Dome slatki dome
KREIRAJTE SAMI SVOJ MEDITERANSKI VRT

Roštilj, voda i kamen za pravi ugođaj
Objavljeno 31. srpnja, 2014.

Uređivanje vrta postaje iznimno popularan hobi među onim sretnicima koji imaju okućnicu i žele pokazati svoju kreativnost i na tom planu. Pa čak i oni koji imaju samo terase, sve više se trude od njih napraviti dragocjeni zeleni kutak. Evo nekoliko ideja kako najbolje kreirati vrt s mediteranskim ugođajem. Ideje su to nastale iz napomena i zapažanja krajobraznih arhitekata.

Kipovi

Tradicionalni mediteranski vrtovi gotovo uvijek imaju bar jedan kip, no patuljci su isključeni. Možete odabrati neke replike, klasične ili raskošne vaze i cvjetne lonce ili sami nešto izraditi, što će odmah vrtu udahnuti ugođaj davnih vremena, iako vrt zapravo može biti tek od jučer.

Viseće košare

Viseće cvjetne košare obješene od ulaza do mjesta za odmor u vašem vrtu neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Odaberite cvijeće koje dobro napreduje u uvjetima sjene ako je vaš prilaz sjenovit, odnosno cvijeće koje dobro napreduje u uvjetima pune osunčanosti, ako je to kod vas slučaj. Dodajte svjetla koja će osvijetliti košare i nakon što sunce zađe, pa će vrt navečer poprimiti čaroban ugođaj.

Biljke i trave

Dodajte vrtu visoke, pampas ili kakve druge trave koje će mu podariti pokret i šuškavost, istodobno ga oživjeti, ali i unijeti dobrodošli mir. Niske vodene biljke u malom dekorativnom jezercu u mediteranskom stilu i trave u različitim bojama i različite visine, mogu zaposliti vjetar i naglasiti atmosferu vašeg vrta.

Fontane

Dodate li svom vrtu fontanu, dobit ćete pravi mediteranski klasični štih. Fontanu možete smjestiti na ulaz u vrt, kao dobrodošlicu gostima, ili pak u neki kut kao kulisu za sjedeću garnituru.

Bazen

Tko ne bi volio bazen u svom dvorištu? Bazen je odličan dodatak mediteranskom vrtu jer pridonosi njegovu sofisticiranom ugođaju i atmosferi bezbrižnosti. Izrazito plava boja vode u bazenu dobro se uklapa u šarenu paletu cvijeća i raslinja u vrtu. Bazeni danas baš i nisu više tako skupi, a možete se opredijeliti i za one manje, dovoljne za vašu djecu i unuke.

Stabla i grmovi

Stabla autohtonih vrsta i grmolike biljke pomoći će u kreiranju mediteranskog štiha. Posadite ih u vidnom krugu, najbolje oko fontane.

Cvjetnice

Obasjajte svoj vrt cvjetnicama koje će pobuditi vaša čula i razveseliti vaše oči i čulo mirisa. Posadite trajnice i jednogodišnje cvijeće, među kojim ne zaboravite lavandu i druge autohtone vrste, jer privlači leptire. Cvjetne tepihe dopunite s nekoliko posuda s cvijećem oko samog ulaza u vrt. Mediteranski vrtovi imaju predivan izbor jarko obojenog cvijeća, a možete mu dodati začinske i ljekovite trave.

Kamen

Kamene ploče i dekorativni kamen dodat će vašem vrtu eleganciju i profinjenost. Kamen koristite kao ukras za puteljke po vrtu. Dekorativne kamene ploče s natpisima dobrodošlice možete postaviti i na mjestima gdje će vašim gostima pobuditi ugodne osjećaje.

Vodoskok

Voda koja teče preko stijene ili neka vrsta vodoskoka tradicionalni je dio mediteranskog vrta. Možete postaviti samostojeću fontanu ili neku koja se pričvrsti za zid, a nije zgorega postaviti obje.

Vanjski roštilj

Tko kaže da su kamini i roštilji zamišljeni samo za unutrašnji prostor? Postavite kamin, odnosno roštilj i u svoj vrt, jer on je nezamjenjiv dio okupljanja na večeri s prijateljima. J.Sedlak

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna