Osijek
POBUNA STANARA ZBOG ŠIRENJA ODLAGALIŠTA OTPADA

Stanari Raške ulice tuže Ministarstvo zaštite okoliša
Objavljeno 30. srpnja, 2014.
Još 2012. utvrđeno je kako je odlagalište izvan gabarita građevinske dozvole

Tužbom protiv Ministarstva zaštite okoliša stanovnici Raške ulice pokušavaju zaustaviti, kako kažu, proširenje deponija Lončarica velika koje se pokušava provesti pod naslovom “sanacija deponija”.

- Želimo političarima poručiti da se zakoni moraju poštovati, cilj nam je problem riješiti, odlagalište sanirati, a nikako širiti. Iz Grada smo dobili poruke kako se radi o političkoj odluci da će tako biti, bez obzira na naše negodovanje. Rečeno nam je da smo premali da na tu odluku utječemo. Nismo imali izbora nego krenuti s tužbom, a pozivamo se na činjenicu da se ide u zahvate na udaljenosti manjoj od 500 metara od prvih kuća. Ovo je borba koju vodimo godinama, 2011. nam je obećano da se odlagalište neće širiti, a sada nam govore da će se širiti, i to za 3,5 hektara, a zahtjev za proširenje je od Ministarstva tražio Grad Osijek. Ministarstvo je priopćilo i kako im se nikada nismo obratili, a mi imamo povratnice poslanih dopisa Ministarstvu - nezadovoljna je Ivanka Jager iz Raške ulice te dodaje da je još 2012. godine utvrđeno kako je odlagalište izvan gabarita građevinske dozvole.

Stanari kažu kako je postalo jasno da je tužba nužna jer je utvrđeno kako širenje odlagališta neće imati utjecaja na okoliš, što smatraju apsurdnim.

- Neće ovo završiti na našim sudovima, idemo i izvan granica Hrvatske i za ovaj problem i nepoštovanje zakona će se čuti - poručili su stanari “naoružani” transparentima.

Smrad je, kažu, svakodnevica, otpad im vjetar donosi do kuća, a razbacano smeće zatrpano je tek nakon nedavnog prosvjeda.

Bojan Jager, kaže, dopisuje se s raznim institucijama pet godina, bez konkretnih rezultata.

- Problem je i u parcelama, a nisu sve na kojima se nalazi odlagalište u vlasništvu Grada. Otpad se 20 godina ilegalno dovozi na sporne čestice. Apeliram stoga na policiju, Uskok, Državno odvjetništvo... Netko mora biti odgovoran za totalni kaos u Osijeku - rekao je Jager.

- Od smrada ne možemo živjeti! To je u gradu, par kilometara od centra, i nije mi jasno zašto se svi oglušuju na ovaj problem - rekao je Ivan Gvajdek koji kaže kako bi se sutra selio kada bi svoju kuću u kojoj živi 50 godina mogao prodati, ali je smetište prepreka.

Ivan SEKOL
Nije poštovana procedura

Tužba se temelji na nepoštovanju procedure jer Ministarstvo nije obavijestilo javnost o namjeravanom proširenju odlagališta, kaže odvjetnik stanara Mislav Matijević.

- U veljači je išla obavijest o sanaciji, ali tada stanari saznaju da će se odlagalište širiti 3,5 hektara te kontaktiraju Ministarstvo s tri dopisa i argumentiranim prigovorima. Planirano proširenje suprotno je propisima i pravilnicima i to su naši argumenti - rekao je Matijević.

Danas sastanak s predstavnicima Grada

Reakcija Grada može se očekivati danas, na sastanku na koji su jučer pozvani prosvjednici. Naime, zakazan je sastanak s prosvjednicima koji će se održati danas (30. srpnja) u 11 sati u prostorijama dvorca Mačkamama, GČ Industrijska četvrt. U Gradu su tek kratko rekli kako će se o ovom problemu razgovarati, ali argumentirano i uz činjenice, a nakon sastanka može se dogovoriti i obilazak situacije na terenu.

Najčitanije iz rubrike