Crna kronika
KRADLJIVCI GORIVA IZ RUMUNJSKE

Putne troškove uzimali sebi pa iz šlepera drugih vozača istakali gorivo
Objavljeno 30. srpnja, 2014.
Pomoću pumpe, kradljivci su istakali gorivo direktno u svoj “tank”

SLAVONSKI BROD - Kako iskoristiti novac koji je poslodavac namijenio kupnji goriva za neke zanimljivije sitnice, dosjetili su se sada već uhićeni rumunjski državljani, svi redom vozači šlepera. Oni su mjesecima na hrvatskim autocestama, ali i na području drugih država, uz pomoć specijalnog alata krali gorivo iz spremnika kolega - drugih prijevoznika! Njih osam, verzirana ekipa kojoj je krađa polazila za rukom mjesecima, ipak je dolijala policiji.

Četvorica, u dobi od 26 do 55 godina, prije nekoliko dana zatečeni su u krađi na odmorištu Ježevo, nedaleko od Zagreba. Uhićeni su i privedeni u Policijsku upravu brodsko-posavsku, a tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je kako se uz još četvoricu sumnjiče za ispumpavanje goriva iz parkiranih srpskih, bosanskih, bugarskih i slovenskih šlepera na odmorištima Dragalić, Sredanci, Ježevo i Staro Petrovo Selo.

Snalažljivi vozači su, kako neslužbeno doznajemo, od poslodavca na bankovnu karticu dobili potreban novac za međunarodne prometne pravce. No, kako bi ga zadržali za sebe, izradili su specijalni alat za provaljivanje u spremnike za gorivo na kamionima kolega. Riječ je o škarama za lokot, crijevu i pumpi za pretakanje goriva. Kako se pokazalo, uvježbana ekipa vrlo je brzo rješavala pretakanje, tako da se parkiraju uz žrtvin kamion. Za nekoliko minuta provale u spremnik i crijevom povežu sa svojim vozilom, a u kabini uključe pumpu za pretakanje. Krađu su izvodili uglavnom u gluho doba noći, dok vozači spavaju, nakon čega su nastavljali svojim putem.

Opljačkani vozači nisu znali što im se dogodilo dok ubrzo ne bi ostali bez goriva pa slučaj prijavili policiji. Spretni lopovi krađom nekoliko tisuća litara goriva oštetili su vlasnike za nekoliko desetaka tisuća kuna. Kazneno su prijavljeni Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu.

Marija RADOŠEVIĆ
KAD TE TURCI DOHVATE...

Interesantan je podatak da među žrtvama nisu turski vozači. Kako doznajemo od osječkih vozača kamiona koji se u Hrvatskoj i drugim zemljama susreću na odmorištima i granicama s turskim kolegama, Turci se u većini slučajeva drže zasebno, organizirani su i u pravilu voze u konvojima. “Mislim da kradljivci ne bi dobro prošli da ih uhvate na djelu, 'propustili' bi ih kroz šake prije dolaska policije”, kaže naš sugovornik.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike