Regija
ŠTO KADA KORISNICIMA SOCIJALNE POMOĆI PRIJETI DELOŽACIJA?

Deložiranima dio troškova treba
podmiriti matična općina ili grad
Objavljeno 29. srpnja, 2014.
Toškovi se odnose na najamninu, komunalne naknade, struju, plin, grijanje...

VIŠKOVCI – Nakon što smo objavili priču o Petru Heperu i njegovoj supruzi koji su ne znajući kupili kuću pod ovrhom, a sad im prijeti deložacija, te zatražili očitovanje Ministarstva socijalne politike i mladih, budući da su ujedno i korisnici socijalne pomoći pa im, ostanu li bez jedine nekretnine, prijeti život na ulici, iz Službe za podršku domovima i drugim pružateljima socijalnih usluga dobili smo detaljno pojašnjenje. Voditeljica Službe, Milena Koren navela je sve zakonske mogućnosti koje mogu iskoristiti ljudi iz naše priče, no i svi koji se nađu u sličnoj životnoj situaciji.

- Ministarstvo socijalne politike i mladih ne raspolaže stambenim jedinicama namijenjenim stambenom zbrinjavanju korisnika te nije nadležno za provođenje stambene politike, odnosno programa stambenog zbrinjavanja. U okviru pojedinih ministarstava postoje stambene politike odnosno programi stambenog zbrinjavanja usmjereni zbrinjavanju pojedinih kategorija stanovništva (primjerice braniteljske populacije ili zaštićenih najmoprimaca). Također, pojedine jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju razvijene mjere stambenog zbrinjavanja. Korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu koju je ostvario na temelju Zakona o socijalnoj skrbi može ostvariti pod utvrđenim uvjetima i na način propisan navedenim Zakonom, određena prava i usluge u slučaju deložacije - pojašnjava Koren.

- U članku 41. Zakona predviđeno je da korisnik zajamčene minimalne naknade može ostvariti pravo na naknadu za troškove stanovanja. Troškovi stanovanja u smislu ovog Zakona donose se na najamninu, komunalne naknade, električnu energiju, plin, grijanje, vodu, odvodnju i druge troškove stanovanja u skladu s posebnim propisima. Navedeno pravo priznaje jedinica lokalne samouprave - pojašnjava Koren, navodeći primjer Grada Zagreba, te nastavlja kako je riječ o svoti do iznosa polovice iznosa zajamčene minimalne naknade priznate samcu, odnosno kućanstvu utvrđene prema članku 30 st. 1 ovog Zakona. Potrebno je, navodi Milena Koren, da se, u ovom slučaju Petar Heper obrati jedinici lokalne samouprave prema mjestu svog prebivališta.

- U slučaju da si on i njegova supruga prije deložacije ne osiguraju stanovanje, odnosno smještaj, mogu ostvariti pravo na privremeni smještaj u kriznim situacijama (članak 89. Zakona), koji se najčešće ostvaruje kao privremeni smještaj u skloništima ili prihvatilištima za beskućnike, a može trajati do šest mjeseci, odnosno najduže do godinu dana. Radi ostvarivanja navedenog prava potrebno je obratiti se nadležnom centru za socijalnu skrb - pojašnjava Koren.

- Nadalje, u stavku 5. istog članka Zakona utvrđeno je da jedinice lokalne i regionalne (područne) samouprave mogu osigurati sredstva za ostvarivanje novčanih naknada i socijalnih usluga stanovnicima na svom području u većem opsegu nego što je utvrđeno ovim Zakonom, na način propisan njihovim općim aktom, ako u svom proračunu imaju za to osigurana sredstva - pojašnjava Milena Koren.

Maja MUŠKIĆ
U skladu s financijskim mogućnostima

Istim zakonom definirano je da su veliki gradovi i gradovi sjedišta županija dužni, sukladno financijskim mogućnostima, poticati i osigurati građanima na svojem području druge oblike materijalnih pomoći i potpora kao što je prehrana u pučkim kuhinjama, privremeni smještaj beskućnika u prihvatilište ili prenoćište, zbrinjavanje osoba koje primaju zajamčenu minimalnu naknadu u socijalne stanove, subvencije u plaćanju pojedinih socijalnih i drugih usluga sukladno svojim općim aktima i ovome Zakonu, poticati rad udruga i volonterski rad u socijalnoj skrbi te razvijati druge oblike socijalne skrbi na svojem području. Ako veliki gradovi i gradovi sjedišta županija nisu u mogućnosti osigurati sredstva za prehranu u pučkim kuhinjama, privremeni smještaj beskućnika u prihvatilište ili prenoćište ili zbrinjavanje osoba koje primaju zajamčenu minimalnu naknadu u socijalne stanove, u financiranju navedenih pomoći i usluga će sudjelovati i jedinice područne (regionalne) samouprave u skladu sa svojim financijskim mogućnostima.

Možda ste propustili...

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike