Osijek
OSIJEK SPREMNO DOČEKAO ODREDBE O RAZVRSTAVANJU OTPADA

Anetić: Godišnje prikupimo 1.550
tona papira i 120 tona plastike
Objavljeno 29. srpnja, 2014.

Razvrstavanje otpada obveza je prema novom Zakonu o održivom gospodarenju otpada, a u Unikomu su se pohvalili kako su novost dočekali spremni. Osim što se papir i plastika već razvrstavaju u domaćinstvima, u Unikomu najavljuju i nastavak aktivnosti koje trebaju rezultirati većim iskorištavanjem otpada pa tako i s manje otpada na deponiju.

Rukovoditelj Unikomove radne jedinice Čistoća Stevo Anetić, rekao je kako je godina dana prilagodbe brzo prošla.

- Lokalne vlasti i komunalne tvrtke morale su organizirati razvrstavanje otpada. Mi smo počeli s novostima još 2010. godine od kada intenzivno radimo na selektiranju otpada. Rezultate već imamo, a krenuli smo s najjednostavnijim razvrstavanjem papira i plastike. Podijeljeno je 25.000 plavih posuda za papir. Krenuli smo i u razvrstavanje plastike i to kroz žute vreće s nosačima za plavu kantu. Trenutačno kroz prekogranični projekt krećemo u podjelu žutih posuda za zgrade, odnosno kolektivno stanovanje - kaže Anetić.

Konkretno, od 70 tona 2010. godine, sada smo podigli na 1.550 tona papira godišnje. Prošle godine skupili smo 120 tona plastike, a sada, uključivanjem i kolektivnog stanovanja, taj bi se broj trebao značajno povećati.

- Razvijamo i ekootoke kojih je 84, pet ekotočki i veliko reciklažno dvorište na Jugu II, gdje se razvrstava čak 19 vrsta otpada - objašnjava Anetić.

Uz reciklažno dvorište planira se i gradnja edukacijskog centra površine 100 četvornih metara, gdje će se nastaviti raditi s najmlađima. Ove godine očekuje se i realizacija projekta gradnje kompostane na Biljskoj cesti. Preduvjeti su ostvareni, dokumentacija je pripremljena i kompostana bi, kažu u Unikomu, vrlo brzo mogla postati stvarnost.

Sustav će se dodatno razrađivati, donosit će se novi pravilnici, a profitirati bi trebali odgovorni građani. Naime, u Unikomu najavljuju kako će oni koji odgovornije selektiraju otpad i time imaju manje neselektiranog otpada biti stimulirani manjim posudama za komunalni otpad, što donosi i manji račun za usluge odvoza otpada. I. Sekol

Prikupljeni papir odlazi Unijapapiru, a za prikupljenu plastiku Unikom ima ugovor s tvrtkom Drava Internacional

Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

Najčitanije iz rubrike