Ekonomija
U SLAVONIJI 10-AK USTANOVA OBRAZUJE POLJOPRIVREDNIKE

U strahu da ne izgube pravo na poticaje, u školske klupe sjedaju i šezdesetogodišnjaci
Objavljeno 30. srpnja, 2014.
Najveći broj polaznika škole za poljoprivrednike je od 1972. do 1982. godišta

U strahu da ulaskom Hrvatske u Europsku uniju neće ostvariti pravo na poljoprivredne poticaje ako nisu educirani i proći na natječajima za zakup državne zemlje, proteklih nekoliko godina mnogi su seljaci krenuli u školske klupe.

Jedna od prvih škola za poljoprivrednike koja je bila otvorena na području Slavonije i Baranje jest Pučko otvoreno učilište Mentor iz Đakova.

Njezin vlasnik i ravnatelj Armando Milković prisjeća se da mu se ideja o otvaranju škole za poljoprivrednike nositelje obiteljskih gospodarstava rodila 2012. godine na godišnjem odmoru, i to jednostavno zato jer je, kako navodi, postojala realna potreba, ali i obveza školovati hrvatsko selo.

Dodatni bodovi kod natječaja

- Ponukan pričama o tome kako seljak u Europi, ili kako ga tamo zovu farmer, redovito, odnosno permanentno usavršava svoja znanja (nova moderna mehanizacija, nove sorte raznih kultura, novi, jači i otporniji pesticidi itd.), došao sam tada do zaključka da ni hrvatski seljak neće o istom pitanju bili amnestiran. Odmah sam krenuo u akciju ishođenja odobrenja rada u poljoprivrednim programima od strane Agencije za obrazovanje, kao i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Napokon, nakon dva mjeseca, a nakon odobrenja za rad, započeli smo opsežnu kampanju te tako uz pomoć koordinatora na selima organizirali tribine i započeli upisivanje u poljoprivredne škole. Interes je bio iznad očekivanja. U idućih mjesec i pol dana u sustav obrazovanja uključeno je već bilo 200 polaznika za stjecanje zvanja opći poljoprivredni tehničar. Program je to koji sjedinjuje sve segmente poljoprivrede osim šumarstva i fitofarmacije. Od navedenog broja polaznika, u program stjecanja srednje stručne spreme uključen je bio 71 polaznik, dok je u program prekvalifikacije uključeno bilo 129 polaznika. Najstariji polaznik bio je 1950. godište, odnosno 62 godine, a najmlađi 1994. godište, odnosno tada 17-godišnjak - kaže Armando Milković te dodaje da je ipak najveći broj polaznika u rasponu od 1972. do 1982. godišta.

Prema našim saznanjima, kako ističe Milković, u početku projekta školovanja poljoprivrednika bili su vjerojatno jedina ustanova u regiji s odobrenim poljoprivrednim programima.

- Danas, dvije godine poslije, u okruženju ima sigurno desetak ustanova koje u obrazovnoj paleti nude i poljoprivredne programe - kaže Armando Milković.

Jedan od razloga zbog kojeg seljaci sjedaju u školske klupe jest i to što završetkom školovanja dobivaju niz beneficija.

- Jedna od beneficija su sigurno dodatni bodovi pri natječajima za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta gdje je nerijetko to bio i presudan faktor. Vjerujemo da će novi pravilnik o svemu tome puno više reći - kaže Milković te dodaje da upis polaznika za školsku godinu 2014./2015. još nije započeo pa ne može prejudicirati o brojkama za jesenski upis.

Farmaceutski tehničar hit-zvanje u Hrvatskoj

- Vjerujemo da će odaziv za zanimanje opći poljoprivredni tehničar biti znatno manji, ali nade svakako polažemo u školovanje fitofarmaceutskih tehničara, ali i farmaceutskih tehničara za humane ljekarne koje su postale pravi hit u Hrvatskoj. Mnogi su se pitali tada ima li uopće potrebe za bilo kakvim obrazovanjem, iako u tom trenutku nismo mogli doći do pravih informacija i reći javnosti što je to doista dogovoreno s EU-om u poglavlju 11. Poljoprivreda i ruralni razvoj i koje smo obveze samim time preuzeli. Kako smo u međuvremenu rasli, okretali smo se i drugim projektima te smo postali ovlaštenici Ministarstva gospodarstva za edukacije u području javne nabave. Do sada smo održali tri iznimno uspješna seminara na koje je odaziv bio iznad svih očekivanja. Krajem ljeta, osim osječkih, započinjemo održavanja seminara i u Zagrebu, Varaždinu, Puli, Rijeci, Splitu i Dubrovniku - kaže Milković.

Učilište Mentor ove jeseni, kako najavljuje Milković, započinje i jedan novi megaprojekt.

- Riječ je o vjerojatno svima poznatom akcijskom planu održive uporabe pesticida ili polaganju ispita za sigurno rukovanje pesticidima (otrovima). Zakonska je to obveza koju svi poljoprivredni proizvođači moraju ispuniti do zaključno 25. studenoga 2015. planiraju li i dalje kupovati, transportirati, distribuirati ili koristiti ista sredstva u zaštiti bilja. Projekt započinje u rujnu i provodit ćemo ga na najmanje 50 lokacija u Hrvatskoj. Do sada smo okupili više od 50 predavača ovlaštenih od Ministarstva poljoprivrede i trenutačno smo u postupku sklapanja ugovora. U postupku je i rješavanje zahtjeva za izdavanje odobrenja o ovlaštenju institucije za provedbu izobrazbe. Još samo treba pričekati obrazac ispitnog testa i priručnik koji će uskoro propisati nadležno ministarstvo i edukacije mogu početi. O veličini projekta govori podatak da ispite za rukovanje pesticidima mora proći oko 150.000 poljoprivrednih proizvođača, odnosno u brojkama, cijeli projekt koštat će oko 120 milijuna kuna - kaže Milković te napominje kako vjeruje da će najnižom cijenom na tržištu i u ovom projektu zahvaljujući njihovim koordinatorima privući najveći broj polaznika na edukacije te ostati lider u djelatnosti obrazovanja odraslih.

Zdenka RUPČIĆ

10

tisuća kuna bila je cijena školovanja za zanimanje opći poljoprivredni tehničar zbog velikog interesa za obrazovanje

12

tisuća kuna redovna je cijena za isto zanimanje, a i većinu obrazovnih programa IV. stupnja

ARMANDO MILKOVIĆ

ravnatelj Pučkog učilišta Mentor

- Kako smo vlasnici i/ili suvlasnici obrazovnih institucija i u Osijeku, Našicama i Zagrebu, vjerujemo i u odličan uspjeh edukacije poljoprivrednika i na nacionalnoj razini. Svi poljoprivredni proizvođači bit će pravovremeno obaviješteni o terminima i mjestima edukacija preko elektronskih, tiskanih i drugih medija te tako nitko neće biti uskraćen za informaciju.

DRAŽEN TONKOVAC

načelnik općine Čepin

Jedna od vjerojatno rijetkih općina u Republici Hrvatskoj koja je na vrijeme prepoznala važnost edukacije poljoprivrednika jest Općina Čepin. Naime, ta općina, kako navodi njezin načelnik Dražen Tonkovac, već dvije godine sufinancira školovanje poljoprivrednika. - U program školovanja prije dvije godine ušlo je 25 poljoprivrednika od kojih dvoje nije imalo uopće srednju školu, a ostali nisu imali poljoprivrednu - kaže Tonkovac te dodaje da će i ove godine biti raspisan javni poziv za školovanje, a općina će za tu namjenu izdvojiti 50.000 kuna.

Najčitanije iz rubrike