Kultura
IN MEMORIAM - MODNI KREATOR RIKARD GUMZEJ (1940.-2014.)

Uvijek se suprotstavljao podilaženju zapadnjačkim modnim idejama
Objavljeno 30. srpnja, 2014.

Vezani članci

FINALE IZBORA KRALJICE HRVATSKE ZA KRALJICU SVIJETA

Zagrepčanka Sandra Vugrinec nova Kraljica Hrvatske!

ZAGREB - U 75. godini u Zagrebu je preminuo Josip Rikard Gumzej, član ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje odijevanja, poznati modni kreator koji je još prije 90-ih bio pojam u estradnom i modnom svijetu, kreirajući tzv. građanski štih i donoseći zapadne odjevne inovacije i stil života. Pogreb Rikarda Gumzeja bit će danas (30. srpnja), na Mirogoju.

Koncem 60-ih Gumzej (rođ. 19. travnja 1940. u Zagrebu), otvorio je prvi butik u Zagrebu koji je bio prvi takav u Hrvatskoj. Isticao se stavom kojim se suprotstavljao podilaženju zapadnjačkim modnim idejama. Aplicirao je i uklapao izvorne narodne vezove u luksuzne modele, posebice na opremi natjecateljica na svjetskim natjecanjima kao što su Miss svijeta i Kraljica svijeta. Običavao je "nalijepiti" zlatovez na kreacije. Točnije, među prvima je počeo koristiti tradicijske motive panonskog područja, služeći se aplikacijama posavskih ruža i zlatoveza na odjeću koja je 1970-ih bila moderna. Tu je modu popularizirao u Hrvatskoj i inozemstvu. Članom ULUPUH-a postao je 1968. Bio je stalni suradnik srbijanskog časopisa za žene Praktična žena. Kreirao je odijela za mnoge poznate osobe. Dizajnirao je uniformu Franje Tuđmana za legendarnu vojnu paradu na Jarunu koja se održala uoči oslobodilačkih akcija 1995. Tvorac je dizajna zlatnika s likom Franje Tuđmana.

Autor je izbornih slogana HDZ-a “Zna se”, “Tuđman, a ne Balkan”, “Odlučimo sami o sudbini svoje Hrvatske”, “Imamo Hrvatsku”.

Do 1997. bio je direktor HRT-a, a na toj dužnosti naslijedio ga je Mirko Galić. Vlasnik je licence za izbor ljepote Kraljica svijeta za Hrvatsku, Sloveniju i BiH. Odlikovan je: Redom Danice hrvatske s likom Antuna Radića (1995.), Spomenicom domovinske zahvalnosti (1996.), Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1996.), Redom hrvatskog trolista (1996.).(Izvor: ULUPUH)(N.Vek.)

Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

Najčitanije iz rubrike