Regija

Obilježeno osamdeset godina DVD-a Lacići
Objavljeno 29. srpnja, 2014.

LACIĆI - Svečanim postrojavanjem domaćeg i predstavnika dvadesetak gostujućih društava počelo je obilježavanje 80. obljetnice DVD-a Lacići. Društvo je 1934. osnovano na inicijativu šumara Aleksandra Orosza, koji je iz Austrije dovezao i prvu vatrogasnu crpku koju su vukli konji. Govoreći o povijesti društva, predsjednik Velimir Kosorjanec je istaknuo 1952. godinu kada je sagrađen vatrogasni dom. U to vrijeme u društvo se učlanjuju i prve ženske članice i nabavlja se kip sv. Florijana. Od prije dvadeset godina DVD Lacići djeluje u sklopu Vatrogasne zajednice Magadenovac. Od tada se i znatno povećava broj članova, pogotovo mladeži, a općina Magadenovac uz sve ostale potrebe društva financira i obnovu vatrogasnog doma. Društvo danas broji sedamdesetak članova koji su dobro osposobljeni za intervencije.

- Nema sela bez dobrog DVD-a u kojemu se čuva tradicija – rekao je čestitajući vrijednu obljetnicu načelnik općine Magadenovac Stjepan Živković osvrćući se na razmišljanja da ovakav sustav vatrogastva s velikim brojem društava nije potreban. Tako razmišljaju oni koji bi sve privatizirali, dali u najam ili sve prodali i koji ne vide prave vrijednosti vatrogastva ne samo kao udruge koja pomaže u nesrećama nego i kao nositelja društvenog života pogotovo u seoskim sredinama, smatra Živković.

Skup su pozdravili i predsjednik Vatrogasne zajednice Branimir Cvetanić, koji je istaknuo kako je društvo preživjelo sve poteškoće za vrijeme svoga postojanja u tri države.U ime županijske vatrogasne zajednice obratio se Nikica Mužević podsjetivši kako Županija sudjeluje u sufinanciranju nabave opreme, liječničkih pregleda i osiguranja vatrogasaca. Na svečanosti su podijeljena priznanja i odličja zaslužnim članovima i pokroviteljima. Postrojbu i zastavu s lentom blagoslovio je šljivoševački župnik Slavko Kovačević.I.Korov

Najčitanije iz rubrike