETI”

U Čačincima škola hrvatskog jezika iz kanadskog Edmontona
Objavljeno 30. srpnja, 2014.

ČAČINCI - Škola hrvatskog jezika iz kanadskog Edmontona organizator je projekta "Međukulturalni susreti" koji se provodi na području općine Čačinci. Zašto baš Čačinci, pojasnila je učiteljica te škole u Edmontonu te idejna začetnica projekta, rođena Čačinčanka Vesna Vorih.

- Nevjerojatno je koliko stanovnici ovoga grada hrvatskih korijena vole domovinu. Ponose se Hrvatskom, jezikom i kulturom. Zbog toga je potekla ideja o organizaciji ovog projekta kroz koji je bio cilj posjetiti jedan dio Hrvatske. S obzirom na to da sam rođena Slavonka, željela sam da učenici upoznaju kraj iz kojeg dolazim. Svi učenici i kolege jednoglasni su u ocjeni kako je ovdje lijepo. Očuvati svoje korijene i znanje jezika u inozemstvu je teško i zato se puno pozornosti poklanja održavanju ovog tipa nastave - rekla je Vorih.

Općinu Čačinci posjetilo je 14 učenika Škole hrvatskog jezika Edmonton, a uz učiteljicu Vorih došli su i dopredsjednik Kanadsko-hrvatskog kongresa u Edmontonu Mate Korenić, njegova sestra Ankica Korenić, koji su predstavili rad Kongresa i život Hrvata u Kanadi te prof. Katarina Žeravica, koja je predstavila Wirth Institut te mogućnosti koje nudi studentima iz Hrvatske. Tijekom posjeta Hrvatskoj Kanađani su obišli Slavoniju, Istru i dio kontinentalne Hrvatske. Na širem orahovačkom području upoznali su sve ljepote, od svog smještaja na Jankovcu do Ružice grada i Jezera, a posjetili su i Udrugu za pomoć osobama s mentalnom retardacijom te klub ''Jaglac''. V.Grgurić

Možda ste propustili...

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike