Novosti
DO PETKA KIŠA

Izdržite još jednu ciklonu,
idući tjedan stiže pravo ljeto
Objavljeno 29. srpnja, 2014.

Vezani članci

POGORŠANJE VREMENA

Hladnije uz mnogo kiše

Tek što smo se oprostili od jedne, na vidiku je nova ciklona koja nam sredinom tjedna donosi novu prolaznu, ali jaču promjenu vremena.

Ona se sada kreće s područja južne Velike Britanije prema sjeveru Francuske, donoseći nestabilno vrijeme, ponegdje i jače nevrijeme, piše Crometeo.

Ciklona će danas nastaviti svoj put prema srednjem Sredozemlju, a najjača će biti u noći na srijedu i tijekom srijede kada će se nad sjevernom Italijom, zatim i sjevernim Jadranom stvoriti sekundarni ciklonalni centar, a naše će područje sa zapada zahvatiti pripadajuća hladna fronta ciklone. Bit će još jedna srpanjska ciklona, zadnja u nizu, koja će dijelu zemlje donijeti nove obilne oborine, novo osvježenje, ali ponegdje i olujno nevrijeme koje uglavnom na dijelovima Jadrana može biti praćeno tučom, prolazno olujnim udarima vjetra, na moru i pijavicama. Riječ je o cikloni koju je Crometeo tim nazvao Melisa. Ta će ciklona odmicanjem prema jugoistoku postupno slabjeti pa će se od četvrtka vrijeme postupno početi smirivati, mada se prava stabilizacija vremena očekuje tek u dane vikenda, kada će početi umjeren porast temperature zraka. Od nedjelje u gotovo cijeloj zemlji tako će zavladati ljetne vrućine. Dobra vijest za ljubitelje stabilnog vremena je da bi cijela prava dekada kolovoza mogla proći bez ciklone nad našim krajevima s temperaturama zraka koje su primjerene ljetu.

Danas bi temperatura zraka trebala porasti za nekoliko stupnjeva u odnosu na jučerašnju. Navečer svakako računajte na promjenu vremena i veliku mogućnost za kišu. U srijedu će mogućnost za kišu ili pljuskove s grmljavinom biti još veća. Bit će ponovno svježije uz temperaturu zraka oko 25 stupnjeva. U četvrtak i dalje dosta oblaka, ali će biti i kraćih sunčanih razdoblja. Mjestimice može biti kiše ili lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom. Temperatura zraka bit će slična ili malo viša nego u srijedu. U petak će biti slično kao i prethodna dva dana. Dosta oblaka uz povremenu kišu ili pljuskove praćene grmljavinom.

Eduard SOUDIL
ljetni vikend

Za dane vikenda vrijeme će biti ljepše uz više sunca i topline. No, i dalje neće biti potpuno stabilno pa će još u subotnje poslijepodne postojati mala mogućnost za lokalne pljuskove i grmljavinu. Ti pljuskovi obično se jave u popodnevnim satima. Temperatura zraka postupno će rasti i približiti se vrijednosti od 30 Celzijevih stupnjeva. U nedjelju i ponedjeljak prognostički modeli pokazuju sunčano i vruće ljetno vrijeme.

Možda ste propustili...