Osijek
POGODNOSTI

Ove godine sobu za intimna druženja koristilo 49 zatvorenika
Objavljeno 29. srpnja, 2014.

U osječkom zatvoru postoji pogodnost za one zatvorenike koji se pokažu dobrima i pridržavaju se osnovnih pravila.

Mogu koristiti i prostorije za boravak s bračnim ili izvanbračnim drugom i to bez nadzora. Kako doznajemo ta je prostorija uvijek zauzeta, osim danom kada su “normalne” posjete zatvorenicima. Tijekom ove godine tu pogodnost koristilo je 49 zatvorenika. U osječkom zatvoru trenutačno se nalazi 200 osoba.

- Boravak s bračnim ili izvanbračnim drugom u posebnoj prostoriji bez nadzora je, sukladno Zakonu o izvršavanju kazne zatvora, pogodnost češćeg dodira s vanjskim svijetom. U Zatvoru u Osijeku navedena pogodnost postoji dugi niz godina te se odobravala zatvorenicima u za to improviziranoj i opremljenoj prostoriji, a od 2009. godine stavljena je u funkciju posebna prostorija prilagođena boravku s bračnim ili izvanbračnim drugom u posebnoj prostoriji bez nadzora - doznajemo od Sergeja Abramova, glasnogovornika Ministarstva pravosuđa.

Prostorija se sastoji od ležaja, a u sklopu je i sanitarni čvor s tuš kabinom.

- Ovisno o razini uspješnosti provođenja pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora te ovisno o mogućnostima Zatvora u Osijeku, zatvoreniku može biti odobrena navedena pogodnost i to jedan put mjesečno u trajanju do dva sata, dva puta mjesečno u trajanju do tri sata ili dva puta mjesečno u trajanju do četiri sata - dodaje glasnogovornik.

Damir Arambašić, načelnik Odjela osiguranja u Zatvoru Osijek kaže da se ta prostorija ne koristi samo na dan posjeta kada dolaze obitelji s malom djecom, jer se tada sanitarni čvor koristi za tu namjenu.

- Prostorija se čisti prije i poslije uporabe i zatvorenici svaki put dobiju čistu posteljinu. To je najveća zatvorska pogodnost koju netko može koristiti. Ne može ju koristiti svatko, nego samo oni koji imaju vrlo visoku razinu ocjenjivanja. To je za osobe koje izdržavaju dužu kaznu, a ne ispunjavaju uvjete da bi bili pušteni na vikend izvan zatvora. Jedino je mjesto gdje mogu s nekim biti, a da nisu pod nadzorom - kaže Arambašić i dodaje da tu prostoriju koriste i osobe starije životne dobi koje se onda mogu s nekim u miru ispričati dva do tri sata.

Soba se pregledava, kao i osobe koje dolaze.

Opseg i sadržaj pogodnosti određen je mogućnostima zatvora, uspješnošću provođenja pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora, kao i procjenom rizičnosti, o čemu za svakog pojedinačnog zatvorenika odlučuje upravitelj na prijedlog stručnog tima.

Kako navode u Ministarstvu pravosuđa, pogodnosti su skup poticajnih mjera sa svrhom smanjivanja negativnih učinaka zatvaranja osobe i davanje poticaja zatvorenicima da aktivno sudjeluju u ostvarivanju pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora. Pojedinačni program izvršavanja kazne zatvora donosi se posebno za svakog zatvorenika u cilju njegova osposobljavanja za život na slobodi, a u skladu sa zakonom i društvenim pravilima.

Sandra LACIĆ
“DOBRI” ZATVORENICI MOGU IMATI SVOJ TV, IĆI NA GODIŠNJI ODMOR..

Sukladno članku 130. Zakona o izvršavanju kazne zatvora, pogodnosti se, između ostaloga, sastoje od korištenja vlastitog TV-a, samostalne priprave hrane i napitka, uređenja životnog prostora osobnim stvarima, češće primanje paketa i primanje paketa u većoj težini, slobodno raspolaganje određenim novčanim iznosom s pologa zatvora, nagrađivanje novčano ili u stvarima. Kao neke od pogodnosti su i da se ćelija zatvorenika ne zaključava, mogu duže biti u zajedničkim prostorijama ili na zraku. Neki mogu otići na godišnji odmor u poluotvoreni ili otvoreni dio zatvora, ili otići u mjesto prebivališta, boravišta ili neko drugo mjesto. Mogu biti raspoređeni u odjel s blažim uvjetima izdržavanja kazne istog zatvora.

ŠETNJE, KULTURNA DOGAĐANJA...

Prema zatvorskom Kućnom redu zatvorenicima se, između ostaloga, osigurava boravak na otvorenom prostoru zatvora uz nadzor najmanje dva sata dnevno, tijekom kojeg se zatvorenik može kretati, razgovarati, sjediti, pušiti, odnosno obavljati ostale aktivnosti koje nisu u suprotnosti s Kućnim redom i Zakonom. Tijekom redovitih šetnji na otvorenom prostoru, zatvorenicima je omogućeno korištenje sportskih terena i teretane. U zatvoru se jednom u tri mjeseca, kao i prema potrebi, održavaju kulturna događanja (kazališne predstave i sl.), odnosno jednom u dva mjeseca i, prema potrebi, sportske aktivnosti (razni turniri). U zatvorskoj knjižnici zatvorenici mogu podići neograničen broj knjiga mjesečno, s time da podignute knjige moraju vratiti svakih četrnaest dana.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike