Osijek
MONITORING KVALITETE VODE NA KUPALIŠTIMA

Voda za kupanje svagdje
“izvrsna”, osim na Želji
Objavljeno 29. srpnja, 2014.

Osječani koji osvježenje za vrućih ljetnih dana traže na Pampasu, Želji, dravskom dijelu Kopike te Našičkom bajeru i bajeru na Jugu 2 mogu odahnuti. Iako je riječ o prirodnim lokacijama koje Grad Osijek nije službeno proglasio kupalištima, ipak je odlučeno da će lokalna vlast financirati monitoring zdravstvene ispravnosti vode za kupanje na tim lokacijama.

Podsjetimo, početkom lipnja status projekta monitoringa vode na tim kupalištima bio je na klimavim nogama. Prema novoj uredbi o kakvoći vode za kupanje županijski Zavod za javno zdravstvo nije mogao početi provedbu monitoringa na lokacijama koje nisu službeno proglašene “gradskim kupalištima” jer u tom slučaju monitoring nije imao tko financirati s obzirom na to da je teret financiranja automatizmom trebala preuzeti lokalna samouprava. Naime, Grad Osijek nije bio sklon tri lokacije na Dravi i dva bajera proglasiti kupalištima jer bi to za sobom povuklo cijeli niz novih troškova. Tražilo se drugo rješenje, do kojega se, javlja Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjel za socijalnu skrb i zdravstvo, konačno i došlo - monitoring će se obavljati neslužbeno, odnosno tako da se lokacije službeno ne proglase kupalištima.

- U svrhu zaštite pučanstva od zaraznih bolesti, na temelju rješenja gradonačelnika, odobren je iznos od 6828,05 kuna za financiranje troškova monitoringa kakvoće voda za kupanje na prirodnim kupalištima na području grada Osijeka koji će obaviti Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u vrijeme sezone kupanja metodama mikrobiološke analize na pet lokacija prirodnih kupališta na području grada Osijeka. Cijena analize vode po uzorku iznosi 160,66 kuna bez PDV-a. Rezultati analize bit će dostupni građanima na web-stranicama Grada i Zavoda - kaže Kristić. I. Solar

34 UZORKOVANJA

Na pet lokacija prirodnih kupališta u ovoj će sezoni biti obavljeno ukupno 34 uzorkovanja, a voda će se prije svega testirati na prisutnost Escherichie coli i Enterococcusa. Na lokaciji Drava Copacabana, Drava Donji grad (Željo) i Bajer Jug 2 bit će ukupno testirano po osam uzoraka, a na lokacijama Drava Pampas i Našički bajer po pet uzoraka (Escherichia coli i Enterococcus). Do sada je na lokacijama Drava Copacabana, Drava Donji grad i Bajer Jug 2 obavljeno pet uzorkovanja, u razdoblju od 29. svibnja do 21. srpnja. Osim jednog uzorka, uzetog 12. lipnja sa Želje, koji je ocijenjen kao “dobar”, svi su ostali uzorci ocijenjeni “izvrsnim”. Na lokacijama Drava Pampas i Našički bajer za sada su obavljena po dva uzorkovanja, i to 14. i 22. srpnja, te su svi uzorci ocijenjeni “izvrsnim”.

Možda ste propustili...

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike