Dome slatki dome
NAPRAVITE SVOJ PUTELJAK

Stazica vrtu daje poseban ugođaj
Objavljeno 31. srpnja, 2014.

Šetnice i puteljci služe kao hodnici između često korištenih područja vašeg dvorišta. Osim što usmjeravaju i određuju prolaze dvorištem, puteljci stvaraju i vizualna usmjerenja koja privlače oko na atraktivne detalje ili područja. Puteljak od sipkog materijala jednostavna je i jeftina alternativa betonskom ili popločenom puteljku. Lagani, sipki materijal poput šljunka, usitnjenog kamenja, kore ili komadića drveta, koristi se za popločavanje pripremljene površine za puteljak. Obrub koji je postavljen širinom puteljka na mjestu drži materijale koji nisu fiksni unutar njega. Osim uporabe standardnog, gotovog, plastičnog obruba, rubove puteljka možete ukrasiti pomoću običnih materijala za popločavanje, poput drveta, rezanog kamena i opeke za popločavanje. Za rezultate koji će izgledati privlačno koristite materijal koji ste koristili u vanjskom dijelu kuće ili drugim strukturama u okućnici. Odaberite sipke materijale koji će nadopunjavati boju i teksturu vašeg obruba.

Naš projekt sa sipkim materijalom koristit će obrub od opeke postavljen u zemlju, što dobro izgleda na opuštenim puteljcima kojima se ne hoda često. Ipak, ta se metoda treba primjenjivati samo na čvrstom tlu, koje nije odviše vlažno. Opeke koje su postavljene u mekano ili vlažno tlo neće zadržati svoj oblik. Sipki materijali dostupni su u većini vrtnih i trgovačkih centara. Velik broj trgovina prodaje te materijale upakirane u vreće, što olakšava njihov transport i uporabu. Tvrtke koje dobavljaju agregate, također prodaju mrvljeni kamen i sitan šljunak bez ambalaže, što je često jeftinija opcija. Ako kupujete sipke materijale bez ambalaže, možda će biti lakše ako vam ga obavljač i dostavi, umjesto da ga sami prevozite.

Dok se pripremate za izradu puteljka, uzmite u obzir njegovu uobičajenu uporabu, imajući na umu da su puteljci ispunjeni sipkim materijalom pogodniji za područja kojima se ne hoda puno. Također, razmislite kako će se puteljak uklopiti u jedinstveni stil i oblik vaše okućnice. Zaobljeni puteljci stvaraju mekani, opušteni izgled, koji nadopunjuje tradicionalni dizajn okućnice, dok ravni ili uglati puteljci dobro pristaju uz suvremeni dizajn. Možda ćete strateški položiti puteljak kako biste dodali dubinu nekom području ili naglasili zanimljiv detalj.

VARIJACIJE

Koristeći iste tehnike koje su prikazane ovdje za izgradnju puteljka, možete popločati podlogu vanjskog prostora sipkim materijalom, jednostavno iskopajte i poravnajte površinu. Popločavanje sipkim materijalom, osobito šljunkom ili pijeskom, može odlično poslužiti za igru djece.

Kako napraviti puteljak

KORAK A: ISKOPAJTE PUTELJAK

1. Obilježite oblik puteljka pomoću užeta ili vrtnog crijeva, potom pijukom iskopajte označeno područje do dubine od 7,5 cm. Pograbljajte područje da bude ravno.

2. Iskopajte uske rubne jarke uz obje strane puteljka, koristeći pijuk za rovove ili motiku. Neka jarci budu približno 10 cm dublji od puteljka.

3. Provjerite dubinu jarka pomoću opeke za popločavanje smještene na donjoj strani u jarku - vrh opeke trebao bi biti nekoliko centimetara iznad zemlje. Ako je potrebno, prilagodite jarak kako biste opeke postavili na odgovarajuću visinu.

KORAK B: POSTAVITE FOLIJU

Na puteljak postavite trake folije, tako da se preklapaju najmanje 15 cm. Gurnite krajeve folije u rubne jarke.

KORAK C: POSTAVITE OPEKU

1. Postavite opeku u rubne jarke. Položite ih jednu do druge, bez razmaka.

2. Koristeći lopatu, nadodajte zemlje iza svake opke i ispod nje. Prilagodite ih prema potrebi, kako bi redovi bili vodoravni.

KORAK D: NANESITE SIPKI MATERIJAL

1. Nanesite sipki materijal, dodavajući ga dok ne dosegne visinu tek neznatno iznad visine tla. Poravnajte površinu koristeći vrtne grablje.

Možda ste propustili...

TEST: EINHELL TE-SW 18/610 LI-SOLO

Za čiste staze i sve površine oko objekta

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

Najčitanije iz rubrike