Regija
PO DRUGI PUT ĆE SE OKUPITI PUSTARAŠI

Za Veliku Gospu druženje nekadašnjih
baranjskih pustaraša u Mirkovcu
Objavljeno 28. srpnja, 2014.

BELI MANASTIR - Ne daju se baranjski pustaraši. Doduše, onih koji još uvijek žive na pustarama, iz dana u dan sve je manje, ali je stoga ''dijaspora'' brojna. Nekada su baranjske pustare brojale i tisuće stanovnika. Raspršili su se diljem Baranje, Hrvatske, Europe i svijeta. Njihovi preci u njima su živjeli još u 19. stoljeću (i ranije), neki su, nakon 2. svjetskog rata u njih došli trbuhom za kruhom, a svima je zajednički ''nazivnik'' - pustaraši. Koliko god to nekima zvučalo pogrdno, tim se nazivom ponose, ma gdje bili. Kako bi se bar jednom godišnje sreli, podružili se i evocirali uspomene, pobrinula se prošle godine osnovana udruga ''Pustaraši'', koja za Veliku Gospu organizira veliko pustaraško druženje u Mirkovcu.

- Sve je počelo na Facebooku. Skupina ljudi, predvođena Mariom Geblom, inicirala je osnutak udruge - prisjećaju se osnivači. Kako ističe povjesničar Davorin Taslidžić, pustare su u odumiranju, a tragovi tih stogodišnjaka vidljivi su tek u jednoj od posljednih - Mirkovcu.

- Ostaje velika želja da se sačuva bar uspomena na te nekadašnje divove tadašnjeg Belja - priča Taslidžić, naglašavajući kako su pustare bile važana sastavnica života baranjskog stanovništva, koji je egzistenciju i život podredio zemlji kao i uzgoju stoke, živjevši tako svoj osebujan pustaraški zdrav život. I ovogodišnje, drugo po redu okupljanje pustaraša, ima za cilj spasiti kulturnu baštinu i tradiciju.

- Nadamo se velikom odazivu, a pripremljen je raznovrsni i zanimlji program. Okosnica programa je želja za ugodnim provodom uz zabavne, kulturne i sportske programe - poručuju iz Provedbenog odbora, naglašavajući kako su na druženje pozvali predsjednika Ivu Josipovića, premijera Zorana Milanovića, župana Vladimira Šišljagića, čelnike baranjskih općina te brojne ugledne javne, kulturne i sportske osobe. Bit će predstavljena i knjiga Daniele Taslidžić-Herman ''Umiru li naše Pustare''. Jedan od recenzenata, prof. dr. sc. Rudolf Emert, ističe kako je riječ o monografiji koja govori o lokalnoj povijesti, nastaloj kao plod višegodišnjeg istraživačkog rada i prikupljanja podataka u arhivima, ali i privatnim zbirkama.I.Getto

Možda ste propustili...

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

Najčitanije iz rubrike