Regija
SPEKTAKL SAMO UZ DOPUŠTENJE POLICIJE

Za svatovski vatromet bez
dozvole kazna 40.000 kuna
Objavljeno 31. srpnja, 2014.
Pirotehnika ostala neupotrijebljena, a ponoć prošla pod svjetlima dvorane

ĐAKOVO – Domaćini nedavne svadbe u Đakovu taj su veliki dan svoje djece htjeli upotpuniti i velikim vatrometom u ponoć pred svatovskom dvoranom na kraju grada. No, ponoćni raskošni slapovi svjetlosti ponad sale ipak su izostali – svati su tek dan prije veselja doznali da im za ovaj svadbeni dodatak treba odobrenje policije, jer vatromet u tim okolnostima podliježe pravilima - Zakonu o eksplozivnim tvarima. Strahujući da će, održe li vatromet bez dozvole policije za to platiti nemale novčane kazne, svati su od njega odustali. Kupljena pirotehnika ostala je neupotrijebljena, a svadbena je ponoć prošla samo pod svjetlima dvorane i okolnog parkirališta. S obzirom na to da su privatni vatrometi za svadbe i druge proslave sve više “in’”, naputak o tome kako postupiti u tim situacijama, tko smije obavljati vatromet, koje kategorije priotehnike su dozvoljene i kome te kolike su novčane sankcije, zatražili smo od PU osječko-baranjske. Voditelj Inspektorata Zoran Tadić poziva se na Zakon o eksplozivnim tvarima kojim je regulirano izvođenje javnih vatrometa, a pravo izvođenja imaju pravne osobe ili obrtnici koji posjeduju odobrenje MUP-a. Drugim riječima, žele li fizičke osobe privatni vatromet - moraju imati odobrenje policije.

- Izvođenje vatrometa prijavljuje se Policijskoj upravi, odnosno Policijskoj postaji od strane izvođača zbog odobrenja mjesta izvođenja - naglašava Tadić.

- Budući da se vatromet većinom izvodi pirotehničkim sredstvima 2. i 3. razreda, potrebno je poštivati sigurnost za izvođenje vatrometa sukladno Pravilniku za izvođenje javnog vatrometa - ističe Tadić. Građane pri privatnim vatrometima buni to što su oni za božićne i novogodišnje blagdane dopušteni bez ikakve procedure pa stječu krivi dojam da je takva praksa moguća tijekom cijele godine. Voditelj Inspektorata Zoran Tadić pojašnjava:

- Pirotehnička sredstva razreda 2 i 3, smiju se koristiti od strane punoljetnih osoba samo od 15. prosinca do 1. siječnja. U to vrijeme odobrena je i prodaja pirotehnike u specijaliziranim trgovinama. Svaka prodaja i korištenje pirotehnike navedenih razreda izvan spomenutog vremena kažnjiva je.

Nadalje, pirotehnička sredstva 1. razreda smiju se prodavati i koristiti tijekom cijele godine, a zapreka u smislu korištenja odnosi se na osobe mlađe od 14 godina. Kazne za izvođenje vatrometa bez odobrenja mjesta i vremena izdanog od strane PU, tj. ako se vatromet izvodi pirotehničkim sredstvima koja nisu odobrena, ili ne udovoljavaju propisanim uvjetima, vrtoglave su, iznose od 20.000 do 40.000 kuna za pravne osobe, 4000 do 8000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi te 20.000 do 40.000 kn za obrtnike ili druge fizičke osobe! Tadić ističe i da je kazna za korištenje pirotehničkih sredstava 2. i 3. razreda izvan dopuštenog razdoblja, ili se ta sredstva koriste u dopuštenom razdoblju u zatvorenome prostoru, odnosno gdje se okuplja veći broj osoba, 1000 do 5000 kuna za fizičku osobu. Uz ovakve iznose, svatovi iz naše priče mudro su se odlučili ne posezati za vatrometom bez MUP-ovog odobrenja da te noći prikupljeni dar mladenaca umjesto u njihovim džepovima ne završi u - državnom proračunu.

Suzana ŽUPAN
Od Magme do Srebrne simfonije

A koliko vatromet kao svadbeni dodatak košta? Prema cjeniku jednog distrbutera pirotehnike koji je vrijedio za prošle novogodišnje blagdane, ‘Magma’ vatromet box s 20 crvenih, žutih, srebrnih, zelenih crackling palmi s crackling kometom i pucnjem koštao je 149 kn. 'Srebrna simfonija', vatromet box sa 16 plavih, crvenih, zelenih i plavih efekata, koštala je tada 89 kn, a 'Rio' vatromet box s 19 raznih efekata 159 kuna. Nadalje, 'Diabolo', srebrni glittering s crvenim, zelenim i plavim pistilom, koštao je tada sedam, 'Exlusive' mix set od 15 različitih raketa 349, a 'Armagedon' set od šest najboljih i najkvalitetnijih raketa od 189 kuna.

Najčitanije iz rubrike