Regija
TRAŽE OD DRŽAVE BIVŠI POGON IMK SLAVONIJE

Za ruglo grada Našica i Markovca država ne mari
Objavljeno 29. srpnja, 2014.

NAŠICE - S obzirom na to da je Grad Našice uputio u bivšu Agenciju za upravljanje državnom imovinom (sada DUUDI – Državni ured za upravljanje državnom imovinom) zamolbu da mu se ustupi na korištenje i upravljanje zgrada nekadašnjeg proizvodnog pogona osječke Industrije modne konfekcije u Markovcu Našičkom, konkretnog odgovora iz Zagreba, unatoč nizu upućenih požurnica, još nema. Rekao je to našički gradonačelnik Krešimir Žagar na sjednici Gradskog vijeća.

- To je krucijalno pitanje za nas i znamo da situaciju treba dobro razmotriti, ali nitko nam se nije obratio, na žalost. Detaljno smo objasnili koliko nam je ta zgrada vrijedna, a koja, na terenu svjedočimo, propada. Slali smo već tri ili četiri požurnice – rekao je Žagar.

Riječ je o pokradenoj, zapuštenoj, devastiranoj i napuštenoj zgradi koja od rata stoji neiskorištena, iako gradske vlasti za nju imaju velike planove. U zgradi koja je prvobitno bila ekonomska škola, a onda tekstilni pogon, Grad želi pokrenuti poduzetnički inkubator koji još uvijek ne postoji u Našicama. Za ostvarenje svoje razvojne zamisli na tako vrijednoj lokaciji, jer se zgrada nalazi uz državnu prometnicu i željezničku prugu, Grad bi zatražio sredstva od EU.

Spomenuta nekretnina je u vlasništvu Republike Hrvatske i u posjedu Ministarstva financija koje nije oprostilo porezni dug osječkoj tekstilnoj tvrtki. U vrijeme Domovinskog rata u zgradi su se šivale odore za potrebe Hrvatske vojske, prije toga tekstilni i kožni odjevni predmeti, te krznene bunde. Otkad su posljednji korisnici, tekstilni radnici, napustili zgradu, ona propada jer o njoj nitko ne vodi brigu. Zgrada je nedirnuta dvadeset godina, a da je nekada u njoj bio tekstilni pogon podsjećaju samo razbacani ostaci tkanine i kože između hrpa izmeta ptica i štakora.

Građevina danas izgleda zastrašujuće. Na njoj su razbijena prozorska stakla i ulazna vrata, stropovi i parketi potpuno uništeni, a s nje otpadaju dijelovi krovne konstrukcije i komadi fasade te niču grafiti. Najnoviji grafit ''Hajduk Torcida Split'' napisan je betonskim stupovima ograde.

Upit smo poslali Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, međutim nikakav odgovor nije stigao.S.Fridl

U zgradi koja je prvo bila ekonomska škola, a onda tekstilni pogon, Grad želi pokrenuti poduzetnički inkubator

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana