Regija
ZAVOD ZA TLO OBJAVIO REZULTATE ANALIZE:

Poljoprivredno tlo u poplavljenom
području kemijski zdravo - ide sjetva!
Objavljeno 29. srpnja, 2014.

GUNJA - Analiza koju je Zavod za tlo obavio na poplavljenom području na istoku županjske Posavine pokazala je da je poljoprivredno tlo kemijski zdravo.

Savske vode koje su sredinom svibnja poplavile tamošnja sela nisu sa sobom donijele nikakva negativna svojstva i tlo je i dalje iste kvalitete kao i prije katastrofe koja je poharala to područje. Poplavljeno je tada gotovo 8000 hektara poljoprivrednih površina, od čega je znatan dio nekoliko tjedana bilo pod vodom.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić upozorava na dva problema koja sada postoje na terenu.

- Jedan su dijelovi gdje je došlo do prodora Save i gdje su nanesene velike količine pijeska, šljunka i mulja. Riječ je o nekoliko hektara i taj dio se na neki način mora očistiti, sanirati i privesti k svrsi. Drugi problem su zemljišta koja su bila pod vodom i gdje nema nanosa, ali sada raste korov. Problem je i što je oko 3000 hektara tla dugo bilo pod vodom pa se tlo sada stvrdnulo i obični traktori to ne mogu izorati - pojašnjava Matić.

Pročelnik Matić očekuje i konkretne i brze reakcije ministarstva jer bi u suprotnome i nekoliko tisuća hektara moglo ostati ove godine nezasijano zato što neće biti spremno za jesenju sjetvu. Strahuje da bi možda čak i trećina poplavljenih površina ove jeseni mogla ostati nezasijana.

- Ukupne štete od poplava na poljoprivrednim površinama iznose do 60 milijuna kuna i u odnosu na štete na objektima su zapravo zanemarive. Upravo stoga me čudi što ne možemo to brzo isfinancirati, sanirati i privesti k svrsi. Očekujem brži i snažniji angažman države jer sada je zapravo sve na njima - zaključuje Matić.M.Lešić Omerović

Poplavljeno je 8.000 hektara ratarskih površina, od čega je znatan dio nekoliko tjedana bilo pod vodom

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana