Svijet
UKINUTA MEDIJSKA BLOKADA! INTERVJU HALEDA MEŠALA ZA CBS

Hamas spreman za suživot sa Židovima, ali ne i na okupaciju
Objavljeno 28. srpnja, 2014.
Legitimna vlast iz Pojasa Gaze ne odustaje o svojih političkih ciljeva

Čelnik Islamskog pokreta otpora (čija pokrata na arapskom glasi Hamas) Haled Mešal izjavio je jučer da je palestinski narod spreman na suživot sa Židovima i s mnogim drugim religijama, ali samo ne s izraelskom okupacijom.

"Spreman sam na suživot sa Židovima, s kršćanima i s Arapima i nearapima i onima koji se slažu s mojim idejama i onima koje se ne slažu. Međutim, ja ne koegzsitiram s okupatorima i naseljenicima", rekao je Mešal, sudeći prema ulomcima iz razgovora za američku televizijsku mrežu CBS emitiranog u ponedjeljak navečer prema američkom vremenu, prenose izraelski mediji.

Izrael uništio pregovore

Mešal je također optužio Izrael što su krajem travnja propali devetomjesečni mirovni pregovori.

"Gospodin Kerry (američki državni tajnik, John) prije nekoliko mjeseci pokušao je pronaći izlaz kroz pregovore kako bi se postigao naš cilj, da živimo bez okupacije, da osnujemo našu državu. Netanyahu (izraelski premijer, Benjamin) ubio je našu nadu, ubio naš san. On je ubio američku inicijativu", ocijenio je Mešal.

Hamasov čelnik aludirao je na pregovore koje je Izrael vodio s Palestinskom samoupravom palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, vođe sekularnog Palestinskog nacionalnooslobodilačkog pokreta (obrnuta pokrata na arapskom glasi Fateh). Izraelska strana je te pregovore, u kojima ionako nije bilo opipljvih rezultata, suspendirala nakon što je Abas potpisao sporazum o pomirbi sa suparničkim islamističkim Hamasom, nakon sedam godina prijepora.

Na temelju tog sporazuma početkom lipnja osnovana je palestinska vlada nacionalnog jedistva koju podupiru i Fateh i Hamas. Izrael smatra Hamas terorističkom organizacijom. Ona u svojoj povelji poziva na uništenje židovske države i odgovorna je za smrt više stotina Izraelaca u samoubilačkim i drugim napadima.

Mešal je također naglasio da palestinski narod jednostavno želi živjeti u palestinskoj državi.

"Mi nismo fanatici. Nismo fundamentalisti. Mi se zapravo ne borimo protiv Židova zato što su Židovi. Ne borimo se protiv ni jedne druge rase. Borimo se protiv okupatora", rekao je on.

Osvrćući se na sukob s Izraelom, koji traje već tri tjedna, Mešal je rekao kako svijet nije zauzeo uravnoteženo stajalište. "Na nesreću, svijet ne krivi Izraelce", rekao je, dodavši da Palestinci često čuju pozive na sigurnost židovske države. Upitao je zašto se sigurnost ne pruži Palestincima. Na pitanje voditelja emisije Charlieja Rousea vjeruje li Hamas da postoji samo vojno rješenje, Mešal je odgovorio kratko: "Kao Palestinac, ja želim biti oslobođen. Želim živjeti bez okupacije." On je također upitao Rouza: "Zar niste istjerali Britance?", misleći na Američku revoluciju i označivši okupaciju “najgorom stvari koja se može zamisliti."

Što se trenutno događa u ratnom žarištu na Bliskom istoku nitko sa sigurnošću ne može reći. Unatoč višesatnom obostranom primirju, s obje strane dolaze proturječne informacije o obnovi međusobnih sukoba i novim ljudskim žrtvama. Najmanje četvero civila ubijeno je jučer granatom ispaljenom iz Pojasa Gaze na jug Izraela, javili su izraelski mediji, dok strane agencije izvješćuju da je u napadu na jedan park u gradu Gazi ubijeno najmanje 10 Palestinaca, uključujući djecu. Reuters je prenio, pozivajući se na izraelske medicinske dužnosnike, da je poginulo četvero ljudi i da je više osoba ranjeno i preneseno u bolnicu u napadu na regiju Eškol.

Novi mrtvi

U međuvremenu izraelska vojska i Palestinci prebacuju krivnju jedni na druge za udar na park u kojemu su se igrala djeca na ljuljački, kada je pogođen, u izbjegličkom logoru Šati u predgrađu grada Gaze. Načelnik hitne službe Ajman Sahabani iz obližnje bolnice Šifa dao je Associated Pressu podatke o poginulima i ranjenima.

Glasnogovornik izraelske vojske Peter Lerner porekao je umiješanost Izraela. "To je incident koji su izveli teroristi iz Gaze, čije su rakete pale bliže i pogodile bolnicu Šifa i logor (Šati)", rekao je on.

Tijekom trotjedne izraelske vojne kampanje na Pojas Gaze ubijeno je 1070 ljudi, uglavnom civila. Prema podatcima izraelske vojske, poginula su 43 vojnika, šestero civila, među kojima je najmanje jedan izraelski Arapin i jedan strani radnik iz Tajlanda. (dc)

Haled Mešal

prvi čovjek Hamasa

Mi nismo fanatici. Ne borimo se protiv Židova zato što su Židovi. Borimo se protiv okupatora.

ORTODOKSNI ŽIDOVI OSUĐUJU POKOLJ

U Izraelu nisu svi sretni zbog masovnog pokolja Palestinaca koji nisu doveli do uništenja Islamskog pokreta otpora Hamasa, niti su doveli do povećane sigurnosti za izraelske građane. Tako katarska televizija Al Jazeera, pozivajući se na tursku novinsku agenciju Anadoliju, prenosi kako su ortodoksni Židovi, pripadnici organizacije Neturei Karta, u nedjelju prosvjedovali protiv izraelskih napada na Gazu u jeruzalemskom Starom gradu kod Damašćanskih vrata. Ondje je više desetaka ortodoksnih Židova nosilo transparente na kojima je bilo ispisano "Okončajte cionizam", "Židovi šalju svoju sućut nastradalim građanima Gaze", "Cionistička vojska ne predstavlja Židove i judaizam", "Okončajte cinoizam kako bi se postigli mir i sigurnost" i "Palestina pripada Palestincima". Pet minuta nakon početka prosvjeda izraelske snage sigurnosti privele su nekoliko demonstranata. (dc)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike