Regija
ZLATA MILETIĆ NE MOŽE ODOLJETI ZOVU UNUKA

“Leteća” baka iz Slavonskog Broda za unucima od SAD-a do Australije, od Singapura do Saudijske Arabije
Objavljeno 30. srpnja, 2014.

SLAVONSKI BROD - Svjedoci smo činjenice da iz Hrvatske svakodnevno odlaze mladi ljudi, u potrazi za poslom i boljom budućnošću napuštaju zavičaj, najbližu rodbinu, svoje prijatelje... Svi misle da je to privremeno, do nekih boljih dana, no statistika pokazuje drukčije. Oni koji su otišli, i ostali su živjeti daleko od rodnog mjesta. Povremeno dolaze u posjet s mlađom djecom, a klinci, s nedostatkom riječi i akcentom zemlje iz koje dolaze, pokušavaju usvojiti bar djelić domovine svojih predaka. Kako bi „ukrala“ još komadić ljubavi dvojice sinova i petero unučadi, 66-godišnja Brođanka Zlata Miletić neprekidna je putnica u avionima za Ameriku i Australiju, putovala je za njima i u Singapur a sljedeći će Božić najvjerojatnije provesti s obitelji mlađeg sina u Saudijskoj Arabiji.

- Nema druge, to je jedini način da se družimo, premda se svaki dan vidimo na skypeu. To je njihov put, sretni su, uspješni..., pa sam i ja zbog toga sretna - kaže Zlata, koja je sa suprugom Ivicom davno poticala sinove na učenje engleskog i studentsku razmjenu u Americi. Završili su fakultete, magistrirali, našli posao...

Stariji Tomislav od 2009. živi u Australiji sa suprugom Terezom (podrijetlom iz Đakova), koju je upoznao u Londonu, a nakon Tare, rođene u Zagrebu, dobili su još Oliviju i Sebastiana. Baka odlazi onamo kada je u Hrvatskoj ljeto a kod njih zima - igri nema kraja, uče hrvatski jezik i napune joj dušu radošću. A čim se vrati u Brod, sprema kofere za američki Huston, k mlađem sinu Zvonimiru, (ondje je od 1992. godine), uspješnom bankaru, koji sa suprugom Pam ima petogodišnjeg Andrewa i tri godine mlađu Aleksis, koji jedva čekaju bakin dolazak, kolače i priče. I njih uči hrvatski jezik. Premda od Broda putuje gotovo 24 sata, trima avionima, nije joj, kaže, teško i ne plaše je avionske nesreće, učestale u posljednje vrijeme.

- Vuče me ljubav i oni me jedva čekaju. Dva mjeseca provedem s njima pa natrag i tako opet. Dok budem mogla, putovat ću, sretna sam što mi zdravlje to dopušta - veli Zlata, koja je dosad zbog djece proputovala pola svijeta. Najavljuje Božić u Dammanu (Saudijska Arabija), kamo se Zvonimir s obitelji seli zbog posla u velikoj naftnoj kompaniji. U međuvremenu Zlata vodi brigu o svom brodskom brdu s oko 200 voćaka i vinogradom. Kada je nema, održava ih susjed, kako bi voće i prerađevine ponudila unucima kada dođu u posjet, a povremeno dolaze, premda se nikada neće vratiti u Hrvatsku.

Marija RADOŠEVIĆ

Najavljuje Božić u Dammanu (Saudijska Arabija), kamo se Zvonimir s obitelji seli zbog posla u velikoj naftnoj kompaniji

Možda ste propustili...

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike